alavatsakipu vaivaa naista

Alavatsakipu voi vaatia välitöntä hoitoa – Lääkäri listaa todennäköisimmät syyt kivulle

Varsinkin äkillisesti alkanut alavatsakipu voi huolestuttaa. Mistä kaikesta alavatsakipu voi johtua?

Alavatsakipu voi johtua lukuisista eri syistä. Onneksi on suhteellisen helposti pääteltävissä, vaatiiko kipu välitöntä hoitoa vai voiko oireilua selvitellä rauhassa. Monesti alavatsakivuissa on kyse suolistoon liittyvästä pidempiaikaisesta oireilusta ja kivuista.

”Ärtyvän suolen oireyhtymä on etenkin nuoremmilla yleinen toiminnallinen vaiva. Se on aina hyvänlaatuinen, joskin se voi olla erittäin hankala ja kiusallinen”, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Eino Ahtola Porvoon Lääkärikeskus Mehiläisestä.

Ärtyvän suolen oireyhtymän syntymekanismeja ei vielä täysin tunneta, mutta suoliston bakteerien aiheuttama kaasun muodostus aiheuttaa suolen seinämän supistelua ja venytystä, jonka ihminen aistii turvotuksena ja kipuna. Myös pitkäaikaiset tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten keliakia, Crohnin tauti tai haavainen paksusuolitulehdus voivat aiheuttaa vatsakipuja.

Naisilla yleisiä alavatsakivun aiheuttajia ovat gynekologiset syyt, jotka voivat liittyä esimerkiksi kohtuun tai munasarjoihin. Myös emätintulehdus voi aiheuttaa alavatsakipua.

Erittäin yleinen alavatsakivun aiheuttaja on virtsatietulehdus. Silloin kipu tuntuu erityisesti virtsarakon seudulla ja virtsatessa.

”Lääkärin vastaanotolle hakeutuu alavatsakipujen vuoksi hieman enemmän naisia kuin miehiä, mikä johtuu luultavasti siitä, että gynekologiset vaivat ja virtsatietulehdukset ovat naisilla yleisiä. Naiset ovat myös keskimäärin parempia hakeutumaan hoidon piiriin.”

Lue myös: Milloin ylävatsakivusta pitää huolestua? Lääkäri listaa syyt ikävän oireen taustalla

Mistä muusta alavatsakipu voi johtua?

Nopeasti äityvän kivun aiheuttaja voi olla umpilisäketulehdus. Umpilisäketulehdus aiheuttaa nopeasti alkavan voimakkaan kivun, joka paikantuu usein oikealle puolelle alavatsalla.

Vasemmalla alavatsalla tuntuva äkillisesti alkava kipu voi puolestaan olla paksusuolen umpipussitulehduksen eli divertikuliitin aiheuttama. Se on yleinen vaiva etenkin iäkkäämmillä.

Miehillä kivesongelmat voivat säteillä alavatsalle. Esimerkiksi kiveksen kiertymä on usein hyvin voimakas ja nopea kivun aiheuttaja.

”Lisäksi ummetus ja vatsatauti ovat yleisiä vatsakivun aiheuttajia. Etenkin lapsilla ummetus on varsin tavallinen vaiva. Harvinaisempia alavatsakivun aiheuttajia voivat olla virtsateiden kivet, allergiset reaktiot, vyöruusu tai vaikkapa jokin vamma”, Ahtola listaa.

Alavatsakivun vuoksi on syytä hakeutua lääkäriin välittömästi, jos voimakas kipu alkaa äkillisesti ja esimerkiksi nostaa samalla korkean kuumeen.

”Toki vatsatautikin voi nostaa lyhytaikaisen kuumeen, mutta silloin oireena on usein myös ripulia ja oksentelua. Jos vatsakivun lisäksi kärsii jatkuvasta oksentelusta, kuivumisesta, tahattomasta laihtumisesta, veriulosteista tai -virtsasta, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä lääkäriin”, Ahtola kehottaa.

Miten alavatsakipua tutkitaan ja hoidetaan?

Alavatsakipu näyttäytyy lääkärille yleisenä vaivana. Ahtolan vastaanotolle hakeutuu alavatsakipujen vuoksi potilaita lähes päivittäin.

”Vastaanotolle hakeutuvan potilaan oman kertomuksen perusteella on yleensä suhteellisen helppo paikantaa, mihin kipu saattaisi liittyä. Paljon voi päätellä jo siitä, onko kipu alkanut äkillisesti vai hitaammin ja onko potilaalla kuumetta vai ei. Lääkäri tekee yleensä nopean arvion, onko kyseessä niin sanottu vatsakatastrofi, johon tarvitaan välitöntä hoitoa, vai vaiva, jota voidaan selvitellä rauhassa. Useimmiten kyse on jälkimmäisestä”, Ahtola toteaa.

Lääkärissä vatsa ensin tunnustellaan. Useimmiten tehdään myös tuseeraus, jossa tunnustellaan peräaukon kautta, onko havaittavissa jotakin poikkeavaa, kuten verta tai kasvaimia. Jatkotutkimuksina voidaan ottaa laboratorionäytteitä tai tehdä ultraäänitutkimus tai vatsan tietokonekerroskuvaus.

Alavatsakivun hoito riippuu vaivan aiheuttajasta.

”On täysin eri asia hoitaa umpilisäkkeen tulehdusta kuin vatsatautia. Siksi on äärimmäisen tärkeä selvittää, onko kyse vaivasta, jota voidaan rauhassa tutkia ja hoitaa vai tilanteesta, jossa lähdetään pillit päällä päivystykseen.”

Lue myös: Sarin, 50, alavatsakipu paljastui divertikuloosiksi – tulehduskierre vaikutti arkeen vuosien ajan: ”Paksusuolileikkaus antoi uuden elämän”

Näin voit itse ehkäistä alavatsakipuja

Alavatsakipujen ehkäisemiseen voi jossain määrin itsekin vaikuttaa. Terveelliset elintavat ja liikunta ehkäisevät monia vatsanalueen sairauksia.

”Liian vähäinen kuitujen saanti saattaa aiheuttaa ummetusta. Tupakointi ja liiallinen punaisen lihan syönti voivat altistaa suolistosyövälle, joka usein ilmenee verenvuotona suolistosta.”

Ärtyvän suolen oireyhtymässä ruokavaliolla on suuri merkitys. FODMAP-hiilihydraateiksi kutsutut ruoka-aineet aiheuttavat oireyhtymästä kärsivälle vatsan turvotusta ja kipua, joten ärtyvästä vatsasta kärsivän kannattaa valikoidusti välttää niitä. Yleisesti ottaen ruokavalio kannattaa kuitenkin pitää niin monipuolisena kuin suinkin mahdollista.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Alavatsakipu voi vaatia välitöntä hoitoa – Lääkäri listaa todennäköisimmät syyt kivulle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X