Terveys

Huono ääreisverenkierto aiheuttaa käsien ja jalkojen palelua – Taustalla sairaus, joka vaatii hoitoa

Kun nuoren ihmisen jalat ja kädet palelevat, syynä on harvoin huono ääreisverenkierto. Iäkkäällä ihmisellä raajojen paleleminen sen sijaan voi kertoa huonosta ääreisverenkierrosta, mikä puolestaan johtuu valtimosairaudesta.

Kun kädet ja jalat palelevat, syyksi esitetään arkipuheessa usein huonoa ääreisverenkiertoa. Huono ääreisverenkierto on kuitenkin erityisesti vanhempien ihmisten kohdalla usein seuraus valtimosairaudesta, ja läheskään kaikki jalkojen ja käsien paleleminen ei liity huonoon ääreisverenkiertoon. Käsitettä käytetään siis arkipuheessa monesti väärin.

Huono ääreisverenkierto on yleisempää iäkkäillä ihmisillä kuin nuorilla ja vaatii aina hoitoa. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalo Jyväskylästä kertoo, mistä heikko ääreisverenkierto johtuu, ja miten verenkiertoa voi parantaa.

Lue myös: Näillä arkisilla valinnoilla pidät huolta sydämesi terveydestä ja vähennät sydänsairauksien riskiä

Mistä huono ääreisverenkierto johtuu?

”Huono ääreisverenkierto on oire valtimosairaudesta eli valtimokovettumataudista, joka ahtauttaa valtimosuonia siten, että elimistön ääreisosien kuten raajojen verenkierto kärsii. Tämä johtuu siitä, että raajat ovat elimistön tärkeysjärjestyksessä loppupäässä niissä osissa, joihin verta pitää toimittaa, ja toisaalta raajoihin on myös pisin matka kulkeutua”, Jaakko Halonen kertoo.

”Raajoihin verta toimittavat myös aina vain pienemmät ja pienemmät verisuonet, jotka ahtautuessaan toimittavat aina pienempää ja pienempää määrää verta. Myös verisuonitulehdukselliset sairaudet voivat aiheuttaa huonoa ääreisverenkiertoa.”

Yksi huonon ääreisverenkierron oireista on jalkojen ja käsien paleleminen. Koska valtimosairauksia esiintyy enemmän ikääntyneillä ihmisillä, jalkojen ja käsien paleleminen on nuorella ihmisella harvoin oire huonosta ääreisverenkierrosta.

Valtimosairauksien lisäksi myös diabetes vahingoittaa valtimosuonia ja edistää niiden ahtautumista. Jos henkilöllä on sepelvaltimotauti tai diabetes, kylmät kädet ja jalat voivat olla merkki heikosta ääreisverenkierrosta.

huono ääreisverenkierto, kylmät jalat ja kädet

Huono ääreisverenkierto vaivaa – mitä asialle voi tehdä?

Huono ääreisverenkierto on oire, joka pitää ottaa vakavasti. Jos iäkkäällä ihmisellä on oireena jalkojen ja käsien palelemista, voidaan olettaa, että taustalla on valtimosairaus. Se pitää todeta tutkimuksilla.

Elämäntavat kuntoon

Heikkoa ääreisverenkiertoa lähdetään korjaamaan minimoimalla ihmisen elämäntavoista ne tekijät, jotka heikentävät verenkiertoa tai lisäävät suonten ahtaumaa.

”Olemassa olevan vahingon rajoittamisessa tärkeää on tupakoinnin lopettaminen. Myös kolesteroli vaikuttaa suonten ahtautumiseen, joten kolesterolitasot pitäisi saada alas. Jos huonon ääreisverenkierron taustalla on diabetes, siihen pitää saada hoitotasapaino”, Jaakko Halonen kertoo.

Lue myös: Korkea kolesteroli voi tappaa jo kolmekymppisenä – moni kärsii tietämättään perinnöllisestä häiriöstä

Kriittisessä tilanteessa pallolaajennus tai proteesi tuo avun

Jos valtimosuonet ovat päässeet ahtautumaan vaikeasti, tilanteeseen eivät välttämättä enää auta elämäntapamuutokset, vaan käyttöön on otettava järeämmät toimenpiteet.

