Terveys Tilaajille

Päivittäisten kipujen ja jatkuvan pyörtyilyn syyksi paljastui Ehlers-Danlosin oireyhtymä – Venla, 25, saa voimaa kirjoittamisesta

Nivelet muljahtelevat pois paikoiltaan, pulssi hakkaa ja taju lähtee. Se on ilmajokelaisen Venla Villmanin, 25, arkea Ehlers-Danlosin oireyhtymän kanssa. Koira aistii oireet ihmeellisesti ja tuo turvaa.

”Vatsaongelmani alkoivat jo lapsena, mutta mitään syytä niille ei löytynyt. Harrastin jalkapalloa, salibandya ja muuta liikuntaa, ja niveleni olivat aina ki­peät. Ne kuitattiin kasvukivuiksi.

Yläkoulussa polveni meni pois paikaltaan koulun portaissa. Luulin, että niin käy kaikille. Kun kaverit kauhistelivat tapahtunutta, tajusin, että minussa oli jotain vikaa.

Kesällä 2016 jalkani ja käteni lakkasivat toimimasta kokonaan. Lääkäri kehotti ajattelemaan positiivisemmin ja laihduttamaan vähän. Olin tuolloin myös masentunut, joten hän päätteli, että vika oli päässäni.

Olin seuraavana syksynä aloittamassa yhteisöpedagogi- ja kirkon nuorisotyönohjaajaopinnot. Tein kesän työharjoittelua seurakunnassa. Rippileirillä työkaverini auttoi minut aamuisin ylös, puki minut ja kantoi minut pitämään oppitunteja.

Koulussa kärsin aina kivuista. Olen niin lyhyt, etteivät jalkani yltäneet tavalliselta koulunpenkiltä lattialle. Jalat roikkuivat tuolin reunalta, ja se sattui löysiin polviini. Vasta ammattikorkeakoulussa olin tarpeeksi rohkea opiskellakseni lattialla maaten. Opin asioita hyvin, kun minun ei tarvinnut keskittyä kipuun.

Lue myösLonkkien nivelrikko yllätti liikunnallisen Annen, 64: ”Molemmat lonkkani olivat niin sököt, että ne täytyi leikata välittömästi”

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.