Terveys

Mistä apu virtsankarkailuun? Asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen

Vessassa ramppaaminen on rasittavaa ja vaipoissa kulkeminen kurjaa. Virtsankarkailusta on turha kärsiä, sillä rakkoa voi kouluttaa, pissanpidätyslihaksia treenata ja vaivaan saa apua.

Lantionpohjan lihasten lihasvoima alkaa heiketä naisilla 45 ikävuoden jälkeen. Se voi aiheuttaa virtsankarkailua. Mistä apu virtsankarkailuun löytyy?

Ylilääkäri, urogynekologian dosentti Pauliina Aukee Keski-Suomen sairaala Novasta kertoo, miten lantionpohjan lihaksia voi harjoittaa ja mitä apua virtsankarkailuun voi saada.

1. Mikä auttaa, kun aivastaminen kastelee pikkupöksyt?

Kun virtsaputkea tukevat rakenteet ovat heikentyneet, aivastus, juoksu tai vaikka raskaan taakan nostaminen lirauttaa pissan housuun. Tätä kutsutaan ponnistusvirtsankarkailuksi. Synnytykset, ylipaino, kuormittava työ tai harrastus altistavat sille, samoin perinnöllisesti heikko sidekudosrakenne.

Lantionpohjan lihasten harjoittaminen on ensisijainen tapa hoitaa ponnistuskarkailua. Lantionpohjaa treenataan supistamalla virtsaputkea, emätintä ja peräaukkoa ympäröivää lihasrakennetta vaihtelevilla voimakkuuksilla ja ­nopeuksilla. Samat supistukset auttavat myös tosi tilanteessa. Nopea supistusliike, jolla kohotetaan lantionpohjaa ja virtsaputkea omaa päätä kohti, voi estää karkailun aivastuksen yhteydessä.

2. Miksi pissanpidätyslihaksia pitää treenata varta vasten?

Kuten muidenkin lihasten, myös lantionpohjan lihasten lihasvoima alkaa heiketä naisilla 45 ikävuoden jälkeen. Se heikkenee vauhdilla, ellei lihaksia harjoita varta vasten. Lantionpohjan lihaksistoa ohjaava hermosto unohtaa helposti tehtävänsä, ellei sitä muistuta siitä säännöllisillä supistuksilla.

Kuntoliikunta parantaa koordinaatiota ja ylläpitää lihaskuntoa, joka on tärkeää myös lantionpohjan kannalta. Keskivartalon lihasten hallinta tukee lantionpohjan lihasten hallintaa. Esimerkiksi pilateksessa harjoitetaan keskivartalon lihasten hallintaa.

Lue myös: Heikot lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa ikäviä vaivoja – näistä merkeistä tunnistat, että lantionpohjan lihaksesi kaipaavat treeniä

3. Miten lantionpohjaa supistetaan?

Lantionpohjan lihasten supistaminen on tekniikkalaji. Liikettä voi testata laittamalla oma sormi tai kaksi emättimeen ja supistamalla lantionpohjaa. Supistuksen pitäisi tuntua sormissa imulta, eikä työnnöltä. Kumppanikin voi kertoa, tunteeko hän lantionpohjan lihasten supistuksen seksin yhteydessä.

Tarvittaessa tekniikka kannattaa tarkistuttaa lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistuneen fysioterapeutin tai gynekologin vastaanotolla. Ammattilainen antaa ohjeet harjoitteluun ja ohjaa mahdollisen apuvälineen käyttöön. Emätinkuulat ja -kartiot, harjoitusohjelmat ja puhelinsovellukset voivat ohjata oikeaan liikesuoritukseen, muistuttaa ja ohjata harjoittelua.

4. Mitä tehdään, jos jumppa ei auta?

Jos tekniikka on kunnossa eikä säännöllinen harjoittelu auta muutamassa kuukaudessa, voidaan kokeilla virtsaputkea tukevaa uretrarengasta tai tamponia. Niiden oikea koko selviää lääkärin vastaanotolla. Samalla voidaan varmistaa, ettei syy karkailuun ole laskeumassa.

Virtsaputkea voidaan tukea myös virtsaputken ympärille ruiskutettavalla täyteaineella. Se tehdään sairaalaoloissa polikliinisesti.

Pysyvin apu tulee leikkauksesta, jossa virtsaputki tuetaan verkkonauhalla. Toimenpide tehdään sairaalassa paikallispuudutuksessa ja sen jälkeen pääsee samana päivänä kotiin.

