Terveys

Mitä pitää tehdä, jos näkee kadulla makaavan ihmisen? Älä ainakaan kävele ohi, vaan toimi näiden asiantuntijan ohjeiden mukaan

Kaikilla on velvollisuus auttaa hädässä olevaa ihmistä. Mutta miten kuuluu toimia, jos kadulla makaa ihminen? Asiantuntija antaa tarkat toimintaohjeet tilanteeseen.

Kadun reunalla makaa ihminen. Ohikulkijoita pysähtyy ihmettelemään tapausta, mutta kukaan ei tunnu tietävän, mitä tilanteessa kuuluisi tehdä. Ilmassa on hämmennystä ja vaivaantuneisuutta.

Jokaisella meistä on velvollisuus auttaa avuntarpeessa olevaa ihmistä. Mutta aina ei ole helppo tietää, mitä tilanteessa kuuluisi tehdä.

Se on varmaa, että kadulla makaavan henkilön kohdalle pitäisi pysähtyä, jos on yhtään epäselvää, onko henkilö kunnossa. Suomen Punaisen Ristin ensiavun asiantuntijan Kristiina Myllyrinteen mielestä suomalaiset ovat yleensä valmiita auttamaan.

”Uskoisin, että ihmiset kyllä pysähtyvät kyselemään henkilön vointia, jos tilanne näyttää huolestuttavalta. Tuskin on paljonkaan tapauksia, joissa kävellään vaan ohi ja jätetään ihminen virumaan”, Myllyrinne sanoo.

Mutta mitä muuta tilanteessa pitää tehdä kuin pysähtyä? Myllyrinne kertoo miten tulisi toimia, jos maassa makaa tai istuu ihminen, jolla ei näytä olevan kaikki ihan kunnossa.

Lue myös: Koira autossa kesällä – milloin ohikulkija saa rikkoa auton ikkunan? 

Toimi näin, jos näet kadulla makaavan tai istuvan ihmisen

Puhu ja herättele

Jos näet kadulla makaavan ihmisen, pysähdy ja yritä saada häneen yhteys puhumalla. Voit kysyä esimerkiksi onko henkilöllä kaikki kunnossa, tarvitseeko hän apua ja mitä on tapahtunut. Jos henkilö ei vastaa, herättele häntä ravistamalla esimerkiksi jaloista tai olkapäästä.

Jos henkilö puhuu

Jos henkilö puhuu, juttele hänen kanssaan tapahtuneesta. Keskustellessa voi käydä ilmi, onko henkilöllä jokin sairaus vai onko kyseessä ollut hetkellinen tajunnan menetys. Voit kysyä häneltä, onko tarvetta soittaa hätänumeroon.

Älä jätä henkilöä yksin ennen kuin näet, että hän pääsee omin avuin liikkeelle. Jos tuntuu siltä, ettei henkilö pärjää itsekseen, soita hätänumeroon 112. Hätäkeskuksessa esitetään kysymyksiä ja tehdään tarkennettu tilannearvio. He saattavat haluta myös puhua apua tarvitsevan kanssa.

Jos puheesta ei saa selvää

Jos et saa henkilön puheesta selvää, pyydä häntä toistamaan sanomansa. Jos puhe vaikuttaa puuroutuneelta, soita hätänumeroon 112. Kyseessä voi olla esimerkiksi aivoverenkierron häiriö tai diabeteksen aiheuttama verensokerin laskeminen. Soita apua paikalle, vaikka henkilö olisi päihtynyt.

Aivoverenkierron häiriöön viittaa sopertava puhe, hätääntyneisyys ja suupielen roikkuminen. Samalla kun soitat hätänumeroon, voit pyytää henkilöä nostamaan molemmat kädet vaakatasoon. Usein aivoverenkierron häiriössä toinen käsistä alkaa valahtaa alaspäin.

Jos apua tarvitseva henkilö kertoo sairastavansa diabetesta, koita järjestää hänelle jotain makeaa syötävää, kuten suklaata tai banaani. Se helpottaa tilannetta heti.

