Terveys

Hyvänlaatuinen asentohuimaus säikäytti Jukan, 47: ”Kun heräsin, maailma alkoi pyöriä ympärilläni”

Hyvänlaatuinen asentohuimaus voi olla inhottava kokemus. Jukka Kymäläinen, 47, säikähti yllättäen alkaneita oireita. Häntä helpotti tieto, että ikävä vaiva ei ole terveydelle vaarallinen.

”Viitisen vuotta sitten sairastin joulun jälkeen viikon flunssaa ja ihmettelin, miksi minulla oli kummallisen huono olo. Kun flunssa oli jo menemässä ohi, avasin silmäni eräänä aamuna ja näin, että huone ympärilläni pyöri kiivasta vauhtia. Ikkuna vilahti vähän väliä ohitseni. Tunsin olevani kovaa vauhtia kulkevassa karusellissa, vaikka makasin omassa sängyssäni.

Pelästyin tilannetta tietenkin valtavasti. Ajattelin, että jokin oli pahasti vialla, ja pelkäsin saaneeni aivoverenvuodon. Voin todella huonosti ja yritin päästä vessaan oksentamaan. Seisominen oli kuitenkin mahdotonta, ja jouduin konttaamaan pöntölle.

Oksentamisen jälkeen jäin paikoilleni vessaan. Kun en liikuttanut päätäni mihinkään suuntaan, oloni tuntui jopa aika normaalilta. Hengenhätä tuntui olevan ohitse, ja pystyin miettimään, mitä minun pitäisi tehdä. Olen ammatiltani palomies ja ensihoitaja, minkä takia pystyin arvioimaan, että minun ei tarvinnut soittaa ambulanssia. Sen sijaan varasin ajan yksityiselle terveysasemalle.

Lue myös: Asentohuimaus aiheuttaa outoja ja joskus voimakkaita oireita – tämä hoito auttaa hyvälaatuiseen asentohuimaukseen

Asentohuimaus tunnistettiin lääkärissä

Pystyin kävelemään ­terveysasemalle, kun pidin pääni jatkuvasti paikoillaan. Minut otti vastaan lääkäri, joka tiesi heti, että minulla on hyvänlaatuinen asentohuimaus. Hän pyysi minua makaamaan selälläni ja kääntämään päätäni puolelta toiselle. Se sai koko huoneen taas pyörimään karusellin lailla ympäri, ja päädyin oksentamaan lähimpään roskikseen.

Lääkäri kertoi, että asentohui­mauk­sen hoitoon on kehitetty erilaisia kotona tehtäviä asentohoitoja. Hän ei ollut kuitenkaan vakuuttunut niiden tehosta. Siksi hän ohjeisti minua vain palaamaan kotiin ja välttämään pään liikuttamista. Hän sanoi, että vaiva häviäisi itsestään muutamassa päivässä.

Kotona tunsin oloni väsyneeksi, ja päätä särki. Yritin lukea kirjaa ja katsoa televisiota, mutta mistään ei tullut mitään. Pään pitäminen jatkuvasti paikallaan oli yllättävän haastavaa. Oli kuitenkin helpottavaa tietää, ettei vaiva ollut terveydelle vaarallinen.

Pahin vaihe meni ohi parissa päivässä. Viikon päästä uskalsin jo hypätä auton rattiin ja pystyin jatkamaan normaalia elämää. Valitettavasti vajaa vuosi myöhemmin juuri ennen joulua heräsin jälleen voimakkaaseen pyörrytykseen. Tiesin, että edessä oli karuselliajelua, josta en todellakaan nauttisi.

Ensimmäisen kerran jälkeen olin etsinyt netistä asentohuimauksen hoitoon tarkoitettuja liikkeitä ja aloin tehdä niitä. Toisella kerralla oireet hävisivät hieman nopeammin kuin ensimmäisellä kerralla. Se jälkeen aloin kuitenkin huolestua. Mietin, oliko tasapainossani jotain pahemmin vikana. Ja mitä jos huimaus alkaisi vaivata, kun olen töissä?

Jukka Kymäläinen, jolla on hyvänlaatuinen asentohuimaus
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on inhottava vaiva. Jukka Kylmäläinen ­pyrkii pitämään itsestään hyvää huolta, jotta asentohuimauskohtaukset pysyisivät loitolla. Golf on yksi hänen rakkaista harrastuksistaan. Kuva: Samuli Ikäheimo

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on tullut tutuksi

Päätin varata ajan asentohuimaukseen perehtyneelle erikoislääkärille. Käynti oli hyvä. Erikoislääkäri näytti tarkkaan, miten asentohuimauksen hoitoon tarkoitetut liikkeet eli manööverit täytyy tehdä. Hän neuvoi tekemään niitä koko loppuelämän ajan.

Liikkeitä jaksoin tehdä päivittäin noin kuukauden. Luin jostakin, että manööverien avulla ei voi kokonaan estää asentohuimauksen uusiutumista, minkä takia niiden päivittäinen tekeminen tuntui turhalta. Päätin alkaa tehdä manööverejä kerran kuukaudessa ja aina tarvittaessa.

Seuraavien kuukausien aikana hyvänlaatuinen asentohuimaus muistutti olemassaolostaan aina silloin tällöin. Välillä herätessäni aamulla, minulla saattoi olla hieman huono olo ja tuntui, että en nähnyt kunnolla. Kun tein manööverit, näkökyky parani heti.

Kolmannen kerran paha asentohuimauskohtaus iski työpaikalla kolmisen vuotta sitten. Heräsin aamulla paloasemalla, kun maailma alkoi pyöriä ympärilläni. Kokemus oli yhtä inhottava kuin aikaisemminkin, mutta ei enää yhtä pelottava. Tiesin, mitä piti tehdä, jotta olo helpottuisi. Jälkeenpäin tilanne mietitytti, mutta työterveyslääkäri rauhoitti, että pystyn edelleen jatkamaan työssäni.

Viime vuosina pahoja kohtauksia ei ole enää tullut. Joudun kuitenkin elämään hieman varuillani ja kuuntelemaan itseäni tarkemmin kuin aikaisemmin. Pyrin pitämään itses­täni hyvää huolta liikkumalla paljon ja treenaamalla säännöllisesti tasapainoaistiani. Lisäksi yritän välttää liikaa stressiä ja niska-hartiaseudun jumiutumista, sillä ne heikentävät helposti tasapainojärjestelmää.”

Lue myös Anna.fi: Hyvänlaatuinen asentohuimaus on monelle tuttu vaiva, joka liittyy tiettyihin pään liikkeisiin – yleistyy keski-iässä

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyvänlaatuinen asentohuimaus säikäytti Jukan, 47: ”Kun heräsin, maailma alkoi pyöriä ympärilläni”

Pertti Rautiainen.perttimo@gmail.com

Luin tuosta huimaamisongelmasta.Tuo viittaa Menieren tautiin.Elämä oli melkoista helvettiä.Kohtaus tuli yllättäen.Korvissa kuului huminan tapaista ja sitten alkoi maailma pyöriä ja oksensin rajusti.Monesti oksensin vessan pönttöön.Seinistä piti ottaa tukea pysyäkseni pystyssä.Pitkällään ollessani huimasi hieman vähemmän mutta,jos käänsin kylkeä ja aloin oksentaa.Pahin kohtaus kesti useita tunteja.Sairaus rajoitti paljon elämääni.Joillakin voi olla niin hankala tilanne,että joku hermo katkaistaan.Huimaus loppuu,mutta kuulo häviää tuosta korvasta.Onneksi kohtaukset loppuivat kuin seinään.Luojalle kiitos.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.