Terveys

"Iho meni pahasti rikki, oli pakko raapia koko ajan" – Uusi vaate voi aiheuttaa ikävän yllätyksen – Mistä vaateallergia johtuu?

Kyllä, vaatteilleen voi todellakin olla allerginen. Miksi vaatteet aiheuttavat allergisen reaktion ja mitkä oireet kertovat vaateallergiasta? Listasimme tärkeimmät asiat, jotka vaatteiden aiheuttamasta allergiareaktiosta pitää tietää.

Sain allergisen reaktion uusista farkuistani.  Jalat kutisivat ja punoittivat farkkujen käytön jälkeen. Pyöräytin farkut pesukoneessa – ainahan sanotaan, että uudet vaatteet pitäisi pestä ennen käyttöönottoa. Ajattelin asian hoituvan sillä. Allerginen reaktio vaatteista kuitenkin toistui.

Seuraavan kerran vedin farkut jalkaan vasta parin viikon päästä. Kun otin farkut pois, koin ikävän yllätyksen. Jalat kutisivat taas sietämättömällä tavalla, eikä kutina lakannut, vaikka pesin jalat. Oli pakko raapia jalkoja koko ajan, iho meni monin paikoin pahasti rikki, ja iholle nousi rupia.

Lue myös: Niiskutatko sinäkin nyt koko ajan? Tämä lääkkeetön vaihtoehto tuo nopean helpotuksen allergiseen nuhaan

Näihin farkkuihin en enää uskalla koskea, sillä kutina kesti lähes viikon, ja jalat menivät hyvin epämiellyttävään kuntoon. Aionkin tehdä farkuista reklamaation liikkeelle, joka ne myi minulle.

Vaateallergia alkoi kuitenkin kiinnostaa. Miksi vaatteet voivat aiheuttaa allergisen reaktion? Entä mitä allergiaoireille voi tehdä?

Allerginen reaktio vaatteista: Mikä reaktion aiheuttaa?

Kylmäävä totuus on, että tekstiiliteollisuudessa käytetään yli 3500 erilaista kemikaalia. Näistä jopa 10 prosenttia eli ainakin 350 kemikaalia saattaa olla ihmisille haitallisia.

Vaarallisimpien tekstiilikemikaalien käytölle on kieltoja EU-alueella, mutta tarkkana kannattaa olla erityisesti, kun ostaa vaatteita EU-alueen ulkopuolella tai tilaa vaatteita netistä.

Kaikkien allergiaoireita aiheuttavien aineiden käyttöä ei kuitenkaan ole kielletty.

Allergisia reaktioita aiheuttaa esimerkiksi formaldehydi, jota käytetään tekstiilien jälkikäsittelyssä. Se voi aiheuttaa ärsytystä muun muassa iholla, silmissä ja hengitysteissä. Koska formaldehydi on vesiliukoinen aine, vesipesu auttaa vähentämään sitä vaatteesta.

Joissakin vaatteissa voi olla antimikrobisia aineita, jotka estävät homekasvustojen syntymisen ja bakteerien lisääntymisen vaatteessa. Myös nämä aineet voivat aiheuttaa erilaisia allergiaoireita.

Jos vaatteessa lukee ”antimikrobinen” tai jos vaatteella luvataan olevan ”biosidisia vaikutuksia”, se on todennäköisesti käsitelty jollakin antimikrobisella aineella.

Myös vaatteiden sisältämät ftalaatit, kromi(VI)-yhdisteet ja erilaiset väriaineet voivat saada aikaan allergisen reaktion.

Allerginen reaktio vaatteista voi johtua myös näistä syistä:

  1. Pyykinpesuaineet saattavat sisältää ainesosia, jotka aiheuttavat ihottumaa tai muita allergisia reaktioita.
  2. Vaatteiden materiaalit ja vaatteiden yksityiskohtien materiaalit voivat aiheuttaa joillekin allergiaa. Esimerkiksi nikkeli, kumi tai polyesteri voivat aiheuttaa allergiaoiraita. Kumikemikaaliallergia saa aikaan sen, että esimerkiksi vaatteiden kuminauhat aiheuttavat ärsytystä iholla.

Lue myös: Allergia kuriin – tiesitkö tämän siedätyshoidosta?

allerginen reaktio vaatteista
Allerginen reaktio vaatteista voi olla joskus vältettävissä. Monet vaatteiden haitallista kemikaaleista huuhtoutuvat pois ensimmäisellä pesukerralla.

Millaisia oireita ilmenee, kun vaatteet aiheuttavat allergiaa?

Vaatteet aiheuttavat hyvin samantyylisiä allergiaoireita kuin muutkin allergeenit. Oireet voivat olla lieviä tai hyvin voimakkaita.

Oireita voivat olla esimerkiksi:

Miten vaatteiden aiheuttaman allergisen reaktion voi välttää?

Jos vaatteet aiheuttavat allergiaoireita, niitä voi yrittää lievittää ensi alkuun antihistamiinilla. Kannattaa konsultoida myös terveydenhuollon asiantuntijoita, mikäli oireet ovat erityisen pahoja.

Myös näillä keinoilla voit yrittää saada allergiaoireet pysymään kurissa:

  1. Pese aina uudet vaatteet ennen kuin puet ne päällesi ensimmäistä kertaa.
  2. Selvitä, mikä allergiaa aiheuttaa. Jos allergiasi johtuu esimerkiksi nikkelinapista housuissasi, ompele tilalle nappi, joka ei aiheuta reaktiota.
  3. Yritä etsiä itsellesi sopiva pyykinpesuaine, joka on hajusteeton ja sisältää mahdollisimman vähän erilaisia kemikaaleja.
  4. Pese vaatteet aina ennen kuin käytät niitä uudestaan.
  5. Älä osta vaatteita, joissa lukee ”pestävä erillään”. Se yleensä tarkoittaa, että vaatteesta irtoaa herkästi väriaineita. Vaaleasävyiset vaatteet ovat myös hyvä valinta, sillä ne sisältävät vähemmän väriaineita.
  6. Jos vaate haisee jo ostohetkellä voimakkaasti, se kannattaa jättää ostamatta.
  7. Ole itsellesi armollinen ja lopeta niiden vaatteiden käyttäminen, joista saat allergisen reaktion.

Lähteet: Allergia-, iho- ja astmaliittoAllergia, iho ja astma -lehti, Cottonique: Reasons behind Clothing Allergy, Very Well Health: Common Causes of Clothing Allergies, WebMD: Am I Allergic To My Clothes

Kommentoi

Kommentoi juttua: "Iho meni pahasti rikki, oli pakko raapia koko ajan" – Uusi vaate voi aiheuttaa ikävän yllätyksen – Mistä vaateallergia johtuu?

arturo

Hätätilanteessa jos ei tiedä mistä on kyse ja joutuu raapimaan itsensä ruvelle niin myös apteekista saatava hilseshampoo jossa on ketokonatsolia auttaa kutinaan omasta kokemuksestani aika tehokkaasti siinä missä hydrokortisonia joutuu sutimaan koko ajan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.