Terveys

Nadjan, 36, vatsaoireet olivat niin rajuja, ettei hän pystynyt lähtemään kotoa edes kauppaan – näin haavainen paksusuolentulehdus oireili

Haavainen paksusuolentulehdus sitoi Nadja Elgin, 36, pitkäksi aikaa kotiin. Kun hoito vihdoin löytyi, hän päätti toteuttaa nuoruuden unelmansa.

Haavainen paksusuolentulehdus on pitkäaikainen tulehduksellinen suolistosairaus. Se alkaa tavallisesti jo nuorella iällä. Yksi haavaisen paksusuolentulehduksen kanssa elävistä on Nadja Elg, 36. Hän kertoi kokemuksistaan Kotiliedelle:

Raskaus pahensi vatsaoireita

”Vatsavaivani alkoivat jo tarhaikäisenä. Mahani meni helposti sekaisin, ja kärsin usein ­ripulista. Silloin kävin keliakiatutkimuksissa, mutta mitään ei löytynyt. Lääkärit epäilivät, että kyse oli vain stressivatsasta.

Vaiva jatkui aikuisuuteen saakka, mutta pystyin pitkään elämään sen kanssa. Käännekohta tuli 11 vuotta sitten, kun odotin kaksostyttäriämme. Raskauden puolivälissä mahani meni niin sekaisin, että jouduin ravaamaan vessassa puolen tunnin välein. Suolesta vuosi myös verta, ja oloni oli hutera.

Synnytyksen jälkeen olin niin huonossa kunnossa, että minun oli pakko lähteä lääkäriin. Menin terveyskeskukseen omalääkärille, joka kirjaimellisesti epäili, että vika on vain korvien välissä.

Kotona lääkärin sanat pyörivät mielessä. Mietin, kuvittelenko vain kaikki vaivani ja luonko ne jotenkin itse. Hemoglobiiniarvoni oli kuitenkin hyvin matala, ja vointini heikkeni jatkuvasti. Se sai minut varaamaan ajan yksityiselle gastroenterologille.

Lue myös: Vatsaystävällinen ruoka helpottaa oloa – nämä ruoat rauhoittavat suolistoa, kun vatsaan koskee 

Diagnoosi: haavainen paksusuolentulehdus

Gastroenterologi kyseli minulta kaikenlaista ja suhtautui vaivoihini heti vakavasti. Hän määräsi minut peräsuolen kautta tehtävään suoliston tähystykseen. Toimenpide teki todella kipeää. Sen aikana ajattelin, että olisin mieluummin vaikka synnyttänyt.

Diagnoosin sain heti tähystyksen jälkeen: minulla oli haavainen paksusuolentulehdus. Paksusuoleni oli siis täynnä verta vuotavia haavoja, ja se oli kokonaan tulehtunut. Sairaus oli vakava ja vaati välitöntä hoitoa. Otin diagnoosin helpottuneena vastaan, sillä oli helpottavaa saada vaivalle nimi.

Gastroenterologi määräsi minulle vahvan kortisonikuurin, joka alkoikin nopeasti helpottaa oloani. Kortisonia ei kuitenkaan suositella käytettäväksi kovin pitkiä aikoja. Joka kerta, kun lääkeannosta yritettiin pienentää, oireet palasivat nopeasti.

Sopivan lääkityksen löytäminen osoittautui haasteelliseksi tehtäväksi. Sain kortisonin rinnalle solunsalpaajalääkityksen. Siitä tuli kuitenkin hankalia sivuoireita, ja se vaihdettiin toiseen solunsalpaajalääkitykseen. Viikot ja kuukaudet kuluivat hitaasti lääkkeitä kokeillessa. Joka kerta, kun kävin lääkärissä, annosmääriä nostettiin hieman, mutta siitä huolimatta pysyvää paranemista ei tapahtunut.

Koko sairauden rankin vaihe tuli noin vuoden päästä ensimmäisen lääkkeen aloittamisesta. Olin kokeillut jo vaikka mitä, mutta vatsavaivani vain jatkuivat. Kärsin edelleen jatkuvasti ripulista ja jouduin ravaamaan usein vessassa.

En pystynyt lähtemään edes kaupassa käymään. Tunsin jääneeni kodin vangiksi, ja mielialani putosi todella matalalle.

Lue myös: Mistä tietää, milloin vatsakipu johtuu mahahaavasta? Asiantuntija listaa oireet, joiden vuoksi pitää hakeutua lääkäriin viipymättä

Nadja Elg, jolla on haavainen paksusuolentulehdus, nojaa kaiteeseen kadulla. 
Säännöllinen elämänrytmi auttaa Nadja Elgiä pärjäämään haavaisen paksusuolentulehduksen kanssa. Kolmivuorotyö ei tehnyt hänen vatsalleen hyvää Kuva: Christoffer Björklund

Lääkkeet tehosivat vihdoinkin

Kahden vuoden jälkeen tunnelin päässä alkoi näkyä valoa. Lääkkeet alkoivat vihdoin tepsiä kunnolla, ja vatsani alkoi voida hyvin. Kortisonilääkkeestä pääsin kokonaan eroon.

