
Epäiletkö läheiselläsi muistisairautta? Alzheimer-potilaan tytär neuvoo, miten saat hänet tutkimuksiin
Muistin heikkenemisestä kärsivää ihmistä voi olla vaikeaa suostutella lääkäriin. Muistisairaan äidin tytär kokosi viisi vinkkiä, joiden avulla voit yrittää saada läheisesi tutkimuksiin.
Kun äitini muisti alkoi pätkiä kuusikymppisenä, hän kieltäytyi menemästä lääkäriin. Äiti väitti viimeiseen asti, ettei hänessä ole vikaa, vaikka maksukortin tunnusluvut unohtuivat ja hänen perusluonteensa muuttui lempeästä ja hyväntuulisesta kiivaaksi ja ajoittain aggressiiviseksi. Lopulta jouduin viemään hänet lääkäriin huijaamalla, jotta äiti sai Alzheimer-diagnoosin.
Väitin, että menemme vastaanotolle muista syistä. Päätös oli raskas, ja äiti loukkaantui, mutta silti se kannatti: äitini Alzheimer löytyi varhaisessa vaiheessa.
Pyri saamaan diagnoosi varhain
Oikean lääkityksen avulla äidin taudin eteneminen hidastui, oireet lievittyivät ja hän pystyi elämään monta vuotta kotioloissa ennen kuin joutui muuttamaan hoitokotiin toissa syksynä.
Silti mietin välillä, olisiko äidin tilan nyt parempi, jos olisimme saaneet hoitoon vielä aikaisemmin. Tutkimukset osoittavat, että mitä varhaisemmin muistisairaus todetaan, sitä parempia hoitotulokset ja kuntoutusmahdollisuudet ovat.
Muistisairauksia ei voi parantaa, mutta elämänlaatua ja sairastuneen toimintakykyä voidaan ylläpitää, jos sairauteen päästään ajoissa kiinni.
Kokosin viisi vinkkiä, joiden avulla saatat saada houkuteltua vastahakoisen läheisesi tutkimuksiin, jos epäilet muistisairautta.
1. Puhu huomaamistasi muutoksista
Kerro läheisellesi, että olet havainnut hänen muistinsa pätkivän tai käytöksen muuttuneen ja että haluaisit selvittää, mistä kaikki johtuu. Älä puhu heti muistisairaudesta tai Alzheimerin taudista.
Äitini panikoi jo pelkästään Alzheimer-sanasta, sillä hänen oma äitinsä oli menehtynyt samaan sairauteen. Vasta jälkikäteen ymmärsin, että oli virhe aloittaa keskustelut sillä kärjellä.
2. Kerro, ettei Alzheimer ole ainoa syy muistihäiriöihin
Muistuta, että syitä muistioireisiin voi olla monia, ja haluaisit hänet tutkimuksiin muistisairauden poissulkemiseksi. Muun muassa masennus, B12-vitamiinin puutos ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuuttaa samanlaisia oireita kuin muistisairaudet.
3. Älä painosta
Jos läheisesi ahdistuu, ota asia esille jonakin toisena päivänä. Painostaminen ja pakottaminen toimivat hyvin harvoin. Mehevä riita oli takuuvarma, jos puhuin äidilleni aiheesta silloin, kun hänellä oli huono päivä.
4. Ehdota, että menette yhdessä
Sano, että haluaisit testata omankin muistisi ja ehdota, että menisitte molemmat tutkimuksiin. Jos tämä ei tunnu luontevalta, pyydä läheisesi ystävä houkuttimeksi. Kimpassa tutkimukset eivät tunnu yhtä pelottavilta.
5. Pyydä muistitutkimusta muun tarkastuksen ohessa
Voit ottaa yhteyttä suoraan lääkäriin tai hoitajaan, jonka luokse läheisesi on kenties menossa muista syistä. Kerro epäilyksesi ja huolesi hänelle, jotta hän voi tutkia läheisesi seuraavalla vastaanottokäynnillä.
Voit myös varata läheisellesi terveystarkastuksen, ja samalla lääkäri voi kaiken muun ohella tutkia, onko syytä muistisairauden epäilylle olemassa.
Itse marssin äitini mukana lääkärin vastaanotolle, jonne hän luuli tulevansa muista syistä. Heti käynnin alkuun kerroin lääkärille huoleni, ja äiti jäi hänen kanssaan kahden tutkimusten ajaksi.
En potenut huonoa omaatuntoa, sillä äitini oli tehnyt saman tempun myös omalle äidilleen vuosia aikaisemmin. Myös äidin äiti sairasti Alzheimeria, ja diagnoosi saatiin vasta sen jälkeen, kun äitini huijasi hänet lääkäriin.
Asiantuntijalähde: suunnittelija Mari Luonsinen, Muistiliitto
Lue lisää:
Muistisairaan tytär neuvoo: Varaudu näihin 15 asiaan
Toimittaja Anneli Juutilaisen blogi elämästä Alzheimer-potilaan läheisenä: Kun lamppu sammuu
Kommentoi
Kommentoi juttua: Epäiletkö läheiselläsi muistisairautta? Alzheimer-potilaan tytär neuvoo, miten saat hänet tutkimuksiin