Alopecia eli pälvikalju saa hiukset lähtemään päästä – Marin, 37, sairastumisen taustalla ehkä traumat: ”Menetin lapsena monta perheenjäsentä lyhyen ajan sisällä”

Pälvikalju on vaikuttanut Marin, 37, naiseuteen ja itseluottamukseen. Onneksi asian kanssa ei ole tarvinnut kamppailla yksin.

Kaikki lähti järkyttävästä kutinasta Marin päässä keväällä 2014. Hänellä oli tuolloin pitkät, hyvälaatuiset hiukset, joiden alta miesystävä Johan löysi kahden euron kolikon kokoisen kaljun laikun. Mari otti yhteyttä terveyskeskukseen, koska asia huolestutti.

Lue myös: Tukka lähtee, mikä avuksi? Näin hoidat hiustenlähtöä

”Terveydenhoitaja kysyi, onko joku tukistanut minua. Näytti kuin päästäni olisi revitty tukko hiuksia. Hoito-ohjeeksi sain hydrokortisonia liuoksena ja neuvoksi tarkkailun.”

Hiukset eivät kasvaneet takaisin, ja tilanne paheni, joten Mari meni lääkäriin. Lääkäri totesi, että joillakin vain on huono säkä, antoi lähetteet verikokeisiin ja gynekologiseen tutkimukseen. Hiustenlähdön syynä voi nimittäin olla kilpirauhasen vajaatoiminta tai munasarjojen monirakkulaoireyhtymä.

Kokeiden tulokset olivat hyvät, vaikka syöpä ei ollut silti pois suljettu. Gynekologi suositteli lopettamaan e-pillerit, koska syy saattaisi olla niissäkin.

Alopecia vei Marin hiukset

Mari pääsi ihotautilääkärille syyskuussa. Viidessä kuukaudessa yli puolet hiuksista oli lähtenyt. Ihotautilääkäri löysi pälvien reunoilta lyhyitä, pigmentin menettäneitä hiustynkiä. Diagnoosi oli alopecia areata eli pälvikalju. Hoito-ohjeeksi annettiin kortisoniliuosta kuureina.

Koira ja Mari, jolla on alopecia

Eläimet ovat auttaneet Maria lapsesta asti. Edellinen koira lohdutti nuolemalla kaljua päätä. Nykyinen lemmikki Lumo vie ajatukset toisaalle.

”Oli helpotus kuulla, että kyse ei ole syövästä. Mutta on surullista, että kun sairaus pelottaa ja ihminen on hukassa, tietoa joutuu etsimään itse. Lääkäritkään eivät tiedä paljon alopeciasta. Mikään muu ei ole varmaa kuin epävarmuus: hiukset voivat kasvaa takaisin ja lähteä taas.”

Alopecia on autoimmuunisairaus, ja Mari pohtii, että hänen kohdallaan sen puhkeamisen taustalla olivat ehkä traumat.

”Elämässäni on sattunut paljon kipeitä asioita. Isäni menehtyi yllättäen, kun olin 11-vuotias. Vuoden päästä kuoli pappa, ja sitten myös mummo. Pelkäsin lapsena puhelinsoittoa, että äidillekin on tapahtunut jotain.”

”Minua kiusattiin ulkonäön vuoksi koulussa, ja kaltoinkohtelu jatkui myös aikuisena. Nuorempana sain tappouhkauksenkin ulkonäköni takia.”

Alopecian alkamista edelsi myös Marin muutto eri paikkakunnalle, mikä oli hänelle iso juttu.

Ei naureta ulkonäölle

Ennen alopecian oireiden ilmaantumista Mari oli alkanut pikku hiljaa saada itsetuntoa kuntoon, mutta kaikki romahti hiustenlähtöön. Hän pelkäsi, että kiusaaminen alkaa taas.

”Sairauteni on taistelua, vaikka se ei johdakaan kuolemaan. Se vaikuttaa elämään, varsinkin naisena. On ollut tilanteita, joissa minua on tuijotettu, osoiteltu ja naureskeltu.”

”En voi sille mitään, että sairaus vie minulta hiukset. Kerran onneksi yksi äiti puuttui lastensa ikävään käytökseen minua kohtaan ja sanoi lapsilleen, että vaikka jollain kasvaisi jalka nenässä, niin sille ei naureta. Se oli voimistava kokemus.”

Marin mielestä erityisesti aikuisten ihmisten tuijottaminen, vähättely, kyseenalaistaminen ja mitätöinti on todella ikävää.

”Pitäisi miettiä, mitä päästää suustaan, kun on kyse toisen sairaudesta tai ulkonäöstä.”

Mari meni kihloihin pahimman hiustenlähdön aikaan

Mari sai maksusitoumuksen peruukkia varten, mutta hän kokee, että peruukki ei ole hänen juttunsa.

”Se oli epämukava pitää, hiosti ja kutitti. Voin päättää itse, pidänkö pipoa tai huivia, ja tutussa porukassa voin olla ilman niitä. Tällä hetkellä minulla on vain pari pientä kaljua laikkua päässä ja hiukseni on ajeltu muuten ihan lyhyiksi.”

Mari käy säännöllisesti terapiassa, jotta pärjäisi tunteidensa kanssa. Hänellä on myös masennus ja ahdistuneisuushäiriö.

”Aikaisemmin lukitsin asiat itseeni, kun ei ollut ketään, jolle puhua. Nyt tiedän, että täytyy puhua ja itkeä, ei piiloutua. Jos jää mielensä vankilaan, ulkonäköpaineet ja ongelmat voivat kasvaa liian raskaiksi.”

Marin tärkeitä asioita ovat hyväksyntä, tuki, kannustus, avoimuus ja huumori. Serkku Heidi ja Johan ovat hänen tärkeimmät tukijansa.

”Hiustenlähdön alkaessa minulle tuli voimakas hylkäämisen pelko, mutta sain onneksi kokea, että Johan hyväksyy minut. Kun hiustenlähtö oli pahimmillaan, Johan kosi minua ja menimme kihloihin.”

Avainsanat

Keskustelu

Pälvikalju ei ole alopecian yleisnimitys, vaan suomenkielinen nimi alopecia areatalle. Toimittajalle tarkkuuttaa sanan käyttöön. Alopecia on sairauden yleisnimi ja areata, totalis sekä universalis sen yleisimmät muodot. Vain areatassa laikkuja eli pälviä. Alopecia sairastava henkilö on alopeetikko.

Vasta saimme uutta tietoa ko. aiheesta, ollessani Allergia- Iho- ja Astmaliiton järjestämällä kurssilla. Siellä ihotautien erikoislääkäri Tuula Petäys kertoi, että kyseessä ei olisi autoimmuunisairaus vaan geeniperimästä aiheutuva sairaus.

Home vie myös hiukset. Kannattaa tarkistuttaa kodin tilanne. Työpaikan tilanne myös. Home koirat tilata varmistamaan onko kodissa sädesientä ym. Se tuhoaa kaiken. Myöskin muut homelajit ovat tuhoisia terveydelle.

Ei home hiuksia vie,vaan tressi,liika väsymys ,hormooni häiriöt,eli esim.kilpirauhas vajaatoiminta tai liikatoiminta,suurin syy on useimmiten tressi,tehdään liikaa töitä,kuvitellaan rahan olevan kaikki voipa ,kaikessa.

Kommentoi juttua: Alopecia eli pälvikalju saa hiukset lähtemään päästä – Marin, 37, sairastumisen taustalla ehkä traumat: ”Menetin lapsena monta perheenjäsentä lyhyen ajan sisällä”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X