Terveys

Flunssa uhkaa? Näin estät tartunnan

Saippua, nenäliina ja ravintokuidut auttavat flunssan torjunnassa. Jos flunssa on tulollaan, lepää!

Flunssa iskee toiseen monta kertaa vuodessa mutta toiseen tuskin koskaan. Aikuinen voi sairastaa neljästä kuuteen nuhakuumetta vuodessa ilman, että siitä pitäisi huolestua. Esimerkiksi päiväkodissa ja koulussa työskentelevät henkilöt sekä pikkulasten vanhemmat altistuvat muita herkemmin flunssaviruksille.

Lue myös: Flunssaa vai influensaa?

Jos nämä neljästä kuuteen flunssaa johtavat antibioottihoitoa vaativaan bakteeritulehdukseen, asiaa pitää selvittää. Jos aikuinen siis saa käytännöllisesti katsoen aina flunssan jälkeen poskiontelotulehduksen, keuhkokuumeen tai välikorvatulehduksen, hänellä voi olla immuunipuutos. Se on tila, jossa elimistön puolustuskyky infektioita vastaan on heikentynyt, ja se selviää verikokeilla. Hyvin huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes ja siihen liittyvä korkea verensokeri ja tupakointi voivat myös selittää heikkoa puolustuskykyä.

Kun syy immuunipuutokseen on sairaudessa, sitä voidaan hoitaa lääkkeillä. Jos se on perimässä, lääkkeistä ei aina ole apua.

Nainen niistää
Muista vaihtaa nenäliina riittävän usein.

Miten virus tarttuu?

Valtaosa viruksista tarttuu kosketuksessa, joko käsien tai pintojen kautta sekä pisaratartuntana yskiessä. Hyvä käsihygienia ja se, ettei koskettele flunssa-aikana omia kasvoja, estää viruksia siirtymästä limakalvoille. Kun yskittää, yskitään nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen. Ovenkahvat, valonkatkaisijat, kaukosäätimet ja näppäimistöt voi pyyhkäistä mikrokuituliinalla. Desinfioivia puhdistusaineita ei kotikäytössä tarvita. Koska flunssaa aiheuttavia viruksia on lukuisia, yhden flunssan sairastaminen ei paranna vastustuskykyä muita flunssia vastaan. Yksi infektio tuntuu päinvastoin raivaavan tilaa toiselle.

Vesipesu saippualla on kotioloissa paras tapa ehkäistä flunssaviruksia. Käsien kuivaamista varten jokaisella perheenjäsenellä pitäisi olla oma pyyhe, joka vaihdetaan usein puhtaaseen.

Käsidesi tai -huuhde sopii tilanteisiin, joissa saippuapesu ei onnistu. Käsidesiä ei parane säästellä. Sitä pumpataan kämmenkuoppaan pieni lätäkkö, jossa uitetaan sormenpäät. Kämmenistä huuhde hierotaan kaikkialle käsiin, myös sormenväleihin. Huuhdetta hierotaan niin kauan, että kädet ovat kuivat.

Heikentääkö flunssa vastustuskykyä?

Suolisto ja keskushermosto vaikuttavat vastustuskykyymme. Siten kaikki mikä tekee hyvää suolistobakteerin tasapainolle, tekee hyvää vastustuskyvylle. Kuidut ovat hyvien suolistobakteereiden ruokaa, ja niitä saa täysjyväviljasta, kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Samoja ruoka-aineita suositellaan virallisissa ravitsemussuosituksissa, jotka kannattaa ottaa ohjenuoraksi myös flunssan torjuntaan.

Keskushermoston osuus vastustuskykyyn näkyy siinä, että flunssa puhkeaa tyypillisesti, kun on hyvin kuormittunut tai päinvastoin silloin kun kuormitus laukeaa. Levosta ja yöunesta ei kannata tinkiä.

Lue myös: Flunssarokote, vitamiinit vai sarvikuono?

Probiootit vaikuttavat suoliston bakteerikantaan myönteisesti, ja ne voivat lyhentää flunssan kestoa. Niiden yhteydestä flunssan estoon ei olla varmoja. Kaikki probiootit eivät ole yhtä tehokkaita. Tutkimuksissa on käytetty lähinnä Bifido- ja Lactobacillus GG -bakteereita. Näyttö probioottien tehosta ei kuitenkaan ole sitä luokkaa, että niitä pitäisi suositella jatkuvaan käyttöön. Vastustuskyvyn vahvistamiseen markkinoidaan rohdoksia ja luontaistuotteita, mutta niidenkään hyödyistä ei ole vahvaa tutkimusnäyttöä.

Antibioottikuuri näkyy suolistobakteerien tasapainossa haitallisesti, ja siksi turhia antibioottikuureja tulee välttää. Närästyksen ja refluksitaudin hoitoon käytetyt happosalpaajat heikentävät suolistobakteeritasapainoa, ja siksi niitä ei kannata käyttää pidempään kuin on tarvetta. Lääkäri tietää, milloin lääke on tarpeen.

Sinkkisuihke voi tutkimusten mukaan ehkäistä flunssaa, mutta käytännössä hyöty voi olla toinen: se mikä tepsii yhdellä, ei välttämättä auta toisella.

C-vitamiini ei estä flunssaa, mutta se voi lyhentää hivenen taudin kestoa. Sitä pitää vain nauttia runsaasti, gramma päivässä. Suuret määrät voivat altistaa virtsakiville, ja siksi C-vitamiinilisää ei kannata käyttää koko talvea. Sitä voi kokeilla, jos tiedossa on ainutkertainen tapahtuma,  kuten ylioppilaskirjoitukset.

Lue myös: 7 vinkkiä parempaan vastustuskykyyn

Lisää liikuntaa flunssakautena?

Jos flunssa on tulollaan, kannattaa levätä eikä ainakaan lähteä liikkumaan. Monella orastava flunssa oireilee lihaskivulla. Se on merkki siitä, että sydänlihas on sairas. Jos tällöin rehkii, voi saada sydänlihastulehduksen.

Kuntoliikuntaa voi sen sijaan suositella jokaiselle terveelle ihmiselle, sillä hyvä fyysinen kunto parantaa vastustuskykyä. Voimakas fyysinen rasitus vähentää kuitenkin tilapäisesti puolustukseen osallistuviin veren lymfosyyttisolujen määrää.

Liikunnan tehoa kannattaa laskea, jos elämässä on paljon stressiä. Silloin rääkkiliikunta voi kasvattaa kokonaiskuorman elimistölle liian suureksi, ja flunssa pukata päälle. Toisaalta rankka liikunta on monelle hyvä stressinpurkukeino.

Asiantuntijana infektiosairauksien ja sisätautien erikoislääkäri, dosentti Mari Kanerva, HYKS

Kommentoi

Kommentoi juttua: Flunssa uhkaa? Näin estät tartunnan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.