Terveys

Miten kaihi tunnistetaan, miten sitä hoidetaan? Erikoislääkäri kertoo merkin, joka voi paljastaa kaihin nopeasti

Silmälasien jynssääminen tai vaihto uusiin ei kirkasta näkymää, jos silmässä on kaihi. Kaihi on pitkän iän kiusa, joka hoituu helposti leikkauksella. Lue erikoislääkärin vastaukset 10+1 kysymykseen kaihista.

Kaihia esiintyy yleensä yli 65-vuotiailla. Jotkut perussairaudet tai lääkitykset voivat kuitenkin aiheuttaa kaihia nuoremmillakin. Miten kaihia hoidetaan, miten se oireilee ja mitä kaihileikkauksessa tapahtuu? Silmätautien erikoislääkäri, ylilääkäri Kaisu Järvinen, Coronaria Silmäsairaalasta vastaa 10+1 kysymykseen kaihista.

1. Miten kaihi muuttaa näköä?

Kaihissa silmän linssin eli mykiön sisältämät proteiinit sakkautuvat, jolloin linssi samenee ja paksuuntuu. Tällöin valonkulku silmän verkkokalvolle vaikeutuu ja näkökyky heikkenee: ihminen ei näe yhtä tarkasti kuin ennen.

Värit haalenevat ja voi tuntua kuin katselisi maailmaa verhon takaa tai likaisilla silmälaseilla. Silmän kyky erottaa kohteita taustastaan heikkenee ja hämärässä näkeminen vaikeutuu. Häikäisy voi alkaa vaivata ja haitata varsinkin liikenteessä selviytymistä.

Taittovirheessä tapahtuvat muutokset ja tarve uusia silmälaseja tavallista tiheämmin viittaavat lähestyvään kaihiin.

Kaihi on normaali ikääntymiseen liittyvä muutos. Jopa kolmanneksella yli 65-vuotiaista on näköä haittaava kaihi.

2. Onko kaihi helppo tunnistaa?

Pitkälle edenneen kaihin voi erottaa paljaalla silmällä, mutta silmälääkäri näkee sen mikroskoopilla huomattavasti varhemmin.

Osa potilaista tulee silmälääkärille optikon lähettämänä. Kaihissa silmän punaheijaste samenee, eikä silmän mustuainen hohda entiseen tapaan, kun optikko valaisee silmän sisäosaa lampulla.

Silmälasien voimakkuuden muuttuminen likitaitteiseksi voi olla merkki kaihista. Ihminen huomaa sen itse siitä, että hän alkaa nähdä lähelle ilman silmälaseja.

Lue myös: Silmäsairaudet saattavat oireilla vasta silloin, kun silmät ovat jo vaurioituneet – glaukooma vie hoitamattomana näön

3. Mitä tapahtuu, jos kaihia ei löydetä ajoissa?

Pitkälle edennyt kaihi haittaa muiden silmäsairauksien toteamista ja hoitoa. Huono näkö laskee elämänlaatua ja lisää erityisesti vanhuksilla kaatumistapaturmien riskiä.

Pitkälle edenneessä kaihissa silmän linssi voi turvota ja haitata silmän sisäistä nestekiertoa, jolloin silmänpaine nousee. Kohonnutta silmänpainetta ei välttämättä tunne, mutta se voi vaurioittaa näköhermoa.

Jos kaihia ei hoideta, se sokeuttaa, kuten se köyhissä maissa yhä tekee. Kaihin ainoa hoito on leikkaus.

4. Koska kaihi leikataan?

Aiemmin leikkaustekniikka oli erilainen, minkä vuoksi kaihia piti kypsytellä ja antaa sen edetä ennen leikkausta. Nykyään kaihi voidaan ja kannattaa leikata heti, kun se haittaa näkemistä.

Pitkälle edenneen kaihin leikkaamiseen liittyy enemmän riskejä: toimenpide kestää kauemmin ja rasittaa silmän muita rakenteita.

Kaihileikkaukseen tarvitaan silmälääkärin lähete. Sitä varten terveyskeskuslääkäri kirjoittaa lähetteen julkiseen erikoissairaanhoitoon silmälääkärin vastaanotolle, tai potilas voi hakeutua itse suoraan yksityiselle silmälääkärille.

5. Kuinka nopeasti leikkaukseen pääsee?

Julkisella puolella kaihileikkaukseen pääsee yleensä neljässä–kuudessa kuukaudessa, mutta joskus leikkausjonossa voi vierähtää pidempään. Yksityisessä sairaanhoidossa leikkaukseen voi päästä muutamassa päivässä.

