Terveys

Apua, miksi hampaita vihloo? Näin hoidat vaivaa tehokkaasti itse – kahdessa tapauksessa vihlonta on syy lähteä hammaslääkäriin

Hampaita voi vihloa monesta eri syystä. Yleisiä vihlonnan aiheuttajia ovat makea, hapan tai kylmä sekä kuuma juoma tai ruoka.

Hampaiden vihlominen on ikävä vaiva. Mistä vihlonta johtuu ja miten vaivaa voi hoitaa? Mehiläinen Neon vastaava hammaslääkäri Riikka Vahtera kertoo neljä asiaa, jotka vihlovista hampaista olisi hyvä tietää. 

1. Hampaiden vihlominen: tunnista vihlonnan syy

Hampaita vihloo, sillä vihlominen on ainoa tapa, jolla hampaat osaavat kertoa, että ne ovat joutuneet yllättäen kosketuksiin esimerkiksi kylmän tai kuuman kanssa.

Hampaan vihlominen kylmästä on usein viaton oire. Silloin ei välttämättä ole kyse kalliista tai työläästä hoitoa vaativasta vaivasta. Vihlonta on vain hampaiden tapa kertoa, että niihin osui jotakin kylmää.

Kuumasta aiheutuva vihlominen puolestaan saattaa kertoa tulehduksesta. Tilanne voi mennä huonompaan suuntaan ilman hoitoa. Makeasta johtuva hampaiden vihlominen tarkoittaa, että kariesbakteerit aktivoituvat ja hammas reagoi vihlonnalla.

Usein vihlominen tuntuu hampaan kaulalla ja ikenien rajassa. Jos ien on vetäytynyt, hampaasta paljastuu suurempi osa. Tällöin kiilteen reunassa, hampaan juuren pinnassa oleva hammassementti tulee kosketuksiin suussa tapahtuvien yllättävien muutosten kanssa. Kiilteen alla olevat hermonpäätteet aistivat kylmyyden, kuumuuden, kuivuuden ja happamuuden vaihtelut, mikä aiheuttaa vihlomista.

2. Suojele hammaskiillettä – hampaiden vihlominen pahenee, jos kiille ohentuu

Hampaan pinnassa oleva kiille suojaa hampaita. Kun hammaskiille ohentuu, hampaat reagoivat vihlomisella ärsykkeisiin herkemmin. Tuhoutunut hammaskiille ei enää palaudu takaisin, joten kiillettä on suojeltava hyvällä hammashygienialla.

Hapanta ruokaa ja hapokasta juomaa kannattaa välttää, sillä hapan kuluttaa kiillettä. Esimerkiksi  happamia virvoitusjuomia ei saa juoda toistuvasti. Tuoremehuja, happamia salaatinkastikkeita ja sitrushedelmiä kannattaa nauttia korkeintaan pari kertaa päivässä.

Vihlontaa voidaan ehkäistä ja helpottaa vihlontaan auttavalla hammastahnalla. Hammastahnaa voi myös harjaamisen jälkeen levittää sormella vihlovalle alueelle. Fluoripitoisten tablettien imeskely voi myös auttaa vihlontaan. 

3. Harjaa hampaasi oikein ja pysäytä hampaiden vihlominen

Vihlonta saattaa loppua, kun hampaat ja hammasvälit pitää puhtaina plakista. Myös siksi suun hygieniasta kannattaa huolehtia päivittäin. Hammastahnaa ei tarvitse purskutella voimakkaasti pois suusta, sillä hammastahnan fluoria olisi hyvä jäädä hampaiden suojaksi.

Hampaita harjatessa on vältettävä liiallista voimankäyttöä, jotta harjaaminen ei vaurioita hampaita. Hammasharjaa voi pidellä kuin kynää eli kolmella sormella. Sitä ei saisi painaa voimakkaasti kämmenpohjaa vasten, sillä silloin hankausvoima lisääntyy.

Harjaksi kannattaa valita pehmeäharjaksinen hammasharja tai sähköhammasharja. Monet sähköhammasharjat ilmoittavat, jos hampaita yrittää harjata liian kovaa. 

Jos tuntuu, että hampaat eivät puhdistu kunnolla, saattaa syynä olla hammaskivi, joka olisi hyvä käydä poistattamassa suuhygienistillä. Sitten hampaat saa taas itse puhtaaksi plakista kevyemmällä harjauksella.

Lue myös: Kun suussa polttelee, kirvelee ja maistuu karvaalta, syyllinen voi olla sieni – näin ikävä vaiva hoidetaan ja ennaltaehkäistään

Suuhygienisti tutkii naisen hampaita, koska hampaiden vihlonta vaivaa naista
© iStockphoto

4. Erityisesti kahdessa tapauksessa on syytä lähteä vihlonnan takia hammaslääkäriin

Kun makea tai kuuma ruoka tai juoma saavat hampaat vihlomaan, on syytä hakeutua hammaslääkärille tarkistuttamaan hampaat mahdollisten tulehdusten ja reikien varalta.

Suuhygienistit käyttävät erilaisia hoitoaineita, jotka levitetään vihlovalle alueelle. Hoitoaineita levitetään hammaskaulojen päälle suojaamaan hammasta vihlomiselta. Osa ihmisistä saa helpotusta ja apua vihlomiseen jo ensimmäisellä suuhygienistikäynnillä. Tarvit­taessa käsittelyjä uusitaan tai edetään hammaslääkärille muihin toimenpiteisiin.

Jos hampaan kaulalla tai purupinnalla on vihlomista aiheuttavaa kulumaa, hammaslääkäri voi korjata kulumauurteet ja –kolot muovipaikalla.

Lue myös Anna.fi: Hampaiden kuluminen voi tuntua jomottavana kipuna – lääkäri kertoo, miten hampaiden eroosio syntyy ja miten sitä voi ehkäistä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Apua, miksi hampaita vihloo? Näin hoidat vaivaa tehokkaasti itse – kahdessa tapauksessa vihlonta on syy lähteä hammaslääkäriin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.