Voiko heikentynyt hämäränäkö olla merkki sairaudesta? Silmälääkäri vastaa – ja neuvoo, miten vaivaa hoidetaan

Onko sinulla vaikeuksia lukea tai ajaa autolla hämärässä valaistuksessa? Et ole yksin, sillä heikentynyt hämäränäkö vaivaa iän myötä suurta osaa ihmisistä.

Hämäränäkö heikentyy iän myötä lähes jokaisella. Osalla hämäränäkö heikentyy jo nuorena, sillä tietyt ominaisuudet voivat edesauttaa hämäränäön huonontumista.

”Hämäränäkö alkaa yleensä heikentyä vähitellen 60. ikävuoden jälkeen. Likinäköisillä voi olla hyvinkin heikko hämäränäkö jo nuorena ja heillä silmien taittovirhe voi hämärässä myös lisääntyä tilapäisesti”, kertoo silmätautien erikoislääkäri Timo Hellstedt.

Lue myös: Raskaat yläluomet aiheuttavat jopa näköhaittaa – näin neuvoo silmälääkäri

Mistä huono hämäränäkö johtuu? Voiko taustalla olla sairaus?

Hämäränäön heikentyminen johtuu samentumista, joita iän myötä alkaa tulla enemmän mykiöön eli silmän linssiin ja silmän sisällä olevaan lasiaistilaan. Nämä samentumat heikentävät silmän kykyä läpäistä valoa.

”Likinäköisellä hämäränäön heikkoutta korostaa usein se, että silmälasit eivät ole ajan tasalla, ne ovat huonossa kunnossa tai silmien taittovirhettä ei ole korjattu.”

Myös monet silmäsairaudet, kuten harmaakaihi ja erilaiset silmänpohjan ikärappeumasairaudet heikentävät hämäränäköä.

”Kaihissa tyypillinen hämärässä esiintyvä oire on, että autojen valot häikäisevät. Valot eivät silloin näy pisteinä, vaan valo sirpaloituu ns. optiseksi haloilmiöksi.”

Heikentynyt hämäränäkö voi joissakin tapauksissa liittyä myös muihin sairauksiin, kuten diabetekseen tai kilpirauhassairauksiin. Ne kuitenkin yleensä oireilevat myös muilla tavoin.

Lue myös: Miten kaihi tunnistetaan, miten sitä hoidetaan? Erikoislääkäri kertoo merkin, joka voi paljastaa kaihin nopeasti

Milloin hämäränäön takia kannattaa mennä lääkäriin?

Heikentynyt hämäränäkö oireilee yleensä tilanteissa, joissa siirrytään nopeasti kirkkaasta hämärään valaistukseen. Heikosta hämäränäöstä kärsivän silmillä kestää tavallista pidempään mukautua muuttuneeseen valaistukseen.

”Hämäränäkö on yleensä heikko tilanteissa, joissa ajetaan autolla kirkkaasta valosta pimeään tunneliin tai kirkkaasti valaistulta huoltoasemalta pimeälle tielle. Hämärässä valaistuksessa liikkuminen voi olla hankalampaa, samoin hämärässä lukeminen ilman kunnollista valaistusta”, Hellstedt kertoo.

Hämäränäön vuoksi kannattaa hakeutua silmälääkäriin, jos silmien optinen korjaus on kohdillaan, eli silmälaseissa on oikeat vahvuudet ja mahdollinen taittovirhe on korjattu, mutta siitä huolimatta on suuria vaikeuksia nähdä hämärässä.

”Silmälääkärissä voidaan selvittää, onko oireiden taustalla kaihia tai muita silmäsairauksia”, Hellstedt kehottaa.

Voiko heikentynyttä hämäränäköä hoitaa kotikonstein?

Heikentynyttä hämäränäköä voi koettaa helpottaa A-vitamiinin ja silmiä kosteuttavien tippojen avulla.

”A-vitamiinin puute voi aiheuttaa hämäränäön heikentymistä. Suomessa se on kuitenkin harvinaista, sillä täällä ruokavaliosta saadaan yleensä riittävästi A-vitamiinia. A-vitamiinista voi joissakin tapauksissa olla apua heikentyneeseen hämäränäköön, sillä se vähentää silmien kuivuutta.”

Kuivat silmät heikentävät hämäränäköä ja näön tarkkuutta entisestään. Siksi silmän kostuttamisesta silmätipoilla voi olla apua.

Lue myös: Voiko ravintolisiä popsimalla ehkäistä vakavia tauteja? Asiantuntija kertoo, minkä vitamiinin puute lisää muistisairauksia

Auttaako leikkaus huonoon hämäränäköön?

Hämäränäkö heikentyy yleensä vähitellen. Muutos on pysyvä, eikä sitä voi parantaa lääkkeillä tai leikkaushoidolla. Hämäränäköä voi kuitenkin kohentaa silmien kostutuksen lisäksi oikean vahvuisilla silmälaseilla, taittovirheen korjaamisella ja mahdollisten silmäsairauksien hoidolla.

”Tarvittaessa likinäköinen voi hankkia hämärässä ajamiseen tarkoitetut erilliset hieman voimakkaammat silmälasit. Jos hämäränäkö on oikein huono, voi kokeilla hämäränäköä parantavia keltaoransseja suodatinlinssejä. Lisäksi on tärkeää huolehtia siitä, että autossa on puhtaat ikkunat ja toimivat pyyhkijänsulat”, Hellstedt opastaa.

Miten hämärässä voi ajaa turvallisesti?

Hämärässä ajamista kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää, jos hämäränäkö on heikko.

”Liikenteessä heikko hämäränäkö on riski itselle ja muille. Erityisesti monet vanhemmat potilaat kokevat hämäränäkönsä niin huonoksi, että he ajavat ainoastaan päiväsaikaan”, Hellstedt kertoo.

”Mikäli auton rattiin on kaikesta huolimatta hypättävä hämärässäkin, kannattaa kirkkaalta huoltoasemalta pimeälle tielle suunnatessa totutella rauhassa pimeämpiin olosuhteisiin sen sijaan, että lähtisi suoraan ajamaan kovempaa vauhtia. Silmät tottuvat hämärään pikkuhiljaa.”

Lue myös Anna.fi: Kaija Koo joutui silmäluomileikkaukseen, joka epäonnistui pahasti – ”Olin varma, että tavaramerkkikatseeni oli mennyt iäksi”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Voiko heikentynyt hämäränäkö olla merkki sairaudesta? Silmälääkäri vastaa – ja neuvoo, miten vaivaa hoidetaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X