Terveys

Herpesvirus aiheuttaa vesirokonkin – nämä ovat 3 tutuinta herpeksen aiheuttamaa tautia

Suurin osa aikuisista kantaa mukanaan seuralaista: herpesvirusta. Herpesviruksien aiheuttamia tauteja on monia.

Monelle herpesvirus on tuttu lähinnä kasvojen alueella viihtyvästä huuliherpeksestä. Ihmisten herpesviruksia on kuitenkin lukuisia. Kaikille niille on tyypillistä, että ne pesiytyvät hermopäätteisiin ja jäävät asustamaan elimistöön pysyvästi.

Tutuimpia herpesviruksien aiheuttamia tauteja ovat huuliherpeksen lisäksi genitaaliherpes ja vesirokko tai vyöruusu. Miten herpesvirukset tunnistaa toisistaan? Lääkäri Emilia Lagus Terveystalolta kertoo.

Lue myös: Huuliherpeksen hoito voi nopeuttaa sen paranemista – lääkäri kertoo, mitkä konstit auttavat

Herpesvirus: huuliherpes, genitaaliherpes vai vyöruusu?

Huuliherpes asustaa useimpien elimistössä ja voi sekoittua genitaaliherpeksen kanssa

Huuliherpestä ja genitaaliherpestä aiheuttaa herpes simplex -virus. Vaikka virusta on kahta tyyppiä, käytännössä ne sekoittuvat usein toisiinsa – huuliherpes voi päätyä seikkailemaan genitaalialueelle ja toisinpäin.

”Nykyään ykkös- ja kakkostyypin virukset sekoittuvat, sillä suuseksi vie ykköstyyppiä myös genitaalialueelle”, Lagus kertoo.

Sekä huuliherpes että genitaaliherpes voivat oireilla alkuun tunnottomuudella, kirvelyllä ja kutinalla. Sen jälkeen ilmestyvät rakkulat, jotka kehittyvät hiljalleen haavoiksi ja ruviksi.

Rakkuloiden aiheuttajan voi tunnistaa varmuudella lääkärin tekemällä viljelyllä.

”Esimerkiksi ennen synnytystä on hyvä tietää, onko ihottuma herpestä vai jotain muuta. Herpekseen liittyy myös usein, valitettavasti aivan turhaan, stigmaa. Monet kokevat genitaaliherpeksen erityisen vaikeaksi.”

Todellisuudessa herpes simplex -virus on kuitenkin väestössä hyvin yleinen. Herpesvirus muhiikin suurimman osan elimistöissä – arviolta noin kolmasosalla oireettomana läpi elämän. Usein herpeksen tartuttaja on itsekin ollut tietämätön tartunnastaan.

Vesirokko voi myöhemmin aiheuttaa vyöruusun

Kutiseva, paukamainen vesirokko on monille tuttu tauti lapsuudesta. Sekin on erään herpesviruksen aiheuttama. Myöhemmin vesirokko voi aktivoitua uudelleen vyöruusuna.

Vyöruusu aloittaa yleensä oireensa kivulla ja kirvelyllä ihottumakohdalla. Muutaman vuorokauden kuluttua iho alkaa punoittaa ja sille nousee kirkkaita rakkuloita rykelmissä. Hiljalleen ne samentuvat, rupeutuvat ja parantuvat. Kipu voi kuitenkin jäädä alueelle pidemmäksikin aikaa.

Vyöruusun erottaa usein herpes simplex -viruksen aiheuttamasta ihottumasta siitä, että se rajoittuu aina kehon jompaankumpaan puoliskoon. Usein se on myös laajempi ja kivuliaampi.

”Kipu voi olla todella kova. Jos se on rintakehän alueella, sitä voi luulla sydänkohtaukseksi”, Lagus kertoo.

Lue myös Seura.fi: Totta vai tarua – voiko vesirokko voi olla jopa vaarallisen raju?

Eri virusten oireet hoituvat usein samalla lääkkeellä

Miten tavallisimmilta herpesviruksilta voi suojautua? Vesirokkoa vastaan on nykyään olemassa rokote, mutta herpes simplex -virusta vastaan suojautuminen on Laguksen mukaan usein tuuripeliä.

”Toki jos näkee, että on rakkuloita, kontakteja kannattaa välttää. Iso osa saa tartunnan kuitenkin siitä huolimatta.”

Genitaaliherpeksen kohdalla on paras pidättäytyä yhdynnästä kokonaan rakkulavaiheen aikana. Kondomin läpi virus ei tartu, mutta virus voi tarttua myös kondomin ulkopuolisilta alueilta.

Lieväoireista ja uusiutuvaa herpestä ei välttämättä tarvitse hoitaa, sillä se menee ajan kanssa itsestään ohi. Jos rakkulat vaivaavat paljon, oireita on ensimmäistä kertaa tai ne ovat rajuja, lääkärireissu kuitenkin kannattaa.

Eri tauteihin tehoavat samat lääkkeet, asikloviiri, valasikloviiri tai famsikloviiri. Annostus riippuu potilaasta, oireilusta ja hoidettavasta taudista.

”Erityisesti rajun vyöruusun kanssa lääkäriin kannattaa lähteä mahdollisimman nopeasti, sillä lääke auttaa paremmin mitä nopeammin sen aloittaa”, Lagus sanoo.

Joillain oireet ilmestyvät tasaisin väliajoin uudestaan kiusaksi, sillä lääkkeetkään eivät koskaan poista virusta, vain vähentävät oireita. Edes tiheästi uusiva herpesvirus ei maailmaa kaada – silloin kehiin voi pyytää lääkäriltä estolääkitystä.

Lue myös: Huuliherpes vai finni? Näin erotat näpyt toisistaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Herpesvirus aiheuttaa vesirokonkin – nämä ovat 3 tutuinta herpeksen aiheuttamaa tautia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.