5. Mikä auttaa, jos pissahätä pääsee yllättämään?

Virtsarakon täyttyminen viestii aivoille siitä, että ihmisen pitää mennä vessaan. Osalla ihmisistä tieto tulee herkästi ja rakon seinämät voivat alkaa työntää virtsaa ulos ennen kuin ihminen ehtii vessaan. Tätä kutsutaan pakkovirtsankarkailuksi.

Virtsapakko voi laueta joskus virtsatietulehduksen aikana, eli jos kyseessä on uusi vaiva, kannattaa tarkistuttaa virtsanäyte.

Pakkovirtsankarkailu on useimmiten pitkäaikaissairaus, jonka kulku vaihtelee. Sitä hoidetaan lääkkeillä ja lantionpohjan treenillä. Osa käyttää lääkkeitä ­tarvittaessa, mutta paras teho tulee säännöllisessä käytössä.

6. Koska äkkipissahätää hoidetaan ryppypistoksilla?

Elleivät lääkkeet auta tai sovi, virtsarakon seinämän lihaksen voi lamata ryppyjen tasoittamisesta tutulla botuliinitoksiinilla. Hoito tehdään virtsarakon tähystyksen yhteydessä ja se auttaa puolisen vuotta.

Pienellä osalla naisista botuliinitoksiinin lamaava vaikutus on voimakas. Tällöin rakko ei tyhjene itsestään, vaan nainen tyhjentää sen katetroimalla siihen saakka, kunnes botuliinin teho laskee.

7. Voiko rakkoa opettaa tyhjenemään harvemmin?

Rakko oppii tiheisiin tyhjennysväleihin ja reagoi, vaikkei siellä juuri olisikaan täytettä. Normaali rakko vetää kolmesta viiteen desilitraa nestettä, mutta rakko lähettelee ensimerkkejä täyttymisestään jo parin desilitran kohdalla. Tähän ei tarvitse vielä reagoida, vaan voi istua kovalle alustalle, supistaa lantionpohjaa ja muistuttaa itseään, että kävin juuri vessassa.

Alkuun riittää, että pidättää viisi minuuttia. Seuraavalla viikolla ajan voi tuplata, kunnes pikkuhiljaa päästään pariin kolmeen tuntiin.

Iäkkäillä virtsaa erittyy yöllä päiväaikaa enemmän, ja siksi rakko voi herättää ikäihmisen kerran yössä vessaan. Se voi herättää nuoremmankin, jos tämä on juonut illalla tavallista runsaammin.

Lue myös: Miksi virtsankarkailu on yleistä aikuisilla naisilla – lue viisi syytä

8. Vähentääkö paikallisestrogeeni vessassa ramppaamista?

Estrogeenin väheneminen ohentaa alempien virtsateiden limakalvoa, ja laittaa juoksemaan pissalla tavallista tiheämmin. Limakalvoa voidaan vahvistaa emättimeen laitettavalla paikallisestrogeenilla. Sitä voi käyttää vaikka loppuelämän.

Paikallisestrogeeni on turvallista, ja sitä saa apteekista ilman reseptiä.

9. Paljonko ja mitä uskaltaa juoda?

Veden juominen on elintärkeää, eikä sitä tulisi rajoittaa kohtuuttomasti virtsankarkailun takia. Liian vähäinen juominen väkevöittää pissan, mikä voi ärsyttää virtsarakkoa ja pahentaa vaivaa.

Nesteen määrä määräytyy painon ja hikoilun mukaan, mutta yleensä nainen tarvitsee kaksi litraa nesteitä vuorokaudessa.

Alkoholi, kahvi ja musta tee pissattavat herkästi. Osa naisista välttää samasta syystä hiilihappoisia juomia.

10. Mitä jos kuitenkin joutuu turvautumaan inkosuojiin?

Kontinenssisuojia on monenlaisia eikä kenenkään tarvitse tyytyä tässä asiassa enää vessapaperiin. Vessapaperin imukyky on suojiin verrattuna olematon, ja märkä paperi ärsyttää ihoa.

Suojakin voi ärsyttää, mutta tällöin kannattaa kokeilla toista merkkiä. Yleensä puuvillapohjaiset suojat ärsyttävät vähemmän ihoa. Ulkosynnyttimiin voi käyttää tavallisia perusvoiteita suojaamaan ihoa.

Lue myös Anna.fi: Lantionpohjan lihaksia pitää treenata, mutta ylikunto ei ole hyväksi – liian kireä lantionpohja voi aiheuttaa monia haittoja

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 4/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä apu virtsankarkailuun? Asiantuntija vastaa 10+1 kysymykseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.