Terveys

Endometrioosi jää helposti hoitamatta – tällaisia ovat endometrioosin oireet, ja näin sitä hoidetaan

Endometrioosi on yleinen mutta huonosti diagnosoitu gynekologinen sairaus. Tällaisia ovat sen oireet.

Endometrioosia sairastaa noin 10 prosenttia hedelmällisessä iässä olevista naisista eli Suomessa noin 200 000 ja maailmanlaajuisesti noin 176 miljoonaa naista. Yleisyydestään huolimatta endometrioosi on huonosti diagnosoitu sairaus. Diagnoosiviive on 6–9 vuotta. Mutta millainen tauti endometrioosi on ja millaisia ovat endometrioosin oireet?

Lue myös: Johanna kärsi endometrioosikivuista 30 vuotta – vasta kohdunpoisto toi helpotuksen

Endometrioosia voidaan epäillä jo oireiden perusteella. Vastaanotolle kannattaa valmistautua kirjaamalla oireet ylös. Diagnoosin apuna voidaan käyttää gynekologista tutkimusta ja ultraääntä sekä joissain tapauksissa magneettitutkimusta tai vatsaontelon tähystysleikkausta.

Endometrioosin syytä ei tiedetä. Yksi selitys on, että kohdun limakalvoa kulkeutuu kuukautisten yhteydessä munanjohtimien kautta vatsaonteloon, jolloin endometrioosipotilaan immuunijärjestelmä ei tuhoa vatsaonteloon joutunutta limakalvoa.

Sairaus on periytyvä. Tautiriski on noin seitsenkertainen, jos ensimmäisen asteen sukulaisella, kuten äidillä tai sisarella, on endometrioosi.

Mikä on endometrioosi?

Endometrioosi on kohdun limakalvon sirottumatauti, jossa kohdun limakalvon kaltaista kudosta on kohdun ulkopuolella esimerkiksi kohdun, munasarjojen, virtsarakon tai suoliston pinnoilla.

Endometrioosipesäkkeet käyttäytyvät kuin kohdun limakalvo. Ne reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat ja vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia.

Endometrioosi jaetaan pesäkkeiden perusteella kolmeen tautimuotoon: pinnalliseen vatsakalvon endometrioosiin, munasarjan endometrioosikystoihin eli endometrioomiin ja syvään endometrioosiin.

Mitä ovat endometrioosin oireet?

Kuukautiskipu on yleisin mutta harvoin ainoa endometrioosin oire. Kivut voivat alkaa jo ennen kuukautisvuotoa, ja oireita voi olla muussakin vaiheessa kiertoa. On syytä epäillä endometrioosia, jos kuukautiskipu estää työssä tai koulussa käynnin tai muun elämän eivätkä ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet auta.

Pesäkkeiden koko tai lukumäärä ei ole verrannollinen kipujen määrään. Laajatkin pesäkkeet voivat olla oireettomia, kun taas muutama pieni pesäke voi aiheuttaa invalidisoivia kipuja.

Endometrioosin oireet – nämä oireet voivat liittyä endometrioosiin:

Endometrioosin oireita voivat olla myös muut vaivat. Endometrioosi voi olla myös vähäoireinen tai oireeton. Lisäksi oireilun määrä ja voimakkuus voivat vaihdella elämän aikana.

Lue myös: Kuukautissovellus x 5 – olethan ladannut yhden näistä jo puhelimeesi?

Endometrioosin hoito

Endometrioosi on krooninen sairaus. Sitä ei voida kokonaan parantaa tai poistaa mutta oireita voidaan tehokkaasti lievittää.

Endometrioosin oireet voivat helpottaa, kun niitä hoidetaan muun muassa kipulääkityksellä, hormonilääkkeillä tai leikkauksella.

Hoito suunnitellaan tavoitteen ja oireen mukaan. Hoidon valintaan vaikuttaa, hoidetaanko kipuja vai lapsettomuutta. Hoitovaihtoehdoista on hyvä keskustella ja päättää yhdessä gynekologin kanssa.

Lähteet ja lisätietoa: Korento, Terveyskirjasto, Terveyskylä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Endometrioosi jää helposti hoitamatta – tällaisia ovat endometrioosin oireet, ja näin sitä hoidetaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.