Terveys

Osteoporoosin oireet yllättivät: Annikki, 63, alkoi lyhentyä

Jos pituutesi on lyhentynyt, kyse voi olla osteoporoosista. Aina se ei oireile kivulla.

Annikki Kumpulaisella, 63, on sekundaarinen osteoporoosi. Ei siis perinnöllinen, vaan ulkoisten tekijöiden aiheuttama. Ulkoisia syitä ovat esimerkiksi pitkä kortisonihoito, syövän hoitoon käytettävät lääkkeet, nivelreuma ja keliakia.

Annikilla oli aikaiset vaihdevuodet ja laskimotukos, jonka takia hän ei voinut käyttää luita suojaavaa estrogeenihoitoa. Lisäksi hänellä on nivelsairaus nimeltä Reiterin syndrooma, jota hoidettiin pitkään kortisonilla.

Lue myös: Naiset paljastavat: tällaisia oireita vaihdevuodet aiheuttavat

Sekundaarinen osteoporoosi paljastui luuntiheysmittauksessa

Vuonna 2005 gynekologi laittoi Annikin luuntiheysmittaukseen. Se näytti huomattavaa luuntiheyden alenemista.

”Minulle suositeltiin kalkkia ja luulääkettä. Kalkkia aloin ottaa, mutta en lääkettä. Työskentelin tuolloin lääketeollisuudessa ja olin tietoinen senaikaisen lääkkeen haittavaikutuksista.”

Paljon myöhemmin hän ymmärsi, ettei pärjää ilman osteoporoosilääkettä, koska luuntiheysmittauksessa ei näkynyt toivottua parannusta.

”Sain ja otin käyttöön minulle sopivan luulääkkeen.”

Lue myös: Ethän tee näitä virheitä! Kierrätä lääkkeet ja muut vaaralliset aineet oikein

Kumarat mummot kärsivät osteoporoosista

Vuonna 2003 Annikki muutti Helsingistä Lahteen ja liittyi Luustoliiton paikallisyhdistyksen Päijät-Hämeen Luustoterveys ry:n jäseneksi. Sieltä hän sai paljon tietoa ja vertaistukea.

”Kun edellinen puheenjohtaja luopui, minusta tuli vuonna 2014 yhdistyksen puheenjohtaja. Olen myös yksi yhdistyksemme kuntosalin vertaisohjaajista. Olen käynyt kaksi Eläkeliiton Liikunnan vertaisohjaajakurssia.”

Lahdessa yhteistyö toimii Annikin mielestä suhteellisen hyvin. Kun murtumapotilas menee ensin kaupungin fysioterapeutille saamaan soveltuvan liikuntaohjelman, hän saa yhdistyksen yhteystiedot ja voi päästä kuntosaliryhmään treenaamaan.

”Käymme myös esittelemässä yhdistystä ja puhumme osteoporoosista ja luustoterveydestä esimerkiksi eläke- ja potilasyhdistyksissä. Ihmisten tiedonjano on pohjaton. Nykyään voimme tehdä myös pituusmittauksia.”

Nainen parvekkeella, sekundäärinen osteoporoosi
”Tarkkailen syömisiäni: syönkö juustoa, juonko maitoa, saanko ravinnosta tarvittavan kalkin. Ravinnosta saatuna se on paljon terveellisempää kuin purkista”, Annikki Kumpulainen sanoo.

Annikki muistaa, kuinka ennen vanhaan näkyi vanhoja mummoja, joiden selkä oli kumartunut kovasti eteenpäin.

”Heillä oli varmaan osteoporoosi ja selkärangan nivelmurtumia, vaikka osteoporoosia ei sairautena tuolloin vielä tunnettu.”

Selkärangan nivelmurtumat voivat olla hyvin kivuliaita ja tehdä jopa liikuntakyvyttömäksi. Aina murtumat eivät tunnu, mutta pituus voi alkaa huveta. Jos pituudesta on lähtenyt viisi senttiä, kyse voi olla osteoporoosista.

Jos selkää särkee tai olet asiasta huolissasi, kannattaa pyytää lääkäriä mittaamaan pituutesi. On hyvä olla aktiivinen ja puhua osteoporoosin mahdollisuudesta, jos ei lääkäri ota itse sitä puheeksi.

