Endometrioosi voi oireilla kuukautiskipuna.

Endometrioosi jää helposti hoitamatta – tällaisia ovat endometrioosin oireet, ja näin sitä hoidetaan

Endometrioosi on yleinen mutta huonosti diagnosoitu gynekologinen sairaus. Tällaisia ovat sen oireet.

Endometrioosia sairastaa noin 10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista eli Suomessa noin 200 000 ja maailmanlaajuisesti noin 176 miljoonaa naista.  Yleisyydestään huolimatta endometrioosi on huonosti diagnosoitu sairaus. Diagnoosiviive on 6–9 vuotta.

Lue myös: Johanna kärsi endometrioosikivuista 30 vuotta – vasta kohdunpoisto toi helpotuksen

Endometrioosia voidaan epäillä jo oireiden perusteella. Vastaanotolle kannattaa valmistautua kirjaamalla oireet ylös. Diagnoosin apuna voidaan käyttää gynekologista tutkimusta ja ultraääntä sekä joissain tapauksissa magneettitutkimusta tai vatsaontelon tähystysleikkausta.

Endometrioosin syytä ei tiedetä. Yksi selitys on, että kohdun limakalvoa kulkeutuu kuukautisten yhteydessä munanjohtimien kautta vatsaonteloon, jolloin endometrioosipotilaan immuunijärjestelmä ei tuhoa vatsaonteloon joutunutta limakalvoa.

Sairaus on periytyvä. Tautiriski on noin seitsenkertainen, jos ensimmäisen asteen sukulaisella, kuten äidillä tai sisarella, on endometrioosi.

Mikä on endometrioosi?

Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on kohdun ulkopuolella esimerkiksi kohdun, munasarjojen, virtsarakon tai suoliston pinnoilla.

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat ja vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia.

Endometrioosi jaetaan pesäkkeiden perusteella kolmeen tautimuotoon: pinnalliseen vatsakalvon endometrioosiin, munasarjan endometrioosikystoihin eli endometrioomiin ja syvään endometrioosiin.

Endometrioosin oireet

Kuukautiskipu on yleisin mutta harvoin ainoa oire. Kivut voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotoa, ja oireita voi olla muussakin vaiheessa kiertoa. On syytä epäillä endometrioosia, jos kuukautiskipu estää työssä tai koulussa käynnin tai muun elämän eivätkä ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet auta.

Pesäkkeiden koko tai lukumäärä ei ole verrannollinen kipujen määrään. Laajatkin pesäkkeet voivat olla oireettomia, kun taas muutama pieni pesäke voi aiheuttaa invalidisoivia kipuja.

Tyypillisiä oireita ovat muun muassa

  • kuukautiskivut ja vatsakivut
  • ulostamiskipu
  • virtsaamiskipu
  • yhdyntäkipu
  • tärinäkipu
  • vuotohäiriöt, yleensä tiputteluvuoto
  • alentunut hedelmällisyys, lapsettomuus

Endometrioosi voi oireilla myös muilla tavoilla, ja se voi olla myös vähäoireinen tai oireeton. Lisäksi oireilun määrä ja voimakkuus voivat vaihdella elämän aikana.

Lue myös: Kuukautissovellus x 5 – olethan ladannut yhden näistä jo puhelimeesi?

Endometrioosin hoito

Endometrioosi on krooninen sairaus. Sitä ei voida kokonaan parantaa tai poistaa mutta oireita voidaan tehokkaasti lievittää.

Oireita voidaan hoitaa muun muassa kipulääkityksellä, hormonilääkkeillä tai leikkauksella.

Hoito suunnitellaan tavoitteen ja oireen mukaan. Hoidon valintaan vaikuttaa, hoidetaanko kipuja vai lapsettomuutta. Hoitovaihtoehdoista on hyvä keskustella ja päättää yhdessä gynekologin kanssa.

Lähteet ja lisätietoa: Korento, Terveyskirjasto, Terveyskylä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Endometrioosi jää helposti hoitamatta – tällaisia ovat endometrioosin oireet, ja näin sitä hoidetaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X