Hiljainen tulehdus voi vaeltaa kehossa – keskivartalolihavuus ja ientulehdus hälytysmerkkejä

Moni sairastaa tietämättään kehon matala-asteista tulehdusta. Se aiheuttaa monenlaisia oireita ja lisää riskiä vakaviin sairauksiin. Miten hiljaisen tulehduksen tunnistaa ja miten sitä voisi ehkäistä?

Kehon matala-asteinen tulehdus on piilevä aineenvaihdunnallinen tai metabolinen tulehdustila. Se saa vähitellen alkunsa elintapojen ja geeniperimän seurauksena. Etenkin keskivartalon ylipaino, ruokavalio, uni, liikunta, tupakointi ja suoliston kunto vaikuttavat hiljaisen tulehduksen syntyyn.

”Kehon solujen ja kudosten tulehtuminen on yksilöllistä, eikä kaikille välttämättä tule yhtä voimakasta tulehdustilaa elimistöönsä. Toisilla solut ja kudokset tulehtuvat hyvinkin herkästi”, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Pirjo Saarnia. Hän on kirjoittanut kehon matala-asteisen tulehduksen selättämisestä tammikuussa 2019 ilmestyneen kirjan Syö oikein, sammuta tulehdus (Wsoy).

Lue myös: Näin veriryhmä voi vaikuttaa terveyteen – yksi veriryhmä sairastuu muita helpommin norovirukseen

Matala-asteinen tulehdus: Kohonnut verenpaine ja kolesteroli- ja sokeriarvot merkkejä

Kehon hiljainen tulehdus on varsin yleinen vaiva. Silti monikaan ei tiedä sairastavansa sitä. Tulehdusta voi kantaa pitkään kehossaan tietämättään, jos ei tunnista sen oireita.

”Koholla olevat kolesteroli- ja sokeriarvot, verenpaineen nousu, keskivartalolihavuus ja krooniset kiputilat ovat selkeitä merkkejä kehon hiljaisesta tulehduksesta”, Saarnia toteaa.

Matala-asteinen tulehdus voi muhia missä päin kehoa hyvänsä. Yleisimpiä aktiivisia tulehduspesäkkeitä on herkästi tulehtuva keskivartalon rasvakudos, jonka rasvasolujen tulehtuminen sotkee herkästi hormonitoiminnan sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan.

Suolistossa syntyy tulehdusta varsin helposti, kun vääränlainen mikrobikanta pääsee aktivoimaan tulehdussoluja sekä tulehduttamaan suoliston limakalvoa. Myös suussa jylläävä ientulehdus voi olla merkki, että kehossa jyllää hiljainen tulehdus.

Kehon hiljaisen tulehduksen jäljille voi päästä laboratoriossa mitattavan herkän crp:n avulla.

”Se osoittaa kohonneen riskin sydän- ja verisuonisairauksia ja niihin liittyviä tulehduksia kohtaan. Jos herkkä crp on hiemankin koholla, on se merkki siitä, että kehossa on selkeää tulehduskuormitusta”, Pirjo Saarnia sanoo.

Lue myös: Syötkö oikeasti terveellistä ruokaa? Ravitsemusterapeutti nostaa esiin 4 suosittua tuotetta, joihin moni haksahtaa ruokaostoksilla

Hiljainen tulehdus voi vaeltaa kehossa

Matala-asteisesta tulehduksesta on monenlaista haittaa, jos se pääsee jylläämään kehossa pidempään. Krooninen pitkäaikainen tulehdus muuttaa elimistön toimintoja haitallisella tavalla.

”Tulehdus vaikuttaa hormonitoimintaan ja verisuonten toimintaan sekä vaurioittaa verisuonten seinämiä ja keuhkoputkia. Sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa, jos verisuonet ja keuhkoputket eivät toimi normaalisti. Myös erilaisten perussairauksien, kuten astman ja reuman oireet usein pahenevat”, Saarnia sanoo.

Tulehdus pääsee helposti vaeltamaan tulehduspesäkkeestä muualle kehoon. Suusta esimerkiksi on suora yhteys sydämeen, siksi suun voimakkaat tulehdukset lisäävät sydänsairauksien riskiä.

”Suun ientulehdukset ovat varsin yleisiä. Suussa voi piillä jopa kämmenen kokoinen tulehduspesäke. Suun tulehdukset pitäisi hoitaa huolellisesti, sillä ne voivat vaikuttaa koko kehon terveyteen. Jos suussa on voimakkaita tulehduspesäkkeitä, on vaarana, että tulehdussolut aktivoituvat ja aiheuttavat tulehdusta ja ongelmia muualla kehossa”, Saarnia toteaa.

matala-asteinen tulehdus kuriin liikunnalla ja ruokavaliolla

Miten eroon matala-asteisesta tulehduksesta?