”Kun ahtaumat ovat kriittisiä ja valtimosuonet alkavat olla niin tukossa, että veri ei mene enää läpi ollenkaan merkittävimmistä suonista, voidaan turvautua pallolaajennukseen. Toinen vaihtoehto on asettaa verisuonen sisälle kirurgisesti stenttejä, jotka pitävät suonen auki. Joskus potilaalle voidaan asettaa suoniproteesi.”

Lue myös: Pallolaajennus pelasti Railin, kun sydänoireet iskivät: ”Uusia oireita ei kannata pelätä”

Liikkuminen helpottaa

Mikäli valtimosairaus haittaa ääreisverenkiertoa, liikkuminen voi olla parasta lääkettä kylmiin jalkoihin ja käsiin. Liikunta nimittäin lisää verenkiertoa ja sitä kautta pitää raajojen pieniä verisuonia auki.

”Tyypillinen oire valtimosairaudesta kärsivällä henkilöllä on katkokävely. Silloin alaraajojen verenkierto on niin heikkoa, että henkilö pystyy kävelemään esimerkiksi vain muutamia satoja metrejä. Tämän jälkeen hapenpuute lihaksissa aiheuttaa sellaisen kivun, että tuntuu, että on pakko seisahtaa. Hetken levon jälkeen pystyy jatkamaan kävelyä. Siinäkin oleellinen hoitokeino on, että jatkaa vain kävelyä, että veri kiertäisi”, Halonen muistuttaa.

”Kovin kummoisia välimallikeinoja heikon ääreisverenkierron hoitamiseen ei ole. Joillakin lääkeaineilla tosin voidaan tavallaan notkistaa verta, jotta verenkierto pienimmissäkin suonissa olisi vapaampaa ja suonten tukkeutumisen mahdollisuus pienempi.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huono ääreisverenkierto aiheuttaa käsien ja jalkojen palelua – Taustalla sairaus, joka vaatii hoitoa

Kylmä on

No, olen tuosta kärsinyt teini-iästä lähtien ja intissä 25-vuotiaana asia tutkittiin, kun Tilkassa sattui olemaan laitteet. Lääkäri katseli tuloksia ja tuumasi, että pahalta tuo näyttää, mutta ei sille mitään voi tehdä, pidä itsesi lämpimänä. Eikä ollut kolesteroli korkealla siihen aikaan (ei ole vieläkään kovin paha) eikä ole diabetestä. Ikinä en ole tupakoinut. Silti palelee sormia ja varpaita…mikä sitten syynä lieneekään. Eläkeikäänkin on vielä matkaa.

Maalaisjärki

Merkittävä seikka ruumiinlämmössä on myös ihmisen laihuus/lihavuus. Ei pelkkä verenkierto. Laihat vaan palelee ja lihavilla aika usein kuuma. Enkä tarvitse tähän tietoon lääketieteen opintoja.

huoh

Sama ongelma ollut lapsesta asti vaikka kolesteroliarvot yms huippuluokkaa, vähän tulkinnanvaraista varmaan myös mitä palelulla tarkotetaan (ts. tarvitaanko vain paksummat hanskat ja vaatteet). Aika perinteinen nykyajan ”voit olla todella sairas tietämättäsi – säikähdä ja hae hoitoon heti” -artikkeli tämä.

kylmä

Itsellä menee jalat ja kädet valkoiseksi. ja kyseessä on ihan eri sairaus Reynaudin oireyhtymä. Viheliäinen juttu, vaikka miten pitää lämpimässä niin silti saattaa varpaat olla valkoiset. ja sen päälle lääkkeet siihen on loppu joka apteekista, että nyt vaan kärsitään. Kyllä vaikuttaa talvella elämään, olisi ihana hiihtää, mutta kun ei vaan tarkene.

Katriina

Minulla on kädet aina lämpöiset, käsivarret kylmät, myös jalkoja joskus palelee sisälläkin. Mutta olen miettinyt tuota asuntoon asennettua ilmastointia, josko siitä löytyy syy.
Viimeinen täydellinen verikuva otettu n. 2v sitten, kaikki arvot ok. En ehkä nyt heti syöksy terveydenhuoltoon tämän takia, kun olo muuten ihan hyvä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.