Työuupumuksen ja Alzheimerin taudin välillä saattaa olla yhteys, kertoo tuore suomalaistutkimus – ”Yhteyttä täytyy tutkia enemmän”

Helsingin yliopiston tuore väitöstutkimus valottaa Alzheimerin taudin ja työuupumuksen välistä mahdollista yhteyttä.

Työuupumuksen ja Alzheimerin taudin taustalla saattaa olla osin samoja geenejä, kertoo Helsingin yliopiston tuore väitöstutkimus.

Lääketieteen lisensiaatti Sonja Sulkava on selvittänyt väitöstutkimuksessaan molekyyligeneettisiä riskitekijöitä työuupumukselle ja tunnistanut ensimmäistä kertaa kaksi perimän variaatiota, jotka vaikuttavat alttiuteen sairastua työuupumukseen. Sulkavan tutkimuksen mukaan näillä variaatioilla voi olla yhteys myös dementiaan ja Alzheimerin tautiin.

”Vaikka tutkimuksessa ei suoraan tutkittu työuupumuksen ja Alzheimerin taudin yhteyttä, löytyi epäsuoraa näyttöä siihen suuntaan. Kaksi yhteistä riskigeeniä viittaa siihen, että ilmiöiden taustalla on jotain yhteisiä mekanismeja”, Sulkava sanoo.

Lue myös: Alzheimerin tauti etenee vaivihkaa – voi kehittyä piilevänä jopa kymmeniä vuosia, ennen kuin oireet ilmaantuvat

Alzheimer ja työuupumus: kumpi tulee ensin?

Toinen tutkimuksessa löytyneistä perimän variaatioista sijaitsee UST-nimisessä geenissä. Erityisesti vuorotyötä tekevillä työuupumukseen liittyi myös toinen variaatio, joka voi vähentää melatoniinireseptori 1A:n ilmentymistä.

Väitöstutkimuksen mukaan melatoniinireseptorigeenin variaatio yhdistyi lääkärin diagnosoimaan Alzheimerin tautiin ja siihen liittyviin aivomuutoksiin. Yhteys näkyi kuitenkin vasta yli 75-vuotiailla tutkimukseen osallistuneilla. Myös UST-geenin variaatio yhdistyi kohonneeseen dementiariskiin.

Vuorotyötä sekä psykologista stressiä on jo aiemmin esitetty riskitekijäksi Alzheimerin taudille, mutta vankkaa näyttöä asiasta ei vielä ole. Yhteisten riskigeenien tunnistaminen tukee kuitenkin ajatusta Alzheimerin ja työuupumuksen yhteydestä.

Aikajärjestyksestä se ei kuitenkaan kerro.

”Onko niin, että työuupumus altistaa Alzheimerin taudille? Vai niin, että ne joilla on Alzheimerin taudin muutoksia aivoissa, on työuupumusta keski-iässä? Vai ovatko nämä kaksi erillistä asiaa?” Sulkava pohtii.

Lue myös Seura.fi: Työpaikkakiusattu Jaana uupui ja irtisanoutui sairaanhoitajan työstään: ”En enää suorita elämääni, vaan nautin siitä mitä teen”

Mitä seuraavaksi?

Sulkava väittelee tutkimuksestaan perjantaina 23.10. kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Tilaisuus on julkinen, ja se järjestetään Teams-palvelussa.

Mitä väitöstutkimuksen löydökset tarkoittavat tulevaisuuden kannalta?

”Se tarkoittaa sitä, että yhteyttä täytyy tutkia enemmän. Pelkillä geeneillä ei voi ennustaa kenenkään työuupumusta tai myöhään alkavaa Alzheimerin tautia. Muutkin tekijät ovat tärkeitä”, Sulkava painottaa.

Väitöstutkimus kuitenkin lisää ymmärrystä sairauksista, ja se voi tulevaisuudessa auttaa erilaisten hoitokeinojen kehittämisessä. Se tuo myös mieleen jatkotutkimuksia. Sulkava ottaa esimerkiksi melatoniinisignaloinnin mahdollisen yhteyden Alzheimerin tautiin.

”Suoraan ei voi sanoa, kannattaako käyttää melatoniinia Alzheimerin taudin ehkäisyssä. Se on kysymys, jota ei ole vielä tutkittu tarpeeksi hyvin – mutta ehkä kannattaisi tutkia.”

Lue myös: ”Yhtäkkiä päästäni katosi kaikki” – Alzheimeriin sairastunut kertoo, miltä se tuntuu

Lähteenä käytetty myös Helsingin yliopiston tiedotetta Sulkavan väitöstutkimuksesta Työuupumuksen ja Alzheimerin taudin taustalla osin samoja geenejä (julkaistu 21.10. klo 9.00).

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Työuupumuksen ja Alzheimerin taudin välillä saattaa olla yhteys, kertoo tuore suomalaistutkimus – ”Yhteyttä täytyy tutkia enemmän”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X