Kehon hiljaisen tulehduksen voi vaimentaa ruokavaliota ja elintapojaan muuttamalla.

Hiljaista tulehdusta sammuttavat:

  • riittävä uni
  • säännöllinen liikunta
  • tupakoimattomuus
  • maltillinen painonpudotus
  • päivittäinen kevyt liikunta
  • terveellinen ravinto
  • ja hiljaista tulehdusta sammuttavat ruoka-aineet.

Myös ruuan kuumentamiseen on tärkeää kiinnittää huomiota. Liian kuuma lämpötila tai vääränlaiset rasvat tekevät ruuasta tulehdusruokaa, joka aktivoi tulehdussoluja.

Saarnian mukaan tulehduksen hiljentäminen kannattaa aloittaa suolistosta, sillä pahimmillaan ruoka aiheuttaa suolistossa aterian jälkeisen tulehduksen. Suoliston oikeanlaista mikrobikantaa voi tukea riittävän kuitupitoisella ruokavaliolla, hyvillä rasvoilla, hapatetuilla tuotteilla, marjoilla ja rasvaisella kalalla. Marjat ja kuidut vähentävät tulehdusta tehokkaasti.

”Kroonisten sairauksien taustalla on matala-asteinen tulehdus. Se ei siis yksinään aiheuta mitään sairautta, mutta on osatekijänä pahentamassa olemassa olevan sairauden oireita. Erilaisiin tulehduksiin ja kiputiloihin pystyy vaikuttamaan ruokavaliolla merkittävästi. Reuma ja astma esimerkiksi eivät oireile yhtä voimakkaasti, jos kehon tulehduskuormitusta vähennetään”, Saarnia kertoo.

Monet ajattelevat, että ylipainosta pitäisi päästä kokonaan eroon.

”Kuitenkin jo pienikin laihdutus ja ruokavalion asteittainen muuttaminen terveellisempään suuntaan vähentävät kehon tulehdusta huomattavasti”, Saarnia painottaa.

Keskustelu

Matala-asteinen tulehdus.
Oireiden kirjo on minulle tuttu. Mutta suositellut ruoka-aineet on minulla kieltolistalla. Kuten kurkuma, inkivääri, omega-3.
Käytän verenohennus lääkkeitä, aivoinfarktin takia.
Ruokani on kasvis voittoinen ja kypsennän kalan tai lihan lempeästi.
Mitä voisin muuttaa tai käyttää???

Näin farmaseuttina ja 5.vuoden hammaslääkäriopiskelijana voin sanoa, että tämä artikkeli ei valitettavasti ole täysin paikkaansapitävä. Tässä muutama fakta ientulehduksesta ja astmasta:

-Ientulehdusta EI voi kyllä saada syömällä kuntoon, sillä ientulehdus johtuu riittämättömästä suuhygieniasta, eli ainoastaan hampaiden riittävä (ja oikeaoppinen) puhdistaminen kotona 2 kertaa päivässä, fluorihammastahna vähintään 2cm harjalle ja vähintään 2 minuutin ajan sekä hammasväliharjojen ja hammaslangan käyttö hammasvälien puhdistuksessa ja ammattilaisen suorittamat säännölliset hammaskiven poistot vähentävät ientulehdusta. Vaikka kuinka hyvin söisi siis, ja suuhygienia on riittämätön EI ientulehduksesta siis voi päästä eroon muuta kuin suuhygieniaa parantamalla. (Kts.Duodecimin lääkärien kirjoittama artikkeli ientulehduksen syistä ja hoidosta tekstini lopussa).

-Myöskään astma ei parane ruokavalion avulla, sillä astma on perinnöllinen sairaus, joka on tieteellisten tutkimusten mukaan todettu periytyvän ainakin osittain astmalle altistavien geenien perusteella. Astman hoidossa siis tärkeintä on astman saaminen hyvään hoitovasteeseen lääkityksen avulla ja säännöllinen liikunta.

Vielä lisään tähän loppuun, että hammasklinikalla olen työssäni nähnyt, että yhtä hyvin terveellisesti syövillä terveysfanaatikoilla kuin vähemmän terveellisesti eläviltä löytyy sekä plakkia, ientulehdusta ja hammaskiveä. Monesti tietysti itsestään hyvää huolta pitävät pitävät myös suuhygieniastaan parempaan huolta, mutta ruokavalio ei siis yksin todellakaan vähennä ientulehdusta, vaan riittävä ja päivittäinen hampaiden puhdistus.

