Terveys

Enterorokosta selviää usein pelkällä kurkkukivulla, mutta pahimmillaan se voi vaikeuttaa kävelemistä ja viedä kynnet – voiko taudilta suojautua?

Enterorokko on helposti tarttuva sairaus, jonka oireita ovat kuume, kurkkukipu ja kutisevat rakkulat. Listasimme enterorokon oireet ja kysyimme lääkäriltä, mitä tartunnasta ja hoidosta pitää tietää.

Enterorokko iskee Suomessa etenkin lapsiperheisiin kesäisin ja syksyisin. Enterorokko sekoitetaan usein vesirokkoon, koska kummankin oireita ovat kutisevat rakkulat.

Vaikka enterorokosta puhutaan usein lastentautina, se voi tarttua myös aikuisiin. Etenkin pienten lasten vanhemmat ovat alttiita sairastumiselle.

Lastentautien erikoislääkäri Kaija Hartiala lääkärikeskus Mehiläisestä kertoo kaiken olennaisen enterorokon oireista, tartunnasta ja hoidosta.

Lue myös: Ilmestyikö iholle piinallinen ihottuma? Syyllinen voi olla korona- tai flunssavirus

enterorokko näkyy rakkuloina jaloissa. 
Enterorokko voi ilmetä rakkuloina kaikkialla kehossa, mutta yleisimmin jalkapohjissa, kämmenissä ja suussa. Enterorokon aiheuttavat coxsackievirukset, jotka kuuluvat suureen enterovirusten ryhmään. © iStockphoto

1. Miten enterorokko tarttuu?

Enterorokko leviää herkästi pisaratartuntana ilmavirtauksen mukana. Tartunta ei vaadi kosketusta, vaan pelkkä oleskelu samassa tilassa riittää. Tauti leviää herkästi, jos on kosketuksissa tartunnan saaneen ulosteen kanssa. Siksi virus leviää erityisesti pienlapsiperheissä lapselta aikuisille.

Enterorokon aiheuttavat coxsackievirukset, jotka kuuluvat suureen enterovirusten ryhmään. Enterovirukset ovat saaneet nimensä kreikankielisestä sanasta enteron, joka tarkoittaa suolta. Enterovirukset lisääntyvät pääasiassa suolistossa.

Tartunnan saanut ihminen erittää virusta jo ennen oireiden alkamista ja voi siten levittää virusta tietämättään.

2. Saako enterorokon sairastettuaan immuniteetin tautia vastaan?

Enteroviruksia on olemassa kymmeniä erilaisia, joista muutama erilainen tyyppi leviää kunakin vuonna. Sairastettuaan enterorokon saa immuniteetin vain kyseiseen enteroviruksen tyyppiin.

Sama henkilö voi siis sairastaa uudestaan jonkin muun enteroviruksen aiheuttaman taudin.

3. Mitkä ovat enterorokon oireet?

Valtaosa enteroviruksen aiheuttamista infektioista on oireettomia tai vähäoireisia. Tyypillinen oire on kurkkukipu ja kuume. Taudin itämisaika on 3–7 päivää. Oireet menevät yleensä ohi viikossa.

Enteroviruksen oireet vaihtelevat eri virustyyppien mukaan. Jotkin enterovirukset aiheuttavat ainoastaan kuumetta eivätkä lainkaan rakkuloita. Enterovirustyyppi D68 on puolestaan aiheuttanut vakavia hengitysvaikeuksia.

Enterorokon oireita ovat kutisevat rakkulat, patit tai näpyt etenkin suussa, kämmenissä ja jalkapohjissa. Rakkuloiden takia käveleminen ja syöminen voivat tehdä kipeää. Rakkulat kestävät yleensä 2–5 päivää ja ne kutisevat tyypillisesti päivän tai pari. Sen jälkeen rakkuloilla oleva iho yleensä kuoriutuu pois kämmenistä ja jalkapohjista.

Enterorokko voi myös vaurioittaa kynsiä. On melko yleistä, että kynnet menevät poikki keskeltä.

Enterorokko on väistymässä ja rakkulat kuoriutuvat pois iholta taudin loppuvaiheessa. 
Rakkulat kuoriutuvat pois iholta taudin loppuvaiheessa. © iStockphoto

4. Voiko enterorokolta suojautua ennakkoon?

Enterorokkoon ei ole rokotetta. Tartunnan ehkäiseminen on lähes mahdotonta.

5. Millainen enterorokko on aikuisella?

Moni aikuinen on jo sairastaneet elämänsä aikana joitakin entereroviruksen aiheuttamia sairauksia ja saanut niihin immuniteetin. On kuitenkin hyvin mahdollista, että aikuisena vielä sairastuu johonkin enterovirussairauteen, jota ei ole aikaisemmin sairastanut.

Aikuisten sairastama enterorokko ei eroa lasten enterorokosta. Aikuiset voivat saada koko oireiden kirjon kurkkukivusta kuumeeseen ja kutiseviin rakkuloihin.

6. Miten enterorokko hoidetaan? 

Enterorokkoon ei ole olemassa lääkitystä. Kuumetta voi hoitaa parasetamolilla ja rakkuloiden aiheuttamia kipuja ja kutinaa tulehduskipulääkkeillä ibuprofeenilla tai naprokseenilla.

Jalkojen kutinaa voi helpottaa laittamalla märät sukat jalkaan. Se viilentää jalkoja, mikä voi vähentää kutinaa.

Lue myös: Kipulääkkeet ovat erilaisia – asiantuntija kertoo, milloin kannattaa valita ibuprofeeni ja milloin parasetamoli

7. Milloin enterorokko ei enää tartu?

Lapsi voi palata päiväkotiin tai kouluun, kun vointi sen sallii. Koska enterorokko leviää jo ennen kuin oireet alkavat, leviämistä ei voi estää jäämällä kotiin.

Iäkkäiden ihmisten tapaamisessa kannattaa ottaa huomioon iäkkään kunto. Enterorokkoon sairastuneen henkilön ei kannata mennä oireisena tapaamaan huonokuntoista iäkästä henkilöä.

Virus säilyy suolistossa vielä viikkoja oireiden päätyttyä, mutta ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan henkilö voi tartuttaa muita.

8. Milloin enterorokko on syy suunnata lääkäriin?

Enterorokkopotilaan ei tarvitse ottaa yhteyttä lääkäriin, koska tautiin ei ole muuta hoitoa kuin kotikonstit. Jos vointi kuitenkin huononee kovasti, esimerkiksi kuume nousee korkeaksi, ota yhteys lääkäriin.

On mahdollista, että rikkoutuneisiin rakkuloihin iskee bakteeri, kuten streptokokki tai stafylakokki, minkä seurauksena kehittyy märkärupi. Silloin pitää ottaa yhteys lääkäriin, joka voi määrätä antibioottikuurin.

Muut lähteet: THL

Kommentoi

Kommentoi juttua: Enterorokosta selviää usein pelkällä kurkkukivulla, mutta pahimmillaan se voi vaikeuttaa kävelemistä ja viedä kynnet – voiko taudilta suojautua?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.