Terveys

Karies uhkaa yhä useammin – vain 57 % suomalaisista miehistä harjaa hampaansa kahdesti päivässä, vaikka se on paras tapa ehkäistä hampaiden reikiintymistä

Karies eli hampaiden reikiintyminen on yleinen sairaus. Säännöllinen hampaiden harjaaminen on helpoin tapa ehkäistä kariesta. Siitä huolimatta hammasharjaan tartutaan Suomessa liian laiskasti.

Karies on sekä aikuisilla että lapsilla yleinen hammassairaus, jossa suun mikrobit aiheuttavat hampaan reikiintymistä. Syypäitä hampaiden reikiintymiselle voi epäsäännöllisen ja tehottoman harjauksen lisäksi olla monia: sokeripitoiset ruoat ja juomat, napostelu, vähäinen syljeneritys ja esimerkiksi fluorittoman hammastahnan käyttö.

Helpoin ja halvin tapa ehkäistä kariesta olisikin hampaiden huolellinen harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä. Tästä huolimatta monelta suomalaiselta päivittäiset harjaukset tuntuvat unohtuvan.

Lue myös: Pelkkä hampaiden pesu ja lankaus ei riitä – suusi ei puhdistu ilman tätä tärkeää vaihetta

Suomalaisten päivittäinen hampaidenhoito on retuperällä

Vaikka vähintään kaksi kertaa päivässä hampaansa harjaavien osuus on kasvanut 2000-luvulla, suomalaisten hampaiden puhdistukseen liittyvät tavat ovat silti kansainvälisessä vertailussa osoittautuneet melko huonoiksi, paljastaa elokuun lopulla julkaistu uusi karieksen hallinnan Käypä hoito -suositus.

Jopa 99 prosentilla työikäisistä suomalaisaikuisista on hampaissaan merkkejä karieksesta. FinTerveys 2017 -tutkimuksen tietojen mukaan 30–64-vuotiaista naisista 81 prosenttia harjaa hampaansa vähintään kaksi kertaa päivässä. Miehillä luku on vaivaiset 57 prosenttia.

”Monille suomalaisille tuntuu olevan yllätys, että Suomi ei olekaan hampaiden harjauksen suhteen huippumaa, edes  verrattuna muihin Pohjoismaihin”, sanoo emeritaprofessori Vuokko Anttonen Oulun yliopistosta. Anttonen on toiminut uuden kariksen hallinnan Käypä hoito -suosituksen suositusryhmän puheenjohtajana.

Työikäiset eivät ole ainoita, joiden hampaidenhoitotavoissa on parannettavaa. Ikääntyneiden suunterveyttä tutkineen suomalaistutkimuksen mukaan vanhentuvan väestön suu­hy­gie­nia on puut­teel­lis­ta ja sitä olisi tar­peen pa­ran­taa kai­kil­la tut­ki­tuil­la, joil­la oli omia ham­pai­ta. Vain puo­let tut­ki­tuis­ta har­ja­si ham­paan­sa kah­des­ti päi­väs­sä. Osa ikääntyneistä tarvitsee harjauksessa apua.

Huolta herättää lisäksi lasten tilanne. Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaista vain 59,2 prosenttia raportoi harjaavansa hampaat useammin kuin kerran päivässä. Jopa pikkulapsilla harjaussuositus toteutuu tutkimuksen mukaan vain alle puolella.

”Erityisen huolestuttavaa on se, että kaksi tuhannesta lapsesta joutuu anestesiahammashoitoon. Yleisin syy sille on karies”, Anttonen sanoo.

Lue myös Seura.fi: Kenelle hampaiden valkaisu sopii? 10 kysymystä esteettisestä hammashoidosta

Karieksen vuoksi voidaan joutua poistamaan hampaita

Karieksen aiheuttamia vaurioita esiintyy useimmiten poskihampaiden purupinnoilla, hammasväleissä ja ienrajassa. Alkavat reiät