Terveys

Mistä tietää, narskutteleeko hampaitaan öisin? Kumppanin kuulo on huono lähde, sanoo hammaslääkäri – ja paljastaa 5 luotettavampaa merkkiä

Hampaiden narskuttelu on yleinen vaiva, josta osa ei edes tiedä kärsivänsä. Mistä voi tietää, narskutteleeko hampaitaan öisin?

Hampaiden narskuttelu eli bruksismi aiheuttaa useita epämääräisiä oireita, joita harva osaa yhdistää öiseen leukojen kiristelyyn. Osa kärsii vaivasta täysin huomaamattaan. Mistä voi tietää varmaksi, narskutteleeko hampaitaan öisin?

Usein ensimmäinen askel on kysyä petikaverilta, onko hän huomannut narskuttelua yön aikana. Vieressä nukkuvan kuuloon ei kuitenkaan kannata aina luottaa, sanoo vastaava hammaslääkäri Juha Vainio hammasklinikka Hyggasta.

”Monet potilaat sanovat kysyneensä kumppaniltaan, narskuttelenko öisin, ja iso osa puolisoista on sanonut ei. Mutta eivät ne kumppanit yleensä huomaisi sitä muutenkaan.”

Lue myös: Bruksismi eli hampaiden narskuttelu voi saada niskan jumiin ja pään kipeäksi – yksi suomalaisten suosima tapa vain pahentaa oireita 

Kumppanin sijaan kannattaa luottaa hammaslääkäriin ja omiin oireisiin. Millaiset merkit kertovat öisestä narskuttelusta?

1. Kasvot tuntuvat kipeiltä aamuisin

Kun koko yö on kulunut narskutellessa, ei ole ihme, että aamulla kasvoja kolottaa. Öisestä hampaiden narskuttelusta kielivät erityisesti kipeät poskipäät ja leukaperät. Leuat voivat tuntua väsyneiltä. Kivut saattavat vaivata myös muualla kasvojen alueella sekä niska- ja hartiaseudulla.

2. Suun aukaisu tuottaa hankaluuksia

Tyypillinen hampaiden narskuttelun oire liittyy suun avaamiseen. Narskuttelija kokee usein aamulla tarvetta availla suuta ja venytellä leukaperiä. Mukana voi olla erilaisia leukanivelen ääniä, kuten naksahtelua ja rahinaa. Päivisin leuka voi paukkua suuta avatessa.

3. Hampaat kuluvat

Tuntuvatko hampaat kuluvan kummasti? Bruksismista kärsivät myös hampaat. Narskuttelijan etuhampaiden kärjet kuluvat ja tasoittuvat. Niihin voi tulla myös sahalaitaa. Hampaiden kiille vaurioituu, ja se voi kulua pois lastuina. Erityisessä vaarassa ovat kulmahampaiden kärjet. Pitkään jatkunut hampaiden narskuttelu voi näkyä ientaskujen syventymisenä.

Lue myös: Tummuvat hampaat? Syy voi löytyä 7 arkisesta tavasta – estä hampaiden värjäytyminen

4. Kieli ja posket kärsivät

Öisestä narskuttelusta kielii poskien sisäpinnoille ilmestyneet puremajäljet, jotka tulevat lihasten puristuessa hampaita vasten. Kielen reunasta voi löytyä aamulla painaumajälkiä ja jopa haavoja, kun kieli on yön aikana jäänyt narskuttelevien hampaiden väliin.

5. Selittämättömät vaivat ja kivut

Hampaiden narskuttelu on syy moniin epämääräisiin vaivoihin ja kipuihin. Oireina saattaa olla toispuoleista päänsärkyä sekä niska- ja hartiakipuja. Bruksismi voi selittää myös oudot korvakivut, tinnituksen, korvien tukkoisuuden ja tunteen siitä, että kuulo on heikentynyt.

Asiantuntijana hammaslääkäri Juha Vainio hammasklinikka Hyggasta. Muut lähteet: TerveyskirjastoTehy

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mistä tietää, narskutteleeko hampaitaan öisin? Kumppanin kuulo on huono lähde, sanoo hammaslääkäri – ja paljastaa 5 luotettavampaa merkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.