Terveys

Emätintulehdus aiheuttaa kutinaa, kirvelyä ja outoja hajuja – lääkäri neuvoo toimivan hoidon ja painottaa, että yhtä konstia ei kannata kokeilla

Kokkareista valkovuotoa, outo haju ja kirvelyä ja kutinaa alapäässä? Syyllinen voi olla emätintulehdus. Se kannattaa hoitaa kuntoon.

Emätintulehdukset tekevät naisen elämästä hankalaa, mutta niiden hoito on helppoa. Yksi pilleri voi riittää. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Satu Weden­oja kertoo, miten emätintulehdus hoidetaan ja mistä oireista sen tunnistaa. 

1. Mitkä ovat emätintulehduksen oireet?

Emätintulehdukset ovat yleensä bakteerien tai sienten aiheuttamia tulehdustauteja, jotka muuttavat valkovuodon väriä, koostumusta ja usein hajuakin. Ne tuntuvat ja näkyvät limakalvoilla, ja osa niistä laittaa raapimaan.

Kokkareinen valkovuoto, punoittavat limakalvot, kirvely ja raju kutina ovat hiivatulehduksen oireita.

Bakteerivaginoosin tunnistaa valkovuodon tympeästä, kalamaisesta hajusta ja harmahtavasta väristä. Siihen voi liittyä lievää kutinaa.

Atrofisessa vaginiitissa limakalvot ovat kuivat ja ärtyneet. Valkovuoto on yleensä niukkaa.

Pelkkä tavallista runsaampi valkovuoto ei aina ole sairauden merkki. Kyse voi olla sytolyysista eli normaalista emättimen pintasolujen hajoamisesta. Sytolyysi kertoo emättimen hyvästä maitohappobakteerikannasta. Emättimestä erittyvä hapan valkovuoto voi kuitenkin aiheuttaa hiivatulehdusta lievempää kutinaa emättimen suulle ja häpyhuu­lien pintaan.

2. Mistä emätintulehdus johtuu?

Normaalitilanteessa emätin on maitohappobakteereiden valtakuntaa. Maitohappobakteerit tuottavat maitohappoa, joka pitää emättimen happamana. Happamuus suojaa emätintä tulehduksilta. Emätintulehduksessa emättimen bakteeritasapaino häiriintyy. Esimerkiksi anti­biootit, hormonaaliset ehkäisyvalmisteet ja kohonnut verensokeri voivat vaikuttaa bakteeritasapainoon.

Tavallisin hiivatulehduksen aiheuttaja Candida albicans -sieni on osa emättimen normaalia mikrobistoa. Kun bakteeritasapaino järkkyy, sieni alkaa lisääntyä liikaa.

Bakteerivaginoosissa bakteeritasapaino muuttuu ja tietyt bakteerilajit lisääntyvät ja tuottavat pahaa, kalamaista hajua.

Atrofia on estrogeenin puutteesta ja emättimen limakalvon ohenemisesta aiheutuva vaiva. Ohut limakalvo ärtyy ja haavautuu herkästi. Estrogeenivaje liittyy vaihdevuosiin, mutta limakalvot voivat kuivua myös imetyksen tai ehkäisypillereiden käytön yhteydessä.

3. Tarttuuko emätintulehdus seksissä?

Bakteerivaginoosi ja hiivatulehdus eivät ole tarttuvia seksitauteja, mutta ne ovat yleisempiä seksuaalisesti aktiivisilla ihmisillä.

Bakteerivaginoosi on tuttu vaiva naiselle, jolla on uusi kumppani tai kumppaneita on useita. Yhdyntä uuden kumppanin kanssa vaikuttaa emättimen bakteeritasapainoon ja voi johtaa bakteerivaginoosiin.

Hiivatulehdus voi tarttua seksissä, jos kumppanilla on oireita. Tosin tulehdukseen liittyvä kutina ja polttelevat limakalvot eivät houkuttele seksiin. Miehellä hiivatulehdus on harvinainen. Se näkyy kokkareisena vuotona esinahan alla ja hoituu lääkevoiteella.