Astmasta sen verran (näin astmaatikkona itsekin), että tuo ”hiljainen tulehdus” ja sen ”parantuminen” ei aina korreloi myöskään astman paranemisen suhteen. Itselläni on hammashoidossa monia hoikkia, urheilijoita joilla erittäin terveellinen ruokavalio ja silti vaikea astma. Itse olen syönyt terveellisesti koko elämäni ja tuota ”hiljaista tulehdusta” ei juuri kehossani ole. Teetätin juuri laajan terveyskontrollin, jossa tutkittiin koko veri läpikotaisin, ja tulehdusarvot ovat lähes nollassa, kolesteroliarvot ja sydänarvot lähes täydelliset, joten voin henkilökohtaisesti sanoa, että tuo ”hiljainen tulehdus” ei kyllä aina ole syynä muun muassa pahentuneeseen astmaan. Itselläni astma pahenee erityisesti stressin takia, ja silloin ainoastaan lääkityksen lisääminen ja stressin välttäminen auttaa.

Näin lopuksi pian valmistuvana hammaslääkärinä ja potilastyössä oltuani, tiivistän että ientulehdukseen ei siis yksin ruokavaliomuutokset todellakaan auta, sillä ientulehdus johtuu lähes ainoastaan huonosta suuhygieniasta ja plakin kertymisestä hammasväleihin.

Ruokavalio muutoksista ja ”hiljaisen tulehduksen” poishoitamisesta ja erityisesti liikunnan lisäämisestä varmasti on hyötyä etenkin ylipainoisille, epäterveellistä ruokavaliota noudattaville henkilöille, joilla on riski sydän-ja verisuonisairauksiin ja aikuisiändiabetekseen, jolloin ruokavaliohoito yhdistettynä liikunnan lisäämiseen on todettu vähentävän riskiä sairastua näihin yllämainittuihin sairauksiin.

Mutta on hyvä muistaa, että osa sairauksista kuten astma, ovat geneettisiä eikä kaikkiin sairauksiin valitettavasti ruokavaliomuutokset auta, vaan tarvitaan säännöllistä lääkitystä ja erityisesti suun alueen sairauksissa kuten ientulehduksessa, suuhygienia on tärkein keino estää ientulehdusta.

Nämä tärkeät asiat puuttuivat tuosta artikkelista.

Ientulehduksen syyt ja hoito: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00714&p_hakusana=Ientulehdus#s3:

Astman syyt ja hoito: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00009&p_hakusana=Astma

No eihän tossa kirjoiteta, että ientulehdus paranee oikein syömällä. 🙈 Vaan tuo koko kehon tulehdustila. Luulisi noin korkeantason opiskelijan ymmärtää lukemansa. Ja kyllä koko kehon tulehdustila vaikuttaa myös elimiin esim. keuhkoihin.

Hei! Voisiko tuon kuvan vaihtaa? Lietsoo läskifobiaa, kun jutussa selkeästi lukee että tämä ei ole vain lihavien vaiva. Mittanauha tuntuu olevan aika irrelevantti tässä jutussa.

Hei ja kiitos kommentista! Olemme vaihtaneet jutun pääkuvan.

Yst. Milla / Kotilieden digituottaja

Muuten ok, mutta viljat aiheuttavat monelle tulehduksia. Ei kannata yksiselitteisesti suositella.

Olen koko elämäni ollut tulehduskierteessä. Siis flunssa poskiontelot suolisto vatsa jne.erilaisia tulehduksia on riittänyt. Minulla on erittäin rundaat reidet ja takapuoli ja näissä on paljon selluliittia ja nämä alueet ovat myös kosketusarat. Ylipainoa n.5kg ja se on kaikki noilla alueilla. Vyötärönympärys on 83 cm ja olen. 68- vuotias. Voiko siis hiljainen tulehdus johtua runsaasta rasvasta muuallakin kuin vyötäröllä
Olen liikunnallinen,lenkkeilen pitkiä lenkkejä päivittäin ja käyn kuntosalilla. Syön myös mielestäni vähän ja terveellisesti ja pidän paljon vihanneksista ja hedelmistä.

Kommentoi juttua: Hiljainen tulehdus voi vaeltaa kehossa – keskivartalolihavuus ja ientulehdus hälytysmerkkejä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X