Terveys

Huuliherpeksen hoito voi nopeuttaa sen paranemista – lääkäri kertoo, mitkä konstit auttavat

Huuliherpes, tuo kiusankappale. Kysyimme lääkäriltä, miten huuliherpeksen hoito onnistuu. 

Huuliherpeksen hoito on monelle tuttua puuhaa, sillä viheliäs vaiva kiusaa useita suomalaisia säännöllisesti. Huuliherpes eli yskänrokko on herpes simplex -viruksen aiheuttama infektio. Sen tunnistaa usein jo ensioireista.

Iho on aluksi paikallisesti tunnoton. Seuraavaksi ihoa alkaa kirvellä ja kutittaa. Päivä tai pari myöhemmin ilmestyvät rakkulat, jotka esiintyvät yksittäisinä tai ryhmissä, aluksi kirkkaina ja myöhemmin sameampina. Kohtaa voi aristaa ja kihelmöidä. Hiljalleen rakkulat kehittyvät ruviksi ja lopulta irtoavat.

Lue myös: Huuliherpes vai finni? Näin erotat näpyt toisistaan

Arviolta 60 prosentilla suomalaisista on huuliherpestä aiheuttava tartunta, kertoo lääkäri Emilia Lagus Terveystalolta. Osa vain ei tiedä sitä, sillä vain noin kolmasosalle tulee herpesviruksesta oireita.

”Usein tartunnan saa jo nuorena vanhemmiltaan. Varsinkin, jos lapsena on ollut paljon pussaavia aikuisia ympärillä”, Lagus kertoo.

Vaikka huuliherpes ilmestyykin monesti huulten alueelle, virus ei karsasta muitakaan ruumiinosia. Se viihtyy myös muualla kasvoissa, suun sisällä, käsissä ja jopa silmissä. Joskus huuliherpes voi seikkailla genitaalialueelle.

”Klassisesti on ajateltu, että huuliherpes esiintyy huulten ympärillä ja genitaaliherpes genitaaleissa. Nykyään ne kuitenkin usein sekoittuvat, kun esimerkiksi suuseksi vie virustyyppiä muualle kehoon”, Lagus kertoo.

Esimerkiksi HIV-potilailla, vauvoilla tai syöpähoitoja läpikäyvillä ihmisillä herpes voi äityä vaaralliseksi. Oireina voi olla kovaa kuumetta, kasvohalvaus ja jopa aivotulehdus. Joskus herpeksen kohdalle voi myös kehittyä sekundaarinen bakteeri-infektio, jolloin kohta on kipeä, märkivä ja punoitus leviää. Silloin lääkärikäynti voi olla paikallaan. Lääkäriin kannattaa suunnata myös, jos oireet ovat rajuja tai niitä on ensimmäistä kertaa.

Myös atoopikoilla huuliherpes voi levitä tavallista laajemmalle alueelle – mutta se on Laguksen mukaan harvoin vaarallista.

Lue myös: Kuiva iho kutisee? Nämä lupaavat helpotusta – testasimme atooppisen ihon voiteet

Huuliherpeksen hoito nopeuttaa paranemista vain vähän

Useimmiten huuliherpes ärsyttää lähinnä esteettisistä syistä. Huuliherpeksen hoito saattaa nopeuttaa näpyn paranemista, mutta usein haavauma parantuu myös itsekseen.

”Huuliherpes paranee 1–4 viikossa, useammin yhdessä”, Lagus sanoo.

Jos näppy on pahassa paikassa ja kärsivällisyys koetuksella, huuliherpeksen hoito kannattaa aloittaa heti. Lievään, uusiutuvaan huuliherpekseen voi halutessaan käyttää apteekista saatavia paikallisvalmisteita. Rajummissa tapauksissa lääke on syytä ottaa suun kautta. Usein sisäisesti nautittavat tabletit tuovat tehokkaimman avun.

Netti on pullollaan erilaisia kotikonsteja herpeksen hoitoon. Jotkut suosittelevat rakkulalle maitoa, toiset hunajaa tai valkosipulia.

”Jos keino on vaaraton ja se tuntuu helpottavan, antaa mennä”, Lagus sanoo.

Rakkulan voi halutessaan peittää herpeslaastarilla. Huomaamaton laastari suojaa ihoa ja voi estää huuliherpestä tarttumasta niin helposti muihin.

Varsinkin rakkulavaiheessa kannattaa pidättäytyä läheisestä kontaktista muiden kanssa tartuntojen estämiseksi. Pussailu ja kontaktilajin treenit kannattaa jättää hetkeksi tauolle.

Lue myös Seura.fi: Miten herpes tarttuu ja miten sitä hoidetaan? Entä miten huuliherpes oireilee? Näin vastaa lääkäri 10 kysymykseen

Ennaltaehkäisy voi pitää rakkulat poissa

Huuliherpeksen hoito pyrkii vain helpottamaan oireita. Herpesvirusta ei saa poistettua elimistöstä, kun se on sinne kerran päässyt.

Yksi tapa ennaltaehkäistä uusiutuvia rakkuloita on kiinnittää huomiota säännöllisiin elämäntapoihin, stressin hallintaan ja riittävään uneen. Monilla auringonvalo voi toimia laukaisevana tekijänä, jolloin aurinkorasva ja erityisesti korkealla SPF:llä varustettu huulirasva kannattaa napata aina laukkuun mukaan.

Epäonnekkaita huuliherpes vaivaa kuukausittain. Heitä Lagus lohduttaa.

”Ei kannata ajatella, että elämä on pilalla, jos on jatkuvaa herpesoireilua. Silloin lääkäriltä voi pyytää estolääkitystä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huuliherpeksen hoito voi nopeuttaa sen paranemista – lääkäri kertoo, mitkä konstit auttavat

kokeilkaa ihmeessä

Kyllä on kokeiltu vuosien myötä jos jonkinlaista apteekin huuliherpes voidetta yms. konstia. Kerran kuuri myös sisäisesti.
Täytyy todeta että kaikista paras ja tehokkain rakkuloiden tuhoaja
on ollut teepuuöljy. Vanupuikko oiva apuväline. Öljyä saatavilla vaikkapa luontaistuotekaupoista. Itseni lisäksi myös moni muu on kokeiltuaan todennut saman. Zoviraxit on paljon heikompi tehoisia.

Meeru

Minulla usein ja käyttänyt voidetta ja tabletteja. Kuulin lysiknistä, ostin ja se auttoi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.