Lue myös Seura.fi:n juttu: Varmista ambulanssin ja avun nopea perilletulo – kertaa nämä ensihoitajan vinkit ennen kuin hätätilanne yllättää

Jos henkilö ei herää eikä puhu

Jos henkilö ei herää tai puhu, soita heti hätänumeroon 112. Jos olet yksin, laita puhelin kaiuttimelle ja selvitä samalla hengittääkö henkilö. Siirrä hänet makaamaan selälleen ja kokeile kämmenselällä suun ja sierainten kohdalta, tuntuuko ilmavirtausta.

Jos henkilö ei hengitä, aloita elvytys. Elvytys on tärkeää aloittaa heti. Valtaosa sydänkohtauksen saaneista selviää, jos elvytys on aloitettu viimeistään 10 minuutin kuluessa kohtauksen saamisesta.

Jos henkilö hengittää, käännä hänet makaamaan kyljelleen. Siirrä ensin jalka sivulle toisen jalan ylitse 90 asteen kulmaan. Siirrä sitten myös käsi samalle puolelle ja asettele se tueksi pään alle. Nosta henkilön leukaa, jotta hengitystiet avautuvat. Seuraile hengitystä siihen asti, että ensihoitopalvelu saapuu.

Jos näkyvissä on loukkaantuminen tai verenvuoto

Jos epäilet, että ihmisellä on pahoja vammoja tai näet, että ihminen vuotaa runsaasti verta, soita hätänumeroon 112. Verenvuoto pitäisi yrittää tyrehdyttää painamalla vuotokohtaa joko käsin tai jollain vaatteella, kuten kaulaliinalla. Älä jätä henkilöä yksin ennen kuin ensihoitopalvelu on saapunut paikalle.

loukkaantunut nainen makaa maassa
Jos maassa makaava ei herää tai reagoi puheeseen, soita hätänumeroon 112. Tarkista samalla, hengittääkö ihminen. Jos hän ei hengitä, on aloitettava elvytys hätänumeron ohjeiden mukaan.  © iStockphoto

Milloin kuuluu soittaa hätänumeroon?

Suomen Punaisen Ristin Kristiina Myllyrinteen mukaan hätänumeroon kannattaa aina soittaa, kun ihmisen terveys tai henki on uhattuna tai vaarassa. Tämä pätee myös siinä tapauksessa, että ihminen on päihtynyt.

Ylikomisario Jarmo Heinonen Helsingin poliisilaitokselta on samaa mieltä.

”Jos joku näyttää siltä, ettei hän pysty huolehtimaan itsestään, kannattaa hankkia apua”, Heinonen sanoo.

Heinonen kuitenkin muistuttaa, että apua voi pyytää myös esimerkiksi ostoskeskuksessa henkilökunnalta, joka voi hälyttää vartijat paikalle. Aina asian ratkaisemiseksi ei tarvita viranomaisia.

Mitä tapahtuu, kun soittaa hätänumeroon?

Hätänumero johtaa hätäkeskukseen. Soittaessa on olennaista kertoa mahdollisimman paljon havaintoja henkilön terveydentilasta: mitä on tapahtunut, näkyykö vammoja ja hengittääkö henkilö? Hätäkeskuksesta kysytään tarkentavia kysymyksiä ja annetaan toimintaohjeita.

Hätäkeskus tekee kertomasi pohjalta tilannearvion ja kutsuu tarvittaessa paikalle viranomaiselle, jolle tehtävä kuuluu. Paikalle voi tulla poliisi, ensihoitopalvelu, palokunta tai sosiaalipäivystys.

Poliisi saapuu usein paikalle tapauksissa, joissa kadulla makaa päihtynyt ihminen. Jos poliisi arvioi, ettei henkilö pärjää itsekseen tai on häiriöksi muille ihmisille, poliisi voi viedä henkilön kotiin tai putkaan.

”Ensisijainen vaihtoehto on viedä henkilö kotiin, jos hän kykenee huolehtimaan itsetsään tai jos joku on kotona huolehtimassa hänestä. Muuten henkilö voidaan säilöä putkaan”, Heinonen sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä pitää tehdä, jos näkee kadulla makaavan ihmisen? Älä ainakaan kävele ohi, vaan toimi näiden asiantuntijan ohjeiden mukaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.