Aluksi tuntui kuin olisin saanut lottovoiton. Mielen tasolla uuteen elämään totutteleminen vei enemmän aikaa. Tavallaan jouduin taas opettelemaan uudelleen elämään. Olin niin tottunut elämään vatsani ehdoilla, että normaali elämä tuntui jopa oudolta. Vielä pitkään jälkeenpäin mietin, voinko varmasti lähteä käymään kaverin luona tai kaupassa. Varmuuden vuoksi valitsin yleensä kaupan, jossa tiesin pääseväni helposti vessaan.

Haavainen paksusuolentulehdus ei ole vuosien varrella hävinnyt mihinkään. Välillä on ollut pahempia ja välillä parempia vaiheita. Kotiin sairaus ei ole minua viime vuosina enää kuitenkaan sitonut.

Neljä vuotta sitten tulehdus suolistossani paheni jälleen, jolloin lääkärini totesi, että solunsalpaajalääkitys ei enää riitä. Silloin aloin käyttää biologista lääkettä. Pistän sitä itse kahden viikon välein. Biologinen lääke on toiminut hyvin, ja toivon, että tulevina vuosina pääsen sen avulla kokonaan eroon solunsalpaajalääkkeestä.

Ennen diagnoosia työskentelin sähköasentajana teollisuudessa. Huomasin silloin, että kolmivuorotyö ei ollut hyväksi vatsalleni. Kolme vuotta sitten päätin, että minun täytyy alkaa tehdä jotain muuta. Aloin opiskella nuoruuden haaveammattiini parturi-kampaajaksi.

Minulla on vielä vuosi opintoja jäljellä, mutta olen nyt jo vakuuttunut, että ala on minulle oikea. Tuntuu hyvältä päästä tekemään työtä käsillä ja samalla juttelemaan ihmisten kanssa. Myös vatsani tykkää säännöllisestä työstä.”

Lue myös Anna.fi: Merja, 52, kärsi jo lapsena vatsavaivoista – nykyään hän tietää, mikä pahentaa ärtyvän suolen oireilua: ”En jaksa turhaan hävetä noloja tilanteita”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 7/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nadjan, 36, vatsaoireet olivat niin rajuja, ettei hän pystynyt lähtemään kotoa edes kauppaan – näin haavainen paksusuolentulehdus oireili

nimimerkki

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut siemenöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne…) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella.

Viljojen ja/tai maidon sekä siemenöljyjen karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton ruokavalio tuo suurimmalle osalle sitä kokeilevista hyvin nopeasti positiivisia muutoksia mm. seuraavissa asioissa: ihon kunto paranee, suolisto voi paremmin, nivelkivut vähenevät, flunssat ja allergiat vähenevät ja erilaiset, selittämättömät kivut helpottuvat.

Margariinit, levitteet ja siemenöljyt ovat varmaan pahin elimistön sairastuttaja. Moni pääsee suolisto-oireista ja elimistön tulehduksesta eroon, kun jättää siemenöljyt syömättä.

Margariinit, levitteet ja siemenöljyt aiheuttavat elimistön tulehdusta, lisäävät suolistosyövän ja suolistosairauksien riskiä. Eli ÄLÄ SYÖ margariinia (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, emulgointiaineet sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

Jos joku näitä rasvoja väittää terveellisiksi, niin hän joko

A: valehtelee
B: ei ole perehtynyt kasviöljyjen haittavaikutuksiin kokonaisterveydelle

Syöthän D-vitamiinia?

D-vitamiinin merkitystä suoliston terveydelle puoltaa se, että suolistossa on D-vitamiinireseptoreita. Lisäksi D-vitamiini säätelee suoliston limakalvon läpäisevyyttä ja suoliston inflammaatiota.

Veren D-vitamiinipitoisuuden 50 nmol/l tiedetään riittävän riisitaudin estoon, ei kokonaisterveyden ylläpitoon, joka on 100-150 nmol/l. Tämän tason saavuttamiseen aikuinen tarvitsee D-vitamiinia 50-100 µg päivässä.

nimimerkki

Eli lyhyesti:

Juo vettä, ei maitoa.

Maitotuotteista maustamaton jogurtti ja kypsytetyt juustot monesti sopivat ja ovat parempia myös suolistolle.

Käytä voita ja oliiviöljyä, EI siemenöljyjä.

Joillekkin ihmisille sopii puhdas kaura, mutta suurimmalle osalle ei sovi mikään vilja.

Suurin osa maapallon väestöstä ei juo lehmänmaitoa, eivät syö, eivätkä ole koskaan syöneet epäterveellisiä siemenöljyjä sekä syövät viljojen tilalla kasviksia.

Syö D-vitamiinia 50 µg päivässä.

Vastuu omasta terveydestä ja hyvinvoinnista kannattaa ottaa omiin käsiin ja opiskella aihetta omatoimisesti monesta näkökulmasta. Kannattaa myös rohkeasti kokeilla. Mitään vakavaa ei tapahdu, vaikka olisit maidottomalla, sokerittomalla ja viljattomalla ruokavaliolla. Paitsi mahdolliset positiiviset terveysvaikutukset. Anna itsellesi mahdollisuus.

Suolistosairauksien syyt ovat kyllä tiedossa ja on myös vahvasti tiedossa miten niitä voidaan ehkäistä ja hoitaa ravinnolla ja elämäntapatekijöillä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.