Terveys

Tiedätkö, miten pitää toimia, jos koira puree? Vanha konsti on paras ensiapu

Mene lääkäriin, kun koiran purema aiheuttaa haavan tai puremakohta tulehtuu ja turpoaa. Jäykkäkouristusrokote kannattaa uusia, jos ei muista, milloin sen on saanut.

Koira puree ihmistä onneksi harvoin, mutta huonolla tuurilla purema voi koitua kohtalokkaaksi, viedä jopa hengen. Koiranpurema kannattaa hoitaa oikein.

Miten sitten kannattaa toimia, jos koira puree? Näinhän voi sattua vaikka lomamatkalla, ja sattuukin muutamille suomalaisille joka vuosi.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma huomauttaa, että puremasta voi koitua kahdenlaista haittaa. Purema voi olla niin syvä, että se rikkoo ihonalaisia kudoksia. Kaikkein haitallisinta jälkeä kuitenkin syntyy, jos koiran suusta leviää ihmisen verenkiertoon hankalia bakteereja tai viruksia.

Lue lisää: Koirakin voi tulla purruksi – Näin suojelet lemmikkiäsi kyynpuremilta

Miten koiranpurema hoidetaan? Ensiapu on vesi

Aivan ensimmäiseksi Saarelma kehottaa

Jos purema on pinnallinen, eikä tee syvää haavaa, pelkkä puhdistus voi auttaa. Lasten puremat ja aikuisten haavaiset puremat kannattaa lähteä näyttämään lääkärille mahdollisimman nopeasti.

Pintanaarmukin vaatii lääkärissä käyntiä, jos jälki alkaa punoittaa voimakkaasti ja/tai turvota. Tämä on merkki tulehduksesta. Koiranpuremista tulehtuu 5–20 prosenttia. Kissojen puremat tulehtuvat paljon herkemmin.

”Kissat ovat siinä mielessä hankalampia, että puremasta jää hyvin pieni, mutta syvä reikä, jonka kautta elimistöön voi päästä hyvin ikäviä bakteereja”, Saarelma sanoo.

Lue myös: Miksi haava ei parane? Asiantuntija vastaa haavanhoidon arkisiin ja kroonisiin ongelmiin

Tarkista tai uusi rokotussuojasi

Alle 65-vuotiaille nykyisin 20 vuoden välein uusittava jäykkäkouristusrokote on syytä pitää voimassa aina. Kokemuksensa perusteella Saarelma uskoo, että jos rokotteen on saanut viiden vuoden sisään, sen kyllä muistaa.

”Jos aikaa on kulunut yli viisi vuotta, rokotteen voi ihan rauhassa uusia”, hän sanoo.

Rokotteen saa terveyskeskuksesta ilmaiseksi. Aika pitää tietysti varata erikseen.

Saarelman mukaan rokote olisi hyvä uusia ainakin parin päivän sisään puremasta, siis niissäkin tapauksissa, joissa purema ei vaadi lääkärissäkäyntiä.

Lue myös: Näin tarkistat, ovatko rokotteesi ajantasalla

Kasvot ovat aina vaarallinen paikka

Pureman haitallisuus riippuu paljon siitä, missä se sijaitsee.

”Kasvoissa purema on tietysti hankalin. Käsi- ja olkavarsissa sekä pohkeissa ja reisissä on paljon suojaavaa lihasta.”

Jos puremakohta alkaa turvota, raajaa kannattaa pitää ylhäällä matkalla lääkäriin. Pystyasento hidastaa turvotusta.

Muutamille ihmisryhmille koiranpurema on suurempi riski kuin muille. Tällaisia ryhmiä voivat olla vastustuskyvyltään heikommat muutenkin sairaat henkilöt, lapset, alkoholistit  ja vanhukset.

Suomessa tapahtuneissa kuolemissa pureman saanut henkilö on usein saanut puremasta capnocytophaga canimorsus -nimisen bakteerin aiheuttaman vakavan tulehduksen. Tämä on kuitenkin harvinainen.

Hengenvaarallinen vesikauhu on saatu Suomesta kitkettyä jo kymmeniä vuosia sitten, mutta lähialueilla, Venäjällä, Virossa ja Puolassa rabiesta ajoittain esiintyy.

Jos saa pureman lomamatkalla, kannattaa hakeutua lääkäriin mahdollisimman nopeasti, viimeistään vuorokauden kuluessa puremasta. Vesikauhun tosin tunnistaa helposti siitä, että pureva eläin käyttäytyy aggressiivisesti ja on silmin nähden sairas.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöön

Jos puremasta koituu kuluja, joudut käymään lääkärissä tai jotain menee rikki, ota yhteyttä omaan vakuutusyhtiöösi. Kuitteja vastaan voit saada korvausta tapaturmavakuutuksestasi, jos sinulla sellainen on.

Purevan koiran omistaja on tietysti korvausvelvollinen lemmikkinsä aiheuttamista vahingoista. Epäselvissä tapauksissa kannattaa luonnollisesti ottaa yhteyttä poliisiin.

Lue myös Anna.fi: Yllättävä ratkaisu auttoi Paula Lainetta, 64, voittamaan koirapelkonsa: ”Eläinrakkauteni on voimakkaampi kuin pelkoni”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, miten pitää toimia, jos koira puree? Vanha konsti on paras ensiapu

Eläinlääkäri

Ei todellakaan kannata luottaa siihen, että raivotautinen eläin näyttäisi sairaalta. Esimerkkejä on paljon ja tauti on ihmiselle tappava.Heti lääkäriin, jos koira puree ulkomailla!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.