Terveys

Tippuuko tukka päästä? Moni tuntee nyt koronan ikävän jälkioireen päänahassaan hiustenlähtönä – "Tuntuu, että puolet hiuksista on lähtenyt"

Tilapäinen hiustenlähtö ja sairastettu korona voivat liittyä toisiinsa. Kaljuuntumista ei tarvitse pelätä, sillä hiukset kasvavat itsestään takaisin aiempaan vahvuuteensa.

Tiina Solhberg näkee tällä hetkellä yhden koronaviruksen jälkioireista työssään parturi-kampaajamestarina. Kun hän pesee, värjää tai harjaa asiakkaan hiuksia, päästä irtoilevaa tukkaa tarttuu sormiin ja harjaan.

Asia on puhututtanut kampaajapiireissä pandemian alkuajoista lähtien. Sohlbergin omistamassa lahtelaisessa Salon Mazic -kampaamon viidestä kampaajasta jokaisella on ollut asiakkaita, jotka ovat kertoneet, että hiuksia on irronnut sairastetun koronan jälkeen tavallista enemmän.

Tyypillisesti asiakkaalla on ollut taudin aikana korkeaa kuumetta.

”Aluksi kukaan asiakkaista ei halunnut kertoa hiustenlähdöstä tai ylipäätään koronatartunnasta. Nyt kun käymme läpi asiakkaan toiveita, asiakas saattaa kertoa, että on hiljattain sairastanut koronan ja että hänestä tuntuu siltä, että puolet hiuksista on lähtenyt”, Sohlberg kertoo.

Koronatartunnan jälkeisestä hiustenlähdöstä kertovat asiakkaat ovat olleet enimmäkseen naisia.

”Luulen, että se johtuu siitä, että naisella on useammin pidemmät hiukset kuin miehellä. Lyhyemmästä mallista ei huomaa hiustenlähtöä samalla tavalla – etenkään, jos ei käytä harjaa”, Sohlberg sanoo.

Long covid -potilaita hoitava ylilääkäri Helena Liira Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) vahvistaa, että hiustenlähtö on yksi koronaviruksen jälkioireista. Hän kuitenkin muistuttaa, että kyse on tilapäisestä hiusten harvenemisesta, ei kaljuuntumisesta.

”Kukaan ei ole tarvinnut peruukkia”, Liira sanoo.

Kysyimme asiantuntijoilta, kuinka tyypillinen koronan jälkioire hiustenlähtö on ja miksi korona saattaa harventaa hiuksia.

Kuinka yleinen koronan jälkioire hiustenlähtö on?

Koronapandemian alkuaikoina tilapäistä hiustenlähtöä havaittiin etenkin sairaalahoitoon joutuneilla koronaviruspotilailla, kertoo kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Simo Nikkari Mehiläisestä.

Toistaiseksi on melko vähän kattavaa tutkimusta siitä, kuinka yleinen koronan jälkioire hiustenlähtö on. Koronan pitkäaikaisoireeksi lasketaan oireet, joita on vielä kolme kuukautta koronatartunnan jälkeen, ja jotka ovat kestäneet vähintään kaksi kuukautta.

Kiinan Wuhanissa tehdyssä tutkimuksessa sairaalahoitoa tarvinneista potilaista hiustenlähdöstä kertoi kärsivänsä yli 28 prosenttia vielä kolme kuukautta sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Alkuvuodesta 2021 julkaistun tutkimuksen mukaan hiustenlähtö oli yleisempää naisilla kuin miehillä.

”Tämä on kuitenkin kyselytutkimus. On hankala arvioida, onko hiustenlähtö yleisempi oire naisilla kuin miehillä. Saattoi olla, että naiset kiinnittivät enemmän huomiota hiustenlähtöön kuin miehet”, Nikkari sanoo.

Tutkimus perustuu henkilöiden puhelinhaastatteluissa kertomiin omiin arvioihin, ei lääkärin tekemiin tutkimuksiin. Tutkimustuloksiin vaikuttaa aina se, miten aineisto on kerätty ja onko tutkimuksessa mukana sairastamattomista koostuvaa vertailuryhmää.

Tämänhetkisen tiedon mukaan hiustenlähtöä esiintyy myös niillä koronavirustaudin sairastaneilla, jotka eivät ole tarvinneet sairaalahoitoa. Koronavirusinfektion sairastaneilla on neljä kertaa todennäköisemmin tilapäisen hiustenlähdön oireita kuin niillä, jotka eivät ole koronavirustartuntaa saaneet. Tämä selviää kesällä 2022 Nature Medicine -tiedejulkaisussa julkaistussa brittitutkimuksessa. 

