Mistä jatkuva pissahätä johtuu? 7 syytä, joista yksi on piilevä diabetes

Pissalla pitää käydä, koska virtsaamisen avulla elimistö poistaa kehostamme sekä turhaa vettä että kuona-aineita. Mutta entä jos vessahätä toistuu häiritsevän usein? Urologian erikoislääkäri kertoo, mistä tihentynyt virtsaamistarve kertoo ja miten yliaktiivista rakkoa voi kouluttaa.

Jatkuva pissahätä voi olla ikävä tunne. Normaalisti ihminen virtsaa päivän aikana 3–5 kertaa. Jos määrä ylittyy selvästi, eli vessassa pitää käydä yli kahdeksan kertaa, voidaan puhua tihentyneestä virtsaamistarpeesta eli tiheävirtsaisuudesta.

Yliaktiivinen rakko voi häiritä tavallista elämää merkittävästikin, jos esimerkiksi yöllä joutuu nousemaan vessaan useita kertoja, virtsaaminen tuntuu pakonomaiselta tai virtsa uhkaa karata.

Joskus jatkuva pissahätä voi myös olla merkki sairaudesta. Jos tihentyneeseen virtsaamistarpeeseen liittyy kipua, kirvelyä, verta, janon tunnetta tai väsymystä, on syytä hakeutua lääkäriin, kertoo Terveystalon urologian erikoislääkäri Mikael Leppilahti. Oireet voivat viitata johonkin vakavampaan sairauteen.

Leppilahti kertoo, mistä eri syistä taajaan iskevä pissahätä johtuu ja voiko omaa rakkoa koulutta niin, ettei vessassa tarvitsisi ravata ihan jatkuvasti.

Jatkuva pissahätä: 7 selitystä vaivalle

1. Liiallinen vedenjuonti

Tiheän virtsaamistarpeen taustalla on usein yksinkertainen selitys: liiallinen veden juominen. Leppilahden mukaan trendikäs suositus runsaasta veden juonnista on jopa haitallinen.

”Janon tunne säätelee veden juonnin tarpeen. Enempää vettä ei tarvitse juoda”, Leppilahti sanoo.

Keskimäärin ihminen virtsaa päivässä yhdestä kahteen litraa. Jos virtsaa kertyy yli kaksi litraa, juodun nesteen määrää pitäisi vähentää. Samoin kahvi, tee ja alkoholi lisäävät erittyvän virtsan määrää ja häiritsevää virtsaamisherkkyyttä.

Lue myös: Iiris, 27, kärsi pitkään oudoista oireista – syyksi paljastui liiallinen vedenjuonti

2. Tulehdus tai sukupuolitauti

On hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, onko vessassa käymisen tarve lisääntynyt lyhyessä ajassa merkittävästi ja häiritseekö se. Jos virtsaamisessa tapahtuu äkillinen muutosoire, se voi kieliä tulehduksesta tai esimerkiksi sukupuolitaudista.

Virtsarakkoinfektion tyypillisiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve ja kirvely. Naisilla on lyhyempi virtsaputki kuin miehillä, mikä on yksi syy siihen, että infektiot ovat naisilla tavallisempia.

Lue myös: Hoida virtsatietulehdus – lääkäri vinkkaa toimivat keinot, joista yksi on ”kaksoisvirtsaaminen”

3. Jännäpissa

Erilaiset jännitystilat aktivoivat virtsaamistarpeen tunnetta. Virtsan määrä ei jännittäessä lisäänny, mutta rakko reagoi virtsan määrään tavallista herkemmin.

”Esimerkiksi urheilija voi joutua käymään useita kertoja vessassa ennen kilpasuoritusta”, Leppilahti kertoo.

4. Neurologinen sairaus

Jos tarve virtsata tuntuu pakonomaiselta, se voi olla neurologisen sairauden, kuten aivoinfarktin, MS-taudin tai Parkinsonin taudin oire.

”Neurologisista sairauksista kärsivistä potilaista suurin osa kärsii rakon kouristelutaipumuksesta”, Leppilahti sanoo.

5. Virtsarakon syöpä

Veri virtsassa on virtsatietulehduksen yleinen oire, mutta joskus se voi olla ensioire virtsarakon syöpäkasvaimesta. Sairastuminen on tavallisinta 60–80 vuoden iässä.

”Virtsaamisen pakon tunnetta aiheuttava virtsarakon syöpä on melko yleinen tupakoitsijoiden keskuudessa”, Leppilahti kertoo.

6. Hoitamaton diabetes

Jos virtsaaminen on lisääntynyt ja janokin piinaa jatkuvasti, syynä voi olla hoitamaton diabetes. Virtsaan erittyvät sokeri vetää mukanaan runsaammin nestettä, jolloin virtsan määrä kasvaa. Tämä voi tarkoittaa useita yöllisiä vessareissuja. Janontunne puolestaan johtuu nestehukasta.

Lue myös: Tyypin 2 diabetes: Selvitä, oletko riskiryhmää ja ehkäise kakkostyypin diabeteksen puhkeaminen

7. Eturauhasen ongelmat

Eturauhasärsytys on miehillä esiintyvä oireisto, jossa kylmässä oleminen aiheuttaa alavatsakipua, virtsaamiskirvelyä ja virtsaamistarvetta.

”Eturauhasen kipuoireyhtymä tunnetaan myös nimellä krooninen tulehdus, mutta todellisuudessa se on kylmän aiheuttama ärsytystila”, Leppilahti sanoo.

Kovaa pissahätää voi aiheuttaa myös eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, joka on normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö.

Lue myös Seura.fi: Oireet ovat samanlaisia hyvän- ja pahanlaatuisissa eturauhasvaivoissa: Virtsaamisvaivojen takia kannattaa lähteä lääkäriin

Jatkuva pissahätä hallintaan: Kouluta rakkoasi

Jos jatkuva vessassa ramppaaminen häiritsee, voiko asialle tehdä itse mitään? Voiko rakkoa kouluttaa? Kyllä voi, Leppilahti lohduttaa.

Kun normaali terve rakko on puolillaan, tulee ensimmäinen virtsaamistunne. Se menee minuutissa ohi. Kun rakko on 70 prosenttia täynnä, tunne tulee uudelleen ja voimistuu niin kauan, että rakko tyhjenee.

Tihentynyt virtsaamisen tarve johtuu useimmiten siitä, että on totuttanut rakkonsa liian tiheisiin vessakäynteihin. Siksi vessassa ei kannata käydä ”varmuuden vuoksi”.

”Joskus tuntemus tulee joskus pienelläkin täytöllä ja turhan herkästi. Silloin ei tarvitse reagoida ensimmäiseen virtsaamistarpeeseen, vaan odottaa joitakin minuutteja. Se voi auttaa.”

Leppilahti kuitenkin muistuttaa, että tilavuudeltaan pientä rakkoa ei pysty venyttämään pidättämällä. Joillakuilla on luontainen taipumus käydä useammin vessassa.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Mistä jatkuva pissahätä johtuu? 7 syytä, joista yksi on piilevä diabetes

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X