Äiti tunnisti itse Alzheimerinsa oireet – diagnoosista kaksi vuotta, eikä tytär huomaisi sitä vieläkään

Läheiset eivät aina huomaa alkavaa Alzheimeria, koska he kiinnittävät huomiota vääriin asioihin. Minulle kävi äitini suhteen juuri näin.

Äidin Alzheimer-diagnoosista on nyt kaksi vuotta. Ilman taudinmääritystä ja aivokuvia en vieläkään arvaisi, että hänellä on muistisairaus.

Lue lisää: Näin ehkäiset Alzheimerin tautia – 10 keinoa, joilla pidät huolta aivoistasi

Muutama vuosi sitten äiti alkoi pohtia, voisiko hänellä olla muistisairaus. Äiti kertoi esimerkiksi unohtaneensa avaimen kotiin ja matkustaneensa kaupungin toiselle puolelle hakemaan vara-avainta vain huomatakseen, että oma avain oli koko ajan ollut taskussa.

”Ei tuo ole Alzheimeria, vaan työmuistin kuormittumista. Stressin aiheuttamaa”, sanoin ja aloin moittia häntä liian stressaavan vapaaehtoistyön tekemisestä eläkepäivillä.

En osannut ottaa vakavasti äidin huolta Alzheimerista.

Onneksi hän itse otti asian tosissaan ja hakeutui lääkäriin. Muistitestit menivät hyvin, mutta magneettikuvat paljastivat, että hänellä todella on Alzheimer.

Lue myös: Muistisairaan tytär neuvoo: Varaudu näihin 15 asiaan

Äidin Alzheimer näkyy varhain, jos osaa katsoa

Äidin oireet ovat yllättäneet minut, sillä ne eivät ole olleet sellaisia, joista Alzheimerin yhteydessä puhutaan. Äiti ei kerro samoja asioita yhä uudestaan eikä unohda, mitä on juuri puhuttu.

Lue myös: Tyttären suru: Äidin kavaljeerina on nyt Alzheimer

Äidillä oli kyllä jo muutama vuosi sitten oireita, jotka todella kertoivat Alzheimerista, toisin kuin avaimen unohtaminen. Näistä oireista äiti ei kuitenkaan kertonut juuri kenellekään.

Mitä nämä oireet olivat ja minkälaista oli elää niiden kanssa? Miten Alzheimer on edennyt ja miten minä tyttärenä olen sopeutunut äidin sairauteen? Lue koko juttu Kotiliedestä 4/2020. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus täältä.

Avainsanat

Keskustelu

Hyvä kirjoitus ja hyvää oli se , että häneltä otettiin se kuva päästä silti ,vaikka itse testi meni ok.Tiedän mikä tauti on.Isäni menehtyi siihen 4v sitten.🤔

Kommentoi juttua: Äiti tunnisti itse Alzheimerinsa oireet – diagnoosista kaksi vuotta, eikä tytär huomaisi sitä vieläkään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X