Allerginen nuha talttuu, kun käyttää nenäkannua.

Niiskutatko sinäkin nyt koko ajan? Tämä lääkkeetön vaihtoehto tuo nopean helpotuksen allergiseen nuhaan

Joko hoidat allergiaoireita nenäkannun avulla? Mikäli et, kannattaa aloittaa heti! Suolaliuoksella nenän huuhteleminen sopii sekä allergisen nuhan lääkkeettömäksi hoidoksi että lääkehoidon tehostajaksi.

Allergisen nuhan hoidossa nenäkannu on tärkeä apuväline. Itse asiassa mikään muu keino ei puhdista nenää yhtä tehokkaasti siitepölystä ja katupölystä kuin suolaliuoksella huuhteleminen.

Allerginen nuha helpottaa, kun nenäkäytävät saa puhdistettua nenää ärsyttävistä pienhiukkasista. Poimi talteen ohjeet nenäkannun käyttämiseen!

Lue myös: Piinaako siitepölyallergia? 10 vinkkiä oireiden selättämiseen

Mitä on allerginen nuha?

Allerginen nuha johtuu useimmiten siitepölystä tai eläimistä. Oireisiin kuuluu nenän tukkoisuutta ja kutiamista, ja myös silmät saattavat kutista.

Oireet kannattaa hoitaa, sillä hoitamaton allerginen nuha voi lisätä todennäköisyyttä astman kehittymiselle. Allergisen nuhan seurauksena nenän tukkoisuus saattaa myös aiheuttaa kuorsausta, mikä puolestaan voi aiheuttaa väsymystä.

Allergisen nuhan oireita helpotetaan useimmiten antihistamiineitableteilla. Niiden lisäksi voi käyttää kortisolinenäsuihkeita.

Näiden lisäksi käyttöön kannattaa kuitenkin ottaa nenäkannu, joka puhdistaa nenän siitepölystä ja katupölystä, ja tehostaa sumutteiden imeytymistä nenän limakalvoilta.

Allerginen nuha alkaa vaivata yleensä nuoruusvuosien aikana. Iän karttuessa oireet helpottavat, ja ikäihmiset kärsivät allergisesta nuhasta vain harvoin.

Lue myös: Allergia kuriin – tiesitkö tämän siedätyshoidosta?

Miksi nenäkannu kannattaa ottaa käyttöön?

Kun allergiaoireet piinaavat, nenäkannu on korvaamaton apu. Allergia-aikana nenäkäytävät keräävät runsaasti epäpuhtauksia ilmasta, ja siitepöly- ja muut hiukkaset puhdistuvat nenästä tehokkaimmin suolaliuoksen avulla. Huuhtelu vähentää myös nenän limaisuutta, sillä suolaliuos ohentaa limaa ja auttaa sitä kulkeutumaan nenänielua kohti.

Lisäksi suolaliuoksella huuhteleminen pienentää poskionteloissa allergiareaktiossa vapautuvien histamiinin ja leukotrieenin tasoja useiksi tunneiksi.

Vaikka nenäkannua voi käyttää allergiaoireiden lääkkeettömänä hoitokeinona, sitä voi käyttää myös lääkehoidon tehostamiseen.

Huuhteleminen puhdistaa limakalvot ja hoitaa niitä. Puhtaalta limakalvolta nenäsumutteet imeytyvät tehokkaammin kuin jos nenässä on paljon paksua limaa, joka ei lähde pois niistämällä. Allergiaa aiheuttavat pienhiukkaset eivät myöskään pääse läpäisemään hyvinvoivaa limakalvoa niin helposti kuin kuivaa ja rikkinäistä.

Mikäli käyttää nenäsumutetta nenähuuhtelun jälkeen, sumuttelun ja huuhtelun välille kannattaa jättää vähintään viisitoista minuuttia aikaa.

Nenäkannu auttaa allergiaoireisiin ja allergiseen nuhaan.

Näin käytät nenäkannua:

  1. Tee suolaliuos kädenlämpöiseen veteen. Vesi ei saa olla kylmää eikä liian kuumaa, sillä kylmä tai kuuma vesi ärsyttää nenän limakalvoja ja nenä menee tukkoon. Yksiprosenttinen suolaliuos on nenän huuhtelemiseen paras. Se syntyy, kun litraan vettä sekoitetaan noin teelusikallinen jodioimatonta merisuolaa. Liian suolainen ja toisaalta myös suolaton vesi ärsyttää limakalvoja.
  2. Kaada liuos nenäkannuun ja suorita huuhtelu pesualtaan yläpuolella.
  3. Paina leukasi rintaan, jotta suolavesi ei valu nieluun. Hengitä suun kautta huuhtelun ajan. Oikean hengitystekniikan oppiminen on nenäkannun käyttämisen keskeisin haaste.
  4. Kallista päätäsi sivuttain siten, että toinen sierain on toisen yläpuolella. Vesi valuu ylemmästä sieraimesta alempaan. Aseta kannun nokka sieraimeen ja valuta kannusta puolet vedestä toiseen sieraumeen. Toista huuhtelu toiselle sieraimelle.
  5. Niistä varovasti ylimääräinen vesi pois nenästä. Parasta on niistää yksi sierain kerrallaan, koska muuten suolaliuos voi kulkeutua korvakäytävään kivuliaalla tavalla.
  6. Huuhtele nenä 1–3 kertaa päivässä. Pahimpaan siitepölyaikaan nenä kannattaa huuhtella vähintään kahdesti päivän aikana.
  7. Muista desinfioida kannu säännöllisesti. Kannu ei puhdistu saippualla ja kuumalla vedellä pesemällä. Sen sijaan jokaisen käytön jälkeen nenäkannu pitäisi huolellisen huuhtelemisen lisäksi laittaa kahdeksi minuutiksi mikroaaltouuniin.

Lähteet: Allergia-, iho- ja astmaliitto, Avainapteekit, Yliopiston apteekki.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Niiskutatko sinäkin nyt koko ajan? Tämä lääkkeetön vaihtoehto tuo nopean helpotuksen allergiseen nuhaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X