Hiljainen tulehdus voi vaeltaa kehossa – keskivartalolihavuus ja ientulehdus hälytysmerkkejä

Moni sairastaa tietämättään kehon matala-asteista tulehdusta. Se aiheuttaa monenlaisia oireita ja lisää riskiä vakaviin sairauksiin. Miten hiljaisen tulehduksen tunnistaa ja miten sitä voisi ehkäistä?

Kehon matala-asteinen tulehdus on piilevä aineenvaihdunnallinen tai metabolinen tulehdustila. Se saa vähitellen alkunsa elintapojen ja geeniperimän seurauksena. Etenkin keskivartalon ylipaino, ruokavalio, uni, liikunta, tupakointi ja suoliston kunto vaikuttavat hiljaisen tulehduksen syntyyn.

”Kehon solujen ja kudosten tulehtuminen on yksilöllistä, eikä kaikille välttämättä tule yhtä voimakasta tulehdustilaa elimistöönsä. Toisilla solut ja kudokset tulehtuvat hyvinkin herkästi”, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti ja tietokirjailija Pirjo Saarnia. Hän on kirjoittanut kehon matala-asteisen tulehduksen selättämisestä tammikuussa 2019 ilmestyneen kirjan Syö oikein, sammuta tulehdus (Wsoy).

Matala-asteinen tulehdus: Kohonnut verenpaine ja kolesteroli- ja sokeriarvot merkkejä

Kehon hiljainen tulehdus on varsin yleinen vaiva. Silti monikaan ei tiedä sairastavansa sitä. Tulehdusta voi kantaa pitkään kehossaan tietämättään, jos ei tunnista sen oireita.

”Koholla olevat kolesteroli- ja sokeriarvot, verenpaineen nousu, keskivartalolihavuus ja krooniset kiputilat ovat selkeitä merkkejä kehon hiljaisesta tulehduksesta”, Saarnia toteaa.

Matala-asteinen tulehdus voi muhia missä päin kehoa hyvänsä. Yleisimpiä aktiivisia tulehduspesäkkeitä on herkästi tulehtuva keskivartalon rasvakudos, jonka rasvasolujen tulehtuminen sotkee herkästi hormonitoiminnan sekä sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan.

Suolistossa syntyy tulehdusta varsin helposti, kun vääränlainen mikrobikanta pääsee aktivoimaan tulehdussoluja sekä tulehduttamaan suoliston limakalvoa. Myös suussa jylläävä ientulehdus voi olla merkki, että kehossa jyllää hiljainen tulehdus.

Kehon hiljaisen tulehduksen jäljille voi päästä laboratoriossa mitattavan herkän crp:n avulla.

”Se osoittaa kohonneen riskin sydän- ja verisuonisairauksia ja niihin liittyviä tulehduksia kohtaan. Jos herkkä crp on hiemankin koholla, on se merkki siitä, että kehossa on selkeää tulehduskuormitusta”, Pirjo Saarnia sanoo.

Hiljainen tulehdus voi vaeltaa kehossa

Matala-asteisesta tulehduksesta on monenlaista haittaa, jos se pääsee jylläämään kehossa pidempään. Krooninen pitkäaikainen tulehdus muuttaa elimistön toimintoja haitallisella tavalla.

”Tulehdus vaikuttaa hormonitoimintaan ja verisuonten toimintaan sekä vaurioittaa verisuonten seinämiä ja keuhkoputkia. Sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa, jos verisuonet ja keuhkoputket eivät toimi normaalisti. Myös erilaisten perussairauksien, kuten astman ja reuman oireet usein pahenevat”, Saarnia sanoo.

Tulehdus pääsee helposti vaeltamaan tulehduspesäkkeestä muualle kehoon. Suusta esimerkiksi on suora yhteys sydämeen, siksi suun voimakkaat tulehdukset lisäävät sydänsairauksien riskiä.