Yhden silmän kaihileikkaus maksaa yksityissairaalassa noin 1500 euroa silloin, kun leikkauksessa samentunut linssi korvataan yksitehoisella, kirkkaalla linssillä. Hajataitteisuutta ja lähinäköä korjaavat linssit tulevat kalliimmaksi.

6. Mitä leikkauksessa tapahtuu?

Ensin silmä puudutetaan tipalla, silmän pinta ja luomien iho puhdistetaan, silmän ympärys peitetään liinalla ja silmään laitetaan luomenlevitin, joka pitää silmän toimenpiteen ajan auki.

Leikkauksessa oma, samentunut linssi poistetaan sitä ympäröivästä linssipussista ultraäänellä ja imukärjellä, ja tilalle laitetaan tekomykiö. Silmään ei tule ommeltavaa haavaa.

Toimenpide kestää 10–15 minuuttia, minkä ajan potilas makaa puhumatta aloillaan. Puhuvan ihmisen pää liikkuu, ja millintarkassa silmäleikkauksessa pienelläkin liikkeellä voi olla vakavat seuraukset.

Jos potilasta jännittää, hän voi saada rauhoittavaa esilääkitystä. Kirurgin työtä helpottaa, kun potilas on rento, eikä jännitä kulmiaan tai rypistä otsaansa.

Molemmat silmät voidaan useimmiten leikata samalla kerralla.

Lue myös: Silmälääkäri on ajankohtainen nelikymppisenä – asiantuntija vastaa 10 kysymykseen silmäsairauksista

7. Tarvitseeko yksinasuva toipilas apua?

Jos on aiemmin pärjännyt yksin, pärjää myös kaihileikkauksen jälkeen. Pitää vain muistaa tiputella silmään useita kertoja päivässä antibiootti- ja kortisonitippoja noin neljän viikon ajan. Ne edesauttavat paranemista ja ehkäisevät silmätulehdusta.

Lisäksi pitää huolehtia, ettei silmään pääsee pariin viikkoon likaa esimerkiksi veden tai käsien mukana. Yöksi silmät voi suojata suojalaseilla tai -kilvillä, jottei vahingossa hiero silmiä. Raskaat työt, rankka liikunta, saunominen, uiminen ja meikkaaminen ovat tauolla pari viikkoa.

Näkö on heti leikkauksen jälkeen vähän sumea, mutta se kirkastuu muutamassa päivässä. Jos molemmat silmät on leikattu, silmälääkärin tai optikon tulee varmistaa ajonäkö ennen autoilua.

Pienelle osalle kaihileikatuista tulee myöhemmin samanlaisia oireita kuin kaihissa. Syy niihin on linssipussin samentumisessa eli jälkikaihissa. Se hoituu polikliinisesti lasertoimenpiteellä.

8. Vapauttaako kaihileikkaus ihmisen silmälaseista?

Yksityisessä silmäsairaalassa kaihileikkauksessa voidaan käyttää yksitehoisen keinolinssin tilalla monitehoista linssiä. Tällöin korjataan kaihin lisäksi taittovirhettä ja ikänäköä. Moniteholinssillä näkee ilman silmälaseja hyvin sekä kauas että lähelle.

Jos silmään asetetaan yksitehoinen keinolinssi, silmälaseja tarvitaan jatkossakin. Ne on syytä päivittää jälkitarkastuksen jälkeen.

9. Voiko kaihin tuloa hidastaa?

Terveelliset elämäntavat, tupakoimattomuus ja enintään kohtuullinen alkoholinkäyttö pitävät linssiä pidempään kirkkaana. Kannattaa käyttää keväthangilla ja kesäaikaan aurinkolaseja, sillä voimakas ultraviolettisäteily samentaa linssiä.

Jotkut perussairaudet ja lääkitykset, kuten diabetes tai kortisonihoito, altistavat kaihille tavallista nuorempana.

10. Mikä on viherkaihi?

Glaukoomasta käytettiin aiemmin viherkaihinimitystä. Glaukooma on näköhermon rappeuttava sairaus, joka kapeuttaa näkökenttää ja voi hoitamattomana johtaa sokeuteen.

Kaihia voidaan kutsua myös pidemmällä harmaakaihi-nimellä. Pitkälle edennyt kaihi näkyy silmässä harmaanvalkoisena samentumana.

Lue myös Anna.fi: Kaihi on iän myötä yleistyvä sairaus, joka voi kehittyä salakavalasti – tällä lääkärin vinkillä testaat näkösi

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 6/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten kaihi tunnistetaan, miten sitä hoidetaan? Erikoislääkäri kertoo merkin, joka voi paljastaa kaihin nopeasti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.