Terveys

Jäätynyt olkapää – asiantuntijalääkäri vastaa, miten tunnistat ja hoidat oikuttelevan olkapään 

Jäätynyt olkapää liikkuu jähmeästi, ja käden laittaminen selän taakse ja nostaminen sattuvat. Asiantuntijalääkäri Harri Heliö vastaa kymmeneen kysymykseen oikuttelevasta olkapäästä.

Jäätyneen olkapään ja muiden olkapääongelmien syy löytyy jänteestä, ja jännevaivat yleistyvät 40 ikävuoden jälkeen. Luonnollinen, iän myötä tuleva kuluma altistaa jänneongelmille. Ne rajoittavat olkapään liikettä ja aiheuttavat kipua. Kulumasta kehittyy ongelma herkemmin, jos ihmisellä on rankka fyysinen työ tai liikuntaharrastus.

Lue myös: Epämääräinen kipu alaselässä? Syynä voi olla pieni nivel: ”Voi tuntua kantapäässä asti” 

1. Miten olkapää kenkkuilee keski-iässä?

Olkapään jännevaivoista puhutaan usein kiertäjäkalvosimen oireyhtymänä. Kyseessä voi olla esimerkiksi rasitusvamma, repeämä tai tulehdus. Käden nostaminen vaakatason yläpuolelle voi tehdä kipeää:­ paidan pukeminen ja kirjan laittaminen hyllylle eivät tahdo onnistua. Kyljellä nukkumisesta voi tulla kivun vuoksi mahdotonta.

2. Kuinka pienestä olkapää ottaa itseensä?

Terve olkapää ei pienestä pelästy. Se vaurioituu lähinnä vain tapaturman, kuten kaatumisen, seurauksena.

Mutta kun jänteessä on kulumaa, jänne voi olla ohentunut ja rispaantunut, eikä repeämään vaadita paljoa. Repeämä voi tulla kohtalaisestakin rasituksesta ja äkkinäisestä liikkeestä, kun vaikka heilauttaa painavan matkalaukun hyllylle. Pienestä repeämästä ei ole välttämättä mitään vaivaa. Jos se on suuri, kättä ei kenties voi nostaa lainkaan.

3. Koska olkapäätä kannattaa näyttää lääkärille?

Tapaturmassa loukkaantunutta olkapäätä pitää tulla näyttämään, ellei kipu helpotu muutamassa päivässä. Jos kipu on kovaa, pitää mennä päivystykseen.

Kun kipu tulee vähitellen, tai treenin jälkeen, ei lääkärille ole vastaavaa kiirettä. Olkapääkipua hoidetaan ainakin alkuun itse, ja jatkohoito kuuluu lääkärikäynnin jälkeen useimmiten fysioterapeutille.

Omaolo.fi-palvelussa voi tehdä oirearvion ja miettiä, tarvitseeko vaiva lääkäriä.

4. Jäätynyt olkapää – käytetäänkö kättä, vaikka sattuu?

Kun kyse on nivelkuluman aiheuttamasta liikerajoituksesta, mikään jumppa ei vetreytä olkaa entiselleen. Silloin kannattaa etsiä liikeratoja, jotka eivät tee liian kipeää.

Useimmiten käden nostaminen suoraan sivulle sattuu eniten. Käsi kannattaa nostaa ensin etukautta ylös, koukistaa kyynärpää ja viedä käsi vasta koukistettuna sivulle.

5. Jätetäänkö jumppa väliin, jos se sattuu olkapäähän?

Suurin osa olkapäävaivoista liittyy rasitukseen, jolloin ne hoituvat keventämällä kuormitusta. Jos olkapää kipeytyy kerta kerran jälkeen liikunnassa tai työssä, jätetään tai ainakin kevennetään kipua aiheuttavia liikkeitä. Ellei kipu katoa muutamassa viikossa, hakeudutaan lääkärin vastaanotolle.

Kun olkapää kipeytyy liikunnassa, syy on yleensä väärässä tekniikassa ja lihasten sekä nivelkapselin epätasapainossa. Kipu katoaa, kun ne hoidetaan kuntoon.

6. Miten kipua lääkitään?

Aina voi kokeilla paikallisia kipugeelejä, ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä.

Jos jänne on ärtynyt ja tulehtunut, kylmä tekee hyvää. Lämmin auttaa, jos syy liikerajoituksiin on lihaskireyksissä.

Kylmäpakkauksen voi tehdä käsipyyhkeen sisään sujautetusta pakastevihannespussista. Lämpöpakkaus valmistuu kuumaan veteen kastetusta froteepyyhkeestä. Se laitetaan ensin muovikassiin ja sitten kuivan pyyhkeen sisään. Tarkoitukseen on olemassa myös mikroaaltouunissa lämmitettäviä jyväpusseja.

Lue myös: Perussairaudet, mitä ne ovat? Infektiolääkäri kertoo, ketkä kuuluvat infektiosairauksien riskiryhmään

7. Kannattaako keski-ikäisen säästellä olkapäätänsä?

Olkapääongelmat ovat tavallisempia ihmisellä, joka tekee töitä toistuvasti kädet koholla. Hänelle pitäisi tarjota mahdollisuus tauottaa työtään ja saada fysioterapeutilta ohjausta työasentoihin.

Harrastukset voivat nekin kuormittaa olkapäätä: esimerkiksi uinnissa ja mailapeleissä liike tapahtuu usein hartiatason yläpuolella.

Liikunnassa kannattaa käyttää tervettä järkeä. Erilaiset liikuntahaasteet laittavat monen ylittämään omat rajansa. Esimerkiksi leuanveto on tekniikkalaji, joka väärin tehtynä tuntuu ikävästi olkapäässä.

8. Millaisesta liikunnasta olkapää tykkää?

Tärkeintä on, että olkapää saa liikkua. Yksipuolinen liikunta ja liikkumattomuus lisäävät jännevaivoja. Jos liikunta jää vähiin, lihakset heikkenevät ja rapistuva olkapää on alttiimpi vammoille. Hyväkuntoiset lihakset keventävät jänteisiin kohdistuvaa rasitusta.

Aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle ja tutustua uusiin liikuntamuotoihin rauhassa. Kuntoon nähden liian kova kuormitus ja väärä tekniikka voivat kostautua vaivoina. Kuntosalilla kannattaa tehdä maltilla olkanivelen loitonnusliikettä, kuten vipunostoja.

Hartian seudun liikkuvuutta lisäävät liikkeet ja lapatuki, eli kyky vetää lapoja yhteen ja alas, ehkäisevät olkavaivoja. Lapoja voi aktivoida vastuskuminauhalla tehtävillä soutuliikkeillä. Kuntosalilla erilaiset soudut ja taljavedot vahvistavat lapatukea.

9. Mitä tekemistä ryhdillä on olkapääongelmien kanssa?

Kun hartiat työntyvät eteen, käsien liikkuvuus pienenee ja ennen pitkää olkapää jumittaa. Ryhdin kannalta mainioita ovat kehoa mahdollisimman monipuolisesti liikuttavat ja sen pystyyn nostavat liikuntalajit.

Päätetyössä olkapäät kiertyvät herkästi eteen. Istumisen tauottaminen palvelee myös olkapäitä. Säätöpöydällä ryhdin ylläpito on helpompaa. Jos työpäivä kuluu päätteellä, vapaalla kannattaa mieluummin sauvakävellä kuin pyöräillä.

10. Onko jumittavassa olkapäässä aina joku vika?

Tavallisin syy olkapään liikerajoituksiin on lihasten, jänteiden ja nivelkapseleiden jäykkyys, eli liikunnan puute. Venyttely helpottaa oireita.

Jottei liikelaajuus pienenisi lisää, liikelaajuudet kannattaa käydä läpi pari kertaa päivässä. Kurottelut ja venyttelyt tekevät olkapäälle hyvää, ja niitä tulee tehtyä luonnostaan arkiaskareissa.

Olkapään liikkuvuus on yksilöllinen ominaisuus. Ei tarvitse huolestua, vaikka vierustoveri jumpassa kurottelee itseä pidemmälle. Mutta ellei olkanivel liiku omalla laajuudellaan kaikkiin suuntiin, tai olkapäiden liikkuvuudessa on isoja puolieroja, varataan aika lääkäriin.

Jos toinen olka jumittaa, mutta toinen jaksaa, heikompaa pitää kuntouttaa. Ohjeet saa lääkäriltä tai fysioterapeutilta.

Asiantuntijana ortopedian ja kirurgian erikoislääkäri, olkakirurgi Harri Heliö, Terveystalo.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 5/2020.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jäätynyt olkapää – asiantuntijalääkäri vastaa, miten tunnistat ja hoidat oikuttelevan olkapään 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.