Tutkimuksen aineistona käytettiin potilastietorekisteriin kirjattuja oireita, joista potilaat olivat kertoneet yleislääkärin vastaanotolla.

Kovin yleisestä ilmiöstä ei HUS:n ylilääkäri Liiran mukaan voi silti puhua. Hiustenlähtö on yksi 62 tunnistetusta jälkioireesta, joita sairastaneilla on todettu 12 viikkoa sairastetun virustartunnan jälkeen.

”Jälkioireita oli ylipäätään noin viidellä prosentilla sairastaneista. Sairastamattomilla vastaavia oireita oli noin neljällä prosentilla. Muutos on aika pieni”, Liira sanoo.

Lue myös: Pitkittynyt korona voi piinata yli 1,5 vuotta – oireisiin tulee suhtautua vakavasti, ylilääkäri painottaa

hiustenlähtö koronan jälkeen
Sairastettu korona voi aiheuttaa monenlaisia jälkioireita. Yksi niistä on hiustenlähtö. © iStockphoto

Mistä hiustenlähtö johtuu? Näin korona saattaa vaikuttaa

Virustartunnan jälkeinen hiustenlähtö ei ole uusi ilmiö. Myös sata vuotta sitten espanjantautia sairastaneilla todettiin hiustenlähtöä.

Nykyään tiedetään, että voimakas fyysinen stressitila, kuten sairastettu infektio tai synnytys, voivat laukaista tilapäistä hiusten harvenemista. Tätä kutsutaan telogeeniseksi hiustenlähdöksi.
Terveistä hiuksista noin 90 prosenttia on kasvuvaiheessa ja noin 10 prosenttia lepovaiheessa.

Telogeenisestä hiustenlähdöstä puhutaan, kun tavallista suurempi osa hiuksista siirtyy hiusten kasvuvaiheesta lepovaiheeseen. Lopulta hius irtoaa hiustupesta noin kaksi–neljä kuukautta myöhemmin.

Siksi hiustenlähtö ilmenee usein viiveellä sairastetun koronavirustaudin jälkeen, Nikkari selittää.
Syynä on pidetty tulehdusreaktiota, joka tapahtuu, kun elimistön puolustusmekanismit alkavat taistella infektiota vastaan.

”On arveltu myös, että koronavirus saattaisi häiritä suoraan hiustuppien toimintaa. Kolmas hypoteesi liittyy koronaviruksen aiheuttamiin laskimoverenkierron tukoksiin. On esitetty, että ne voisivat vaikuttaa hiusten kasvusykliin”, Nikkari sanoo.

Lue myös Anna.fi: Pitkittyneet koronaoireet vaivaavat myös monia lievän taudin sairastaneita – tällaisia oireita ”long covidiin” liittyy

Miten kauan hiustenlähtö koronan jälkeen kestää?

Vaikka koronan jälkeinen hiustenlähtö voi tuntua ikävältä, siitä ei tarvitse olla huolissaan. Useimmiten sairastetusta infektiosta johtuva lisääntynyt hiustenlähtö rauhoittuu itsestään noin muutaman kuukauden kuluessa.

Tartuntaa edeltävä hiustenkasvu palautuu yleensä noin puolessa vuodessa, arvioi Nikkari.

”Yksilöllinen vaihtelu on suurta ja voi riippua sairastetun taudin oireiden vakavuudesta. Pitkien hiusten palautuminen aikaisempaan vahvuuteen voi kestää parikin vuotta”, Nikkari sanoo.

Parturi-kampaajamestari Tiina Sohlberg huomauttaa, että useimmilla hiustenlähdöstä kertovilla asiakkailla näkyy kampaajalla käydessä jo uusia hiuksia päänahassa.

Uuden hiuksen erottaa vanhasta hiuksesta Sohlbergin mukaan siitä, että siinä on ohutkärkinen latva aivan niin kuin vastakasvaneessa ruohonkorressakin. Vanhassa hiuksessa on tasainen leikattu tai katkennut kärki.

”Kaikille asiakkailleni hiukset ovat kasvaneet koronan jälkeen takaisin terveinä”, Sohlberg sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tippuuko tukka päästä? Moni tuntee nyt koronan ikävän jälkioireen päänahassaan hiustenlähtönä – "Tuntuu, että puolet hiuksista on lähtenyt"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.