Liiku, mutta älä kaadu

Osteoporoosi aiheuttaa Suomessa jopa 40 000 murtumaa vuodessa. Osteoporoosi todetaankin yleensä juuri luunmurtumien ansiosta. Diagnoosi pitäisi saada varhain, jotta osteoporoosi ei etene. Siksi pituuden mittaaminen on niin tärkeää.

”Onneksi Lahdessa osteoporoosia hoidetaan hyvin. Hoitopolku kattaa sen, miten murtumapotilasta hoidetaan, mitä tapahtuu kun kotiutetaan ja miten pääsee kuntoutukseen.”

Fysioterapeutti tekee henkilökohtaisen liikuntaohjelman, jolla lihaskunto paranee. Hyvä lihaskunto ja tasapaino ovat tärkeitä kaatumisen ehkäisemiseksi ja luuston vahvistamiseksi. Luuliikunnan pitää olla monipuolista ja sisältää paljon tärinää, mikäli luusto sen kestää. Esimerkiksi maastossa käveleminen on hyväksi.

Annikin elämään osteoporoosi ei nyt vaikuta mitenkään – vain imurointi eteenpäin kumartuneena on vaikeaa.

”Luustolääkitykseni on tällä hetkellä tauolla, sillä lääkkeitä käytetään yhtä- jaksoisesti 3–5 vuotta, ja minulle tuli viime syksynä viisi vuotta täyteen.”

Luustoterveyden kulmakiviä ovat kalsium, D-vitamiini, proteiini, liikunta ja kaatumisen ehkäisy. Niistä huolehtimalla luut pysyvät kunnossa.

”Syön D-vitamiinia 20 mikrogrammaa ja kalkkia 800 milligrammaa päivässä. Jos seuraavat mittausarvot ovat heikentyneet, aloitan taas lääkityksen.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Osteoporoosin oireet yllättivät: Annikki, 63, alkoi lyhentyä

marjo

Osteo­po­roosia on Suomessa jo lap­silla. Vuoden 2011 tutkimuksen mukaan helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on mm. D-vitamiinin puutos.

Dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lasten sairaus. Hänen mukaansa lapsista noin puolella on vakava D-vitamiinin puutos jo vastasyntyneenä.

Mäkitien arvelee myös, että Suomessa on suuri joukko nuoria aikuisia, joilla on merkittävä riski sairastua osteoporoosiin jo ennen keski-ikää. Vain 14% :lla murtumapotilaista on ollut normaali luuntiheys vuonna 2011.

Hauras luusto on riskitekijä osteoporoosin lisäksi myös varhaiselle nivelrikolle ja muille tuki- ja liikuntaelinsairauksille. n. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja n. 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Jopa 70 prosenttia osteoporoositapauksista jää diagnosoimatta, joten sairastuneiden määrä on huomattavasti suurempi kuin 800 000.

Verisuoni- ja luustonterveyden kannalta tärkeimmät ravinteet ovat kaikki antioksidantit (marjat, kasvikset, juurekset, vihannekset, hedelmät), C-vitamiini, D-vitamiini, magnesium, kalan Omega-3 -rasvahapot (EPA ja DHA) ja K2-vitamiini, joten varmista näiden riittävä saanti ruuasta ja ravintolisistä.

http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne.

Ranne-, olkavarsi -, lonkka- ja selkänikamien murtumat sekä rasitusmurtumat ovat tyypillisimpiä osteoporoottisia murtumia. Ensimmäiseksi luukadossa murtuu yleensä ranne, kun kaadutaan ja otetaan kädellä vastaan putoamista maahan.

Myöhemmällä iällä, kun refleksit vaimenee ja kättä ei ehdi laittaa kompastuessa alle, murtuu lonkka. Lonkkamurtumat ovat vakavimpia, koska pahimmillaan niihin voi menehtyä tai ne voivat invalidisoida pysyvästi. Reisiluun kaulan murtumia todetaan Suomessa noin 8000 vuosittain.

Kaikkein yleisin osteoporoottinen murtuma on selkänikaman murtuma. Nämä ilmenevät pituuden lyhentymänä tai kumarana ryhtinä.

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa päivittäin riittävästi proteiinia (1-2 grammaa per normaali painokilo), C-vitamiinia 400 mg, D-vitamiinia 50-100 µg, magnesiumia 200-400 mg sekä K2-vitamiinia 50-100 µg. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.