Terveys

Aiheuttaako joulukuusi allergian kaltaisia oireita? 5 asiaa, jotka on hyvä tietää

Nenä niiskuttaa, ja silmiä ärsyttää. Kotiin kannettu kuusi voi aiheuttaa allergian kaltaisia oireita. Kyseessä ei kuitenkaan ole allergia. 

Nämä viisi asiaa on hyvä tietää ennen kuusen nostamista sisälle.

Lue myös: Ruukkukuusi palaa joulun jälkeen pellolle kasvamaan – helsinkiläismiehen vuokrakuuset nousivat joulun hitiksi

1. Joulukuusen aiheuttamat oireet ovat mysteeri

Allergia-, Iho- ja Astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa kertoo, että tiedemaailmassa ollaan erimielisiä siitä, mistä joulukuusen aiheuttamat oireet johtuvat.

”Jotkut ovat sitä mieltä, että oireet johtuvat siitä, että ulkoa sisään tuodusta kuusesta erittyy homeitiöitä. Jotkut ovat taas sitä mieltä, että kuusen oksissa oleva pihka aiheuttaa oireita. Yksimielisyyteen ei ole päästy”, Vuorenmaa sanoo.

”Ainut fakta on, että ihmiset saavat oireita. Eivät kaikki, mutta jotkut. Jostakin syystä jokin joulukuusessa aiheuttaa oireita, jotka ovat allergiaoireiden kaltaisia.”

2. Joulukuusiallergiaa ei ole olemassa

”Allergiasta puhutaan silloin, kun verikokeella pystytään todentamaan vasta-aineita. Joulukuusen kohdalla ei ole pystytty todentamaan, kun ei tiedetä, mikä se aiheuttaja siellä on”, Vuorenmaa sanoo.

Lue myös: Tuoksuherkkyys voi pahentua, jos tuoksuja alkaa vältellä – lääkäri vastaa 10+1 kysymykseen tuoksuherkkyydestä

3. Oireet muistuttavat allergian aiheuttamia oireita

Tyypillisesti nenä vuotaa ja niiskuttaa ja tai silmät ärsyyntyvät. Astman oireet voivat pahentua.

”Jos astmaatikko saa kuusesta oireita, se kielii siitä, että lääkitys ei välttämättä ole silloin riittävä. Lääkitystä voi lisätä lääkärin ohjeiden mukaan.”

 4. Oireita voi yrittää lieventää

Ärsytysoireiden lieventämistä voi kokeilla allergialääkkeillä, kuten antihistamiinitableteilla ja kortisonipohjaisilla nenäsuihkeilla. Lääkkeet eivät välttämättä auta.

”Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet eivät auta saman tien. Niitä pitää käyttää reilu viikko, ennen kuin vaikutus näkyy.”

5. Joulukuusen vaihtoehto voi myös ärsyttää

Joulukuusen ärsyttävyys on aiheena vähän tutkittu. Vuorenmaa kertoo, ettei ole tutkittua tietoa siitä, ärsyttääkö jokin kuusilajike toisia vähemmän tai ärsyttääkö mänty vähemmän kuin kuusi. Tietoa ei ole myöskään siitä, onko kotimainen joulukuusi vähemmän ärsyttävä kuin ulkomainen.

Lue myös Anna.fi:stä: Kyllästyttääkö joulutähti ja amaryllis? Floristi vinkkaa parhaat vaihtoehdot perinteisille joulukukille

”Monet miettivät sitä, että jos saa aidosta kuusesta oireita, niin mitenkäs, jos ottaa muovikuusen. Se saattaa viedä ojasta allikkoon. Muovin tuoksu on muovikuusessa voimakas, muovikuusi pitää tuulettaa kunnolla.”

”Jos haluaa minimoida riskit, ettei tule oireita, suosittelen viemään joulukuusen parvekkeelle tai puutarhaan ja ihailemaan sitä sieltä.”

Joulukuusen aiheuttamat oireet helpottavat, jos kuusen siirtää parvekkeelle tai puutarhaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Aiheuttaako joulukuusi allergian kaltaisia oireita? 5 asiaa, jotka on hyvä tietää

Puuta heinää ja hartsia taas

No totta hiivatissa kyse on allergiasta, jos oireet ovat allergiatyyppisiä. Eikö kukaan
muka ole kuullut hartsiallergiasta, joka ei välttämättä ilmene testeissä. Se kun sattuu olemaan melko yleinen… Mistä noita tietoja juttuihin ammennetaan?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.