Lue myös Anna.fi: Alapää haisee – mistä paha haju alapäässä kertoo? Gynekologi vastaa

4. Miten emätintulehduksen hoito tapahtuu kotona itsehoitona?

Jos oireena on voimakas kutina ja kokkareinen valkovuoto, voi kokeilla ilman reseptiä saatavaa hiivalääkettä. Jos hoito tehoaa, diagnoosi on todennäköisesti ollut oikea.

Lievä bakteerivaginoosi saattaa rauhoittua itsestään tai ilman reseptiä saatavilla valmisteilla. Jos itsehoitolääkkeet eivät auta tai tulehdukset toistuvat, tarvitaan lääkäriä. 

Kansankonsteja, kuten emättimeen laitettavaa jugurttia tai etikkaliuosta ei kannata kokeilla. Ne voivat pahentaa tilannetta.

Apteekkitestit voivat auttaa emätintulehdusten tunnistamisessa, mutta ne voi tunnistaa myös oireista päättelemällä.

5. Millä muilla tavoin emätintulehduksia hoidetaan?

Hoitona käytetään emätinpuikkoja tai -voidetta tai suun kautta otettavaa lääkettä. Hiivatulehduksessa usein riittää yksi, ilman reseptiä saatava sienilääkekapseli tai paikallishoitokuuri, mutta bakteerivaginoosissa tarvitaan yleensä anti­bioottikuuri.

Kannattaa huomata, että suun kautta otettavalla sienilääke flukonatsolilla on yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden kanssa.

Atrofiaa hoidetaan ilman reseptiäkin saatavalla paikallisestrogeenillä: vaihdevuosissa kaksi viikkoa päivittäin ja sen jälkeen pari kertaa viikossa. Nuoremmilla naisilla paikallis­estrogeeni muutaman kerran kuussa auttaa sytolyysikutinaan.

Emätintulehdus voi aiheuttaa monenlaisia ikäviä oireita. 
© iStockphoto

6. Voiko emättimen bakteerikannan pestä piloille?

Emättimen oma bakteerikanta ja hapan pH suojaavat parhaiten tulehduksilta. Valkovuoto huolehtii emättimen puhtaudesta. Olosuhteet emättimessä voivat muuttua tulehduksille suotuisiksi, jos emätintä huuhtelee vedellä tai tekee alapesuja useita kertoja päivässä.

Ulkosynnyttimille riittää vesipesu kerran, pari päivässä. Saippuapitoiset pesuaineet ärsyttävät ja kuivattavat limakalvoja. Jos ne ovat kuivat, pesussa kannattaa käyttää perusvoidetta.

Pikkuhousunsuojat ja tiukat vaatteet eivät lisää tulehduksia, mutta ne hautovat ja voivat ärsyttää ulkosynnyttimien herkkää ihoa.

7. Miten emätintulehdus ehkäistään?

­Sokeri on hiivan ravintoa. Jos hiivatulehdukset ovat toistuva vaiva, kannattaa vähentää runsaasti sokeria sisältäviä syötäviä. Hiivalla kohotetun leivän syöminen ei lisää tulehduksia. Hiiva kuolee kuumassa uunissa.

Maitohappobakteereiden tehosta emätintulehdusten hoidossa tai estossa ei ole vakuuttavaa tutkimusnäyttöä. Osalla naisista tulehdukset liittyvät antibioottikuureihin, ja he saattavat hyötyä maitohappobakteereista lääkekuurin aikana.

Maitohappobakteereita ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. Niitä on erilaisia, ja se mikä lisää suoliston hyvinvointia, ei välttämättä auta emättimessä.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2023. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Emätintulehdus aiheuttaa kutinaa, kirvelyä ja outoja hajuja – lääkäri neuvoo toimivan hoidon ja painottaa, että yhtä konstia ei kannata kokeilla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.