”Suun ientulehdukset ovat varsin yleisiä. Suussa voi piillä jopa kämmenen kokoinen tulehduspesäke. Suun tulehdukset pitäisi hoitaa huolellisesti, sillä ne voivat vaikuttaa koko kehon terveyteen. Jos suussa on voimakkaita tulehduspesäkkeitä, on vaarana, että tulehdussolut aktivoituvat ja aiheuttavat tulehdusta ja ongelmia muualla kehossa”, Saarnia toteaa.

matala-asteinen tulehdus kuriin liikunnalla ja ruokavaliolla

Miten eroon matala-asteisesta tulehduksesta?

Kehon hiljaisen tulehduksen voi vaimentaa ruokavaliota ja elintapojaan muuttamalla.

Hiljaista tulehdusta sammuttavat:

 • riittävä uni
 • säännöllinen liikunta
 • tupakoimattomuus
 • maltillinen painonpudotus
 • päivittäinen kevyt liikunta
 • terveellinen ravinto
 • ja hiljaista tulehdusta sammuttavat ruoka-aineet.

Kehon hiljaista tulehdusta vähentäviä ruoka- ja ravintoaineita ovat muun muassa:

 • marjat
 • täysjyvävilja
 • rasvainen kala
 • neitsytoliiviöljy
 • kurkuma
 • sipulit ja valkosipuli
 • pähkinät
 • C-vitamiini
 • D-vitamiini
 • omega-3-rasvahapot

Myös ruuan kuumentamiseen on tärkeää kiinnittää huomiota. Liian kuuma lämpötila tai vääränlaiset rasvat tekevät ruuasta tulehdusruokaa, joka aktivoi tulehdussoluja.

Saarnian mukaan tulehduksen hiljentäminen kannattaa aloittaa suolistosta, sillä pahimmillaan ruoka aiheuttaa suolistossa aterian jälkeisen tulehduksen. Suoliston oikeanlaista mikrobikantaa voi tukea riittävän kuitupitoisella ruokavaliolla, hyvillä rasvoilla, hapatetuilla tuotteilla, marjoilla ja rasvaisella kalalla. Marjat ja kuidut vähentävät tulehdusta tehokkaasti.

”Kroonisten sairauksien taustalla on matala-asteinen tulehdus. Se ei siis yksinään aiheuta mitään sairautta, mutta on osatekijänä pahentamassa olemassa olevan sairauden oireita. Erilaisiin tulehduksiin ja kiputiloihin pystyy vaikuttamaan ruokavaliolla merkittävästi. Reuma ja astma esimerkiksi eivät oireile yhtä voimakkaasti, jos kehon tulehduskuormitusta vähennetään”, Saarnia kertoo.

Monet ajattelevat, että ylipainosta pitäisi päästä kokonaan eroon.

”Kuitenkin jo pienikin laihdutus ja ruokavalion asteittainen muuttaminen terveellisempään suuntaan vähentävät kehon tulehdusta huomattavasti”, Saarnia painottaa.

Keskustelu

Matala-asteinen tulehdus.
Oireiden kirjo on minulle tuttu. Mutta suositellut ruoka-aineet on minulla kieltolistalla. Kuten kurkuma, inkivääri, omega-3.
Käytän verenohennus lääkkeitä, aivoinfarktin takia.
Ruokani on kasvis voittoinen ja kypsennän kalan tai lihan lempeästi.
Mitä voisin muuttaa tai käyttää???

Hei! Voisiko tuon kuvan vaihtaa? Lietsoo läskifobiaa, kun jutussa selkeästi lukee että tämä ei ole vain lihavien vaiva. Mittanauha tuntuu olevan aika irrelevantti tässä jutussa.

Muuten ok, mutta viljat aiheuttavat monelle tulehduksia. Ei kannata yksiselitteisesti suositella.

Kommentoi juttua: Hiljainen tulehdus voi vaeltaa kehossa – keskivartalolihavuus ja ientulehdus hälytysmerkkejä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X