Haavan paraneminen on yllättävän hidasta – älä tee ainakaan näitä virheitä
Haavanhoitoon markkinoidaan voiteita, suihkeita ja monenlaisia sidoksia. Voiko niillä nopeuttaa haavan paranemista?
Veitsi viiltää, pyörä kaatuu, kenkä hiertää – ja ihoon tulee haava, nirhauma tai rakko. Ihorikot haittaavat herkästi tekemisiä, ja niitä saa varoa: ne ovat kipeitä ja voivat aueta uudelleen. Haavoista on harmia, ja ne paranevat väliin tuskastuttavan hitaasti.
”Haava paranee vaiheittain, ja jokainen vaihe vie oman aikansa”, auktorisoitu haavahoitaja, haavakonsultti Heli Kallio Turun yliopistollisesta keskussairaalasta aloittaa.
Kun iholle tulee haava, siihen muodostuu välittömästi verihyytymä. Se toimii tulppana, joka sulkee vauriokohdan. Samalla elimistön tulehdussolut alkavat erittää aineita, jotka puhdistavat haavaa kuolleista soluista. Kun siivoustyö on tehty, kuolleet solut korvautuvat elävillä soluilla, ja jo muutaman päivän kuluttua haavan reunat lähenevät toisiaan. Pian haavan pohjalle ja myöhemmin myös pintaan muodostuu uutta kudosta.
”Viikon parin kuluttua iho alkaa näyttää terveeltä, mutta haavan paraneminen jatkuu edelleen. Haava saavuttaa lopullisen vetolujuutensa muutamassa kuukaudessa.”
Odottavan aika on tunnetusti pitkä, ja joskus viikkokin voi kulua hitaasti. Voiko haavan paranemista jouduttaa?
”Haavan paranemista ei voi nopeuttaa, mutta sitä voi hidastaa. Huonosti hoidettu haava altistaa haavatulehdukselle, mikä pitkittää paranemista.”
Hengittävä sidos suojaa haavan
Haava paranee parhaiten puhtaissa, sopivan kosteissa ja kehonlämpöisissä olosuhteissa, Kallio luettelee ja kertaa haavan hoito-ohjeet.
”Tyrehdytä verenvuoto painamalla haavaa puhtaalla taitoksella tai talouspaperilla. Puhdista haava juoksevalla vedellä, ja taputtele se kuivaksi puhtaalla taitoksella. Poista irtoroskat haavasta taitoksella tai pinseteillä, jotka on desinfioitu keittämällä.”
Haava suojataan hengittävällä, ulkoa tulevalta kosteudelta suojaavalla sidoksella. Sidos vaihdetaan uuteen vain, jos se kostuu tai likaantuu. Ennen uutta peittoa haavaa suihkutellaan, ja se kuivataan varovasti taputellen. Sen jälkeen haavalle annetaan rauha parantua.
”Haava jäähtyy ja paraneminen pysähtyy aina, kun poistaa sidoksen haavalta. Sidoksen voi poistaa, kun haava ei enää eritä.”
Kun haava jäähtyy, siihen tulee rupi. Kuiva, kiristävä rupi on kipeä, ja liikkuvalla iho-alueella se repeää herkästi.
”Paksun ruven alla mahdollisilla tulehduksen aiheuttajabakteereilla on mukavat oltavat.”
Kipeä, kuumottava, punoittava ja märkää vuotava haava on tulehtunut. Se on merkki siitä, että haavaan on päässyt bakteereita ja haavaa tulee näyttää lääkärille. Olisiko tulehduksen voinut estää oikeilla haavanhoitotuotteilla?
Haavanhuuhteluaineet voivat hidastaa parantumista
Haavaa hoidetaan saippualla pestyillä, puhtailla ja kuivilla käsillä, jotta haavaan ei pääse bakteereja. Samoin hoitotuotteiden ja hoitovälineiden tulee olla puhtaita.
Kannattaisiko pelata puhtauden kanssa varman päälle ja suihkauttaa haavaan jotain, joka tappaa pöpöt?
”Likaiseen, maaperän kanssa kosketuksissa olleeseen haavaan voi suihkauttaa antiseptista ainetta, mutta pienten, puhtaiden haavojen puhdistamiseen ei sitä tarvita”, Kallio vastaa.
Antiseptiset haavanhuuhteluaineet, suihkeet ja puuterit voivat jatkuvasti käytettyinä hidastaa haavan paranemista, sillä ne voivat tuhota tervettä kudosta.
Osa laastareistakin sisältää bakteereja tappavia aineita. Terve ihminen ei Kallion mukaan niitä tarvitse.
”Diabetesta sairastavalle antibakteeriset haavasuojat voivat olla hyviä, sillä heillä haavat voivat tulehtua herkemmin.”
Haavan paraneminen helpottuu laastarilla
Laastari, side, taitos ja muut haavansuojat eivät vain ime haavasta vuotavaa verta. Niiden tarkoituksena on myös luoda haavan paranemiselle ihanteelliset olosuhteet.
”Hyvä sidos liimautuu kaikilta reunoiltaan, jolloin suojan alla säilyy haavalle sopiva kosteus”, Kallio sanoo.
Kannattaa valita sidos, jossa on tarttumaton, haavan reilusti ylittävä haavatyyny. Haavapintaan tarttuva tuote repii haavan uudelleen auki, jolloin haavan paraneminen pitkittyy.
Haavalla on hyvä olla kyseiseen kehon kohtaan tarkoitetun laastarin alla. Nivelalueilla haava pääsee liikkumaan, mikä hidastaa paranemista. Liikkuville ihoalueille kannattaakin valita joustava sidos.
”Rakko on hyvä suojata rakkolaastarilla, jos se uhkaa hankautua rikki. Puhjenneeseen rakkoon liittyy tulehdusriski.”
Rakkolaastaria pidetään siihen saakka, kun rakko on parantunut. Tiivis rakkolaastari ja diabetekseen mahdollisesti liittyvä heikentynyt ääreisverenkierto on huono yhdistelmä. Diabetesta sairastavalla bakteerit voivat aiheuttaa infektion liian tiiviin sidoksen alla.
”Jos iho on ohut ja hauras, kannattaa katsoa pakkauksesta tai varmistaa farmaseutilta, ettei haavasidoksen kiinnityksessä ole käytetty akrylaattiliimaa. Se tarraa ihoon niin tiukasti, että laastarin poisto voi vaurioittaa ihoa.”
Ammattilainen poistaa ihoon tarranneen liiman kivuttomasti silikonisuihkeella, joka vähentää myös liiman aiheuttamaa ihoärsytystä.
Haavan hoito hunajalla
Luonto parantaa, sanotaan. Haavavoiteista löytyy luonnon omia aineita: hunajaa, pihkaa ja kauraa. Paranisiko haava niillä edes hitusen nopeammin?
”Hunaja ja pihka ovat antibakteerisia aineita. Niitä voi käyttää, jos haava ei tahdo parantua, ja mahdollinen paranemista hidastava perussairaus on tiedossa”, Kallio vastaa.
Diabetekseen mahdollisesti liittyvät ääreisverenkierron häiriöt ja esimerkiksi laskimoiden ja valtimoiden vajaatoiminta voivat hidastaa haavan paranemista.
Hunaja- tai pihkavoidetta pursotetaan tai kaapaistaan puhtaan talouspaperin kulmaan, josta sitä tupsutetaan haavaan pumpulipuikolla. Kaikille luonnontuotteet eivät sovi.
”Koska hunaja sisältää runsaasti glukoosia, diabeetikon kannattaa ensimmäisellä käyttökerralla tarkkailla verensokeritason nousua.”
Pihkavoide sisältää hartsijohdannaisia, eikä siten sovi hartsiallergisille. Haavanhoitotuotteet ylipäänsä voivat pitkäaikaiskäytössä aiheuttaa herkistymistä.
Umpeutuneeseen haavaan Kallio sipaisee kauran beetaglukaania sisältävää voidetta.
”Iän myötä haavan paraneminen hidastuu, kun iho menettää joustavuuttaan. Vaseliinimainen kauravoide pitää ihon joustavana. ”
Lue myös Anna.fi: Sinileväisessä vedessä ei kannata edes pulahtaa – tällaisia oireita aiheuttaa
Kommentoi
Kommentoi juttua: Haavan paraneminen on yllättävän hidasta – älä tee ainakaan näitä virheitä