Terveys

Jatkuva jano voi olla merkki sairaudesta – milloin janon takia on syytä suunnata lääkäriin?

Vaivaako jatkuva jano aamusta iltaan? Jos janon tunne muuttuu, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Elimistö on taitava ilmoittamaan kuivumisestaan. Janon tunne on normaalia esimerkiksi helteisen päivänä tai raskaan urheilusuorituksen jälkeen. Jatkuva jano voi kuitenkin kieliä ongelmista.

Lue myös: Pitkittynyt nestevajaus voi heikentää vastustuskykyä – näin tunnistat hiljaa hiipivän nestevajeen

”Aivoissa on alue, lamina terminalis, joka tutkii veren suolapitoisuutta. Kun suolapitoisuus on liian korkea eli nestettä on suhteellisesti liian vähän, tulee janon tunne. Jano on kuitenkin hyvin monimutkainen aihe, eikä kaikkia sen mekanismeja vielä tiedetä”, sanoo lääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Jos epätavallisen kova jano alkaa yhtäkkiä vaivata päivittäin, Lagus suosittelee kääntymään lääkärin puoleen. Jatkuva jano voi paljastaa esimerkiksi sairauden.

Lue myös Seura.fi: Varo nestehukkaa! Nestehukan ensioireet ovat hyvin samantapaisia kuin auringonpistoksessa

Mistä jatkuva jano johtuu? Syitä voi olla monia

Jano saattaa kieliä yksinkertaisesti siitä, ettei ole juonut riittävästi. Lisäksi se voi johtua esimerkiksi suolaisen tai tulisen ruoan syömisestä, raskaasta liikunnasta, oksentamisesta, ripulista tai joistain lääkkeistä.

Lagus huolestuisi silloin, jos jano vaivaisi aidosti koko ajan – varsinkin, jos tilanne on uusi. Muutokset elimistössä herättävät lääkärin kiinnostuksen. Jatkuva jano voi silloin kertoa esimerkiksi diabeteksesta, aivovauriosta tai vesitystaudista. Harvinainen vesitystauti johtuu aivolisäkkeen tuottaman vesihormonin tai sen munuaisiin kohdistuvan vaikutuksen puutteesta. Jos vesihormonin puute on täydellinen, jatkuva janon tunne voi vaivata taajaan.

Jos janon tunne muuttuu ja piinaa ihan koko ajan, Lagus suosittelee kääntymään lääkärin puoleen, koska liika nesteiden nauttiminen ei tee elimistölle hyvää.

”Vedellä ja suolalla on elimistössä herkkä tasapaino. Kun vettä juodaan ilman, että sitä todella tarvittaisiin, lähtevät suolatkin mukana. Silloin voi tulla ongelmia.”

Lue myös: Millainen on oikeasti hyvä välipala? Ravintovalmentaja neuvoo, miten koostat välipalan, jonka avulla vältät nälkäkiukun

Kuinka paljon vettä tulisi juoda päivittäin?

”On vaikea nimetä mitään tiettyä määrää, joka jokaisen tulisi juoda päivittäin. Ihmiset ovat erilaisia ja eri kokoisia. Elintavatkin vaikuttavat siihen, millainen nesteiden tarve jokaisella on. Virtsan väriä on hyvä seurata, mutta usein noin kaksi litraa vettä päivässä on hyvä määrä”, Lagus sanoo.

Merkittävästi sitä vähemmän tai enemmän juova voi joutua ongelmiin. Täysin läpinäkyvä virtsa voi kertoa liiallisesta juomisesta, meripihkan tai hunajan värinen nestehukasta.

Jos pari litraa ei tunnu riittävän mihinkään, tilanteeseen kannattaa kiinnittää huomiota.

”Miettisin, että onko aina ollut jano? Tai onko suu kuiva ja kroppa yrittää kosteuttaa sitä? Vai onko kyseessä ehkä tottumuskysymys, onko vesipullo aina mukana?” Lagus luettelee.

Lue myös: Mitä virtsan väri ja haju kertovat terveydestäsi? 13 merkkiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jatkuva jano voi olla merkki sairaudesta – milloin janon takia on syytä suunnata lääkäriin?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.