Nainen istuu tuolissa

Osteoporoosin oireet yllättivät: Annikki, 63, alkoi lyhentyä

Jos pituutesi on lyhentynyt, kyse voi olla osteoporoosista. Aina se ei oireile kivulla.

Annikki Kumpulaisella, 63, on sekundäärinen osteoporoosi. Ei siis perinnöllinen, vaan ulkoisten tekijöiden aiheuttama. Ulkoisia syitä ovat esimerkiksi pitkä kortisonihoito, syövän hoitoon käytettävät lääkkeet, nivelreuma ja keliakia.

Annikilla oli aikaiset vaihdevuodet ja laskimotukos, jonka takia hän ei voinut käyttää luita suojaavaa estrogeenihoitoa. Lisäksi hänellä on nivelsairaus nimeltä Reiterin syndrooma, jota hoidettiin pitkään kortisonilla.

Lue myös: Naiset paljastavat: tällaisia oireita vaihdevuodet aiheuttavat

Sekundäärinen osteoporoosi paljastui luuntiheysmittauksessa

Vuonna 2005 gynekologi laittoi Annikin luuntiheysmittaukseen. Se näytti huomattavaa luuntiheyden alenemista.

”Minulle suositeltiin kalkkia ja luulääkettä. Kalkkia aloin ottaa, mutta en lääkettä. Työskentelin tuolloin lääketeollisuudessa ja olin tietoinen senaikaisen lääkkeen haittavaikutuksista.”

Paljon myöhemmin hän ymmärsi, ettei pärjää ilman osteoporoosilääkettä, koska luuntiheysmittauksessa ei näkynyt toivottua parannusta.

”Sain ja otin käyttöön minulle sopivan luulääkkeen.”

Lue myös: Ethän tee näitä virheitä! Kierrätä lääkkeet ja muut vaaralliset aineet oikein

Kumarat mummot kärsivät osteoporoosista

Vuonna 2003 Annikki muutti Helsingistä Lahteen ja liittyi Luustoliiton paikallisyhdistyksen Päijät-Hämeen Luustoterveys ry:n jäseneksi. Sieltä hän sai paljon tietoa ja vertaistukea.

”Kun edellinen puheenjohtaja luopui, minusta tuli vuonna 2014 yhdistyksen puheenjohtaja. Olen myös yksi yhdistyksemme kuntosalin vertaisohjaajista. Olen käynyt kaksi Eläkeliiton Liikunnan vertaisohjaajakurssia.”

Lahdessa yhteistyö toimii Annikin mielestä suhteellisen hyvin. Kun murtumapotilas menee ensin kaupungin fysioterapeutille saamaan soveltuvan liikuntaohjelman, hän saa yhdistyksen yhteystiedot ja voi päästä kuntosaliryhmään treenaamaan.

”Käymme myös esittelemässä yhdistystä ja puhumme osteoporoosista ja luustoterveydestä esimerkiksi eläke- ja potilasyhdistyksissä. Ihmisten tiedonjano on pohjaton. Nykyään voimme tehdä myös pituusmittauksia.”

Nainen parvekkeella, sekundäärinen osteoporoosi

”Tarkkailen syömisiäni: syönkö juustoa, juonko maitoa, saanko ravinnosta tarvittavan kalkin. Ravinnosta saatuna se on paljon terveellisempää kuin purkista”, Annikki Kumpulainen sanoo.

Annikki muistaa, kuinka ennen vanhaan näkyi vanhoja mummoja, joiden selkä oli kumartunut kovasti eteenpäin.

”Heillä oli varmaan osteoporoosi ja selkärangan nivelmurtumia, vaikka osteoporoosia ei sairautena tuolloin vielä tunnettu.”

Selkärangan nivelmurtumat voivat olla hyvin kivuliaita ja tehdä jopa liikuntakyvyttömäksi. Aina murtumat eivät tunnu, mutta pituus voi alkaa huveta. Jos pituudesta on lähtenyt viisi senttiä, kyse voi olla osteoporoosista.

Jos selkää särkee tai olet asiasta huolissasi, kannattaa pyytää lääkäriä mittaamaan pituutesi. On hyvä olla aktiivinen ja puhua osteoporoosin mahdollisuudesta, jos ei lääkäri ota itse sitä puheeksi.

Liiku, mutta älä kaadu

Osteoporoosi aiheuttaa Suomessa jopa 40 000 murtumaa vuodessa. Osteoporoosi todetaankin yleensä juuri luunmurtumien ansiosta. Diagnoosi pitäisi saada varhain, jotta osteoporoosi ei etene. Siksi pituuden mittaaminen on niin tärkeää.

”Onneksi Lahdessa osteoporoosia hoidetaan hyvin. Hoitopolku kattaa sen, miten murtumapotilasta hoidetaan, mitä tapahtuu kun kotiutetaan ja miten pääsee kuntoutukseen.”

Fysioterapeutti tekee henkilökohtaisen liikuntaohjelman, jolla lihaskunto paranee. Hyvä lihaskunto ja tasapaino ovat tärkeitä kaatumisen ehkäisemiseksi ja luuston vahvistamiseksi. Luuliikunnan pitää olla monipuolista ja sisältää paljon tärinää, mikäli luusto sen kestää. Esimerkiksi maastossa käveleminen on hyväksi.

Annikin vinkit

  • Ota osteoporoosi puheeksi. Pyydä lääkäriä mittaamaan pituutesi.
  • Etsi paikallinen Luustoyhdistys. Saat apua, vaikka et olisi jäsen.
  • Hae vertaistukea. Älä jää kotiin syrjäytymään.

Annikin elämään osteoporoosi ei nyt vaikuta mitenkään – vain imurointi eteenpäin kumartuneena on vaikeaa.

”Luustolääkitykseni on tällä hetkellä tauolla, sillä lääkkeitä käytetään yhtä- jaksoisesti 3–5 vuotta, ja minulle tuli viime syksynä viisi vuotta täyteen.”

Luustoterveyden kulmakiviä ovat kalsium, D-vitamiini, proteiini, liikunta ja kaatumisen ehkäisy. Niistä huolehtimalla luut pysyvät kunnossa.

”Syön D-vitamiinia 20 mikrogrammaa ja kalkkia 800 milligrammaa päivässä. Jos seuraavat mittausarvot ovat heikentyneet, aloitan taas lääkityksen.”

Keskustelu

Kommentoi juttua: Osteoporoosin oireet yllättivät: Annikki, 63, alkoi lyhentyä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X