Miten haavaa kannattaa hoitaa kesämökillä? Voiko haavan kanssa saunoa? Asiantuntija vastaa

Pienet haavat ja nirhaumat kuuluvat elämään. Kuinka pienet haavat hoidetaan kätevästi mökillä? Milloin pitää mennä lääkäriin?

Kesämökillä tapahtuu ja usein myös sattuu. Yleensä onneksi vain pienesti: tulee tikku sormeen, nirhauma polveen tai haava vadelmapensaan piikeistä. Miten haavanhoito onnistuu mökillä? Proviisori Jonna Antikainen Yliopiston Apteekista vastaa.

Lue myös: Miksi haava ei parane? Asiantuntija vastaa haavanhoidon arkisiin ja kroonisiin ongelmiin

Miten mökillä huolehditaan haavanhoidosta?

Jos mökillä ei ole juoksevaa vettä, sinne kannattaa varata antiseptistä haavanpuhdistusainetta tai keittosuolaliuosta haavan puhdistamista varten. Puhdistamisen jälkeen haava peitetään sidoksella, pienempi naarmu laastarilla.

Jos haava vuotaa, imevän sidoksen ja haavan väliin kannattaa laittaa rasva- tai silikoniverkko. Ne huolehtivat, ettei sidos tartu haavaan. Haavaan ei laiteta voidetta. Esimerkiksi pihka- ja hunajavoiteita käytetään lähinnä kroonisiin haavoihin.

Ennen mökkilomaa kannattaa varmistaa, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Kesällä ulkona tulevat haavat ovat usein likaisia, jolloin ne tulehtuvat herkemmin. Kädet pestään aina saippualla ennen kuin niillä kosketaan haavaan.

Lue myös: Onko rokotussuojasi kunnossa? Nämä rokotteet aikuisen kannattaa ottaa

Mitä haava tykkää ilmakylvyistä?

Haavalle pitää antaa paranemisrauha. Se paranee parhaiten suojattuna kehonlämmössä, ja siksi sidoksen alle ei kannata kurkkia eikä antaa haavalle ilmakylpyjä.

Viileässä haava rupeutuu, mikä hidastaa paranemista. Rupea ei kuitenkaan saa mennä repimään pois.

Sidos vaihdetaan uuteen parin kolmen päivän välein ja aina kun se likaantuu, kastuu tai irtoaa. Jos haava on kädessä, se kannattaa suojata esimerkiksi puutarhatöissä ylimääräisellä taitoksella ja hansikkailla.

Voiko haavan kanssa saunoa ja uida?

Avonainen haava voi tulehtua. Uimisen ja saunomisen aika on vasta, kun iho on umpeutunut. Vedenpitävä laastarikaan ei välttämättä ole täysin tiivis.

Jos kyseessä on ihan pieni naarmu, voi mennä veteen. Muuten leikeissä nirhamia saavat lapset eivät voisi uida koko kesänä.

Haavan kanssa kannattaa olla tavallista tarkempi, jos sairastaa diabetesta.

Koska haavaa pitää näyttää lääkärille?

Heinäkuulta elokuun loppuun ajoittuvaa ajanjaksoa kutsutaan mätäkuuksi, sillä loppukesän kosteudessa haavat tulehtuvat tavallista herkemmin. Lisääntynyt punoitus, kuumotus, turvotus ja kipu ovat haavatulehduksen merkkejä. Tällöin haavaa näytetään lääkärille.

Lue myös Seura.fi: Hidastaako mätäkuu haavan paranemista? Asiantuntija vastaa

Vastaanotolle mennään myös, jos haavasta tulee märkää, nousee kuume, haava on repaleinen tai syvä tai paraneminen pitkittyy. Yleensä haavat paranevat viikossa tai parissa.

Kasvoissa oleva haava voi tarvita ompeleita, jotta se paranee siististi. Nivelten päälle tulevat haavat ovat jatkuvasti liikkeessä, ja monesti myös ne ommellaan. Haava pitäisi ommella kuuden tunnin sisällä tapahtuneesta.

Miksi kesämökille kannattaa hankkia pinsetit?

Pinseteillä saa näppärästi poistettua haavasta hiekanmurun, ihoon jääneen tikun, mehiläisen pistimen ja punkin. Ennen kuin niillä koskee rikkoutuneeseen ihoon, ne kannattaa desinfioida joko keittämällä tai antiseptisellä suihkeella.

Lue myös: Millainen käsidesi on paras? Tarkista purkista erityisesti yksi luku

Vain haavan pinnassa olevia roskia voi koettaa poistaa itse. Esimerkiksi ongenkoukun poistaminen omin päin voi rikkoa ihoa lisää.

Punkki irtoaa ihosta kapeakärkisillä pinseteillä rauhallisesti vetämällä. Sen jälkeen puremakohta kannattaa desinfioida ja napata siitä puhelimella kuva, jotta voi seurata mahdollisesti alueelle tulevia ihomuutoksia. Jos kohta alkaa parin viikon sisällä punoittaa, lähdetään lääkäriin.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Miten haavaa kannattaa hoitaa kesämökillä? Voiko haavan kanssa saunoa? Asiantuntija vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X