Influenssa-aalto on tänä vuonna arvaamaton, kertoo lääkäri – paras keino suojautua taudilta on rokotus 

Influenssaepidemia ajoittuu yleensä joulukuun ja huhtikuun väliseen aikaan. Tärkein suojakeino on rokote.

Influenssakaudesta on tulossa vuonna 2021 erityisen yllätyksellinen ja ennakoimaton, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUSista.

”Koska viime vuoden influenssaepidemia jäi Suomesta kokonaan uupumaan koronarajoitusten, maskien käytön ja influenssarokotteiden vuoksi, tänä vuonna on vaikea ennustaa, millainen tulevasta influenssakaudesta tulee”, hän sanoo.

Influenssa on hengitysteiden tulehdus, joka aiheuttaa tyypillisesti korkeaa kuumetta, päänsärkyä, kuivaa yskää ja lihaskipuja. Tauti voi myös pahentaa perussairautta ja huonontaa toimintakykyä. Arvioiden mukaan influenssaan sairastuu vuosittain Euroopassa 4–50 miljoonaa ihmistä. Ennenaikaisesti siihen kuolee noin 15 000–70 000 ihmistä.

Tehokkain keino suojautua influenssalta ja sen jälkitaudeilta on ottaa influenssarokote. Sen lisäksi koronapandemian aikana opittu kasvomaskin käyttö väkijoukoissa antaa influenssakauden aikana lisäsuojaa.

Influenssarokote suojaa influenssalta, mutta epäsuorasti myös taudin komplikaatioilta. Ruotsalainen kertoo, että esimerkiksi sydänpotilailla influenssarokote on yhtä tehokas tapa ylläpitää terveyttä kuin tupakoinnin lopettaminen sekä kolesteroli- tai verenpainelääkitys.

”Sydänsairaita hoitavien lääkärien pitäisi kehottaa potilaita ottamaan vuosittain influenssarokotus samalla lailla kuin he kehottavat potilaita lopettamaan tupakoinnin”, hän sanoo.

Lue myös: Sinkki lyhentää flunssan kestoa, kunhan valitset oikeanlaisen sinkin ja otat sen oikeaan aikaan

Influenssarokote on osalle suomalaisista ilmainen

Influenssarokotteen saavat kansallisessa rokotusohjelmassa ilmaiseksi ne, joiden terveydelle tauti aiheuttaa erityisen suuren uhan tai joille rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Ryhmään kuuluvat alle 7-vuotiaat, raskaana olevat, sairauden tai sen hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, sosiaali- ja terveydenhuollon ja lääkehuollon henkilöstö sekä varusmies- ja asepalveluksen aloittavat. Kaikki yli 65-vuotiaat saavat rokotteen maksutta, sillä jo pelkkä ikä on merkittävä riskitekijä. Lisäksi rokotteen saa riskiryhmiin kuuluvien lähipiiri.

Kunnat alkavat rokottaa väestöä yleisesti marraskuusta alkaen. Jos ei ole oikeutettu ilmaiseen influenssarokotukseen, rokotteen voi saada apteekista, työterveyshuollosta tai yksityiseltä terveysasemalta.

Ruotsalainen uskoo, että nykyistä kansallista suositusta tulisi laajentaa. Silloin yhä useampi olisi oikeutettu maksuttomaan rokotukseen.

”Rokotusohjelman ei tulisi olla näin tarkkaan rajattu. Tarkoitan sitä, että meille tulisi tilata huomattavasti enemmän influenssarokotteita, jotta myös riskiryhmien lähipiiriä saadaan rokotettua kattavasti”, hän sanoo.

Lähes jokaisella on lähipiirissään vakavan influenssan riskiryhmiin kuuluvia: yli 65-vuotiaita, raskaana olevia, imeväisikäisiä tai perussairaita. Rokotettu ja terve lähipiiri suojaa epäsuorasti riskiryhmiin kuuluvia, jotka saavat hieman heikomman rokotevasteen eli rokotteen tehon kuin perusterveet työikäiset.

Viime vuonna suomalaisten rokotusinto huimasi päätä ja influenssarokotteet pääsivät Suomesta loppumaan. Tänä vuonna Suomi on varautunut influenssakauteen ennätysmäärällä rokotuksia. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluville rokotettaville on tilattu kaksi miljoonaa rokotusta. Tämän lisäksi influenssarokotetta on tilattu yksityisen työterveyshuollon toimipisteisiin ja apteekkeihin.

”Toivon jokaisen ottavan influenssarokotteen, jolle se tarjotaan”, Ruotsalainen painottaa.

Lue myös Seura.fi: Ajattelitko nitistäväsi orastavan flunssan saunomalla? Lue tästä, mitä siitä seuraa ennen kuin astut lauteille

Myös viheliäistä jälkitautia vastaan löytyy rokote

Influenssan tavallisimpia jälkitauteja ja seurauksia ovat keuhkokuume ja sydänlihastulehdus. Tauti voi aiheuttaa raskaana olevalle keskenmenon. Lisäksi influenssa lisää riskiä sydän- ja aivoinfarktiin, sillä se kuusinkertaistaa akuutin sydäninfarktin riskin viikon sisällä tartunnasta. Tutkimusten mukaan esimerkiksi aivoinfarktin riski yli 65-vuotiailla kasvaa 3–5 kertaiseksi influenssan jälkeisen kahden viikon aikana.

Parhaan suojan influenssalta ja sen jälkitaudeilta saa ottamalla influenssarokotteen lisäksi myös pneumokokkirokotteen. Pneumokokkibakteerin aiheuttama keuhkokuume on influenssan tavallinen jälkitauti. Erityisesti ikääntyneelle keuhkokuume voi tarkoittaa pitkittyvää hoitoa ja jopa laitoshoitoa.

”Siksi influenssa- ja pneumokokkirokote ovat hyvä parivaljakko. Osa kunnista tarjoaa kotihoidossa oleville ikääntyneille myös maksuttoman pneumokokkirokotteen.”

Rokotteiden lisäksi myös muut koronan myötä kaikille tutuiksi tulleet tavat ovat tehokkaita suojaamaan influenssalta. Käsienpesu ja kasvomaskin käyttö antavat lisäsuojaa taudeita.

”Maskien käytön soisi jäävän pysyväksi varotoimenpiteeksi influenssaepidemian aikana esimerkiksi joukkoliikennevälineissä ja julkisissa tiloissa. Se on hyväksi havaittu keino estää hengitysteitse leviävien tautien tarttumista”, Ruotsalainen sanoo.

Keskustelu

Niin, rokotteet tulisi saada terveyskeskuksista, eikä jostain, minne joutuu kulkemaan 2 bussilla tai muuten on hankalan matkan päässä.

Kommentoi juttua: Influenssa-aalto on tänä vuonna arvaamaton, kertoo lääkäri – paras keino suojautua taudilta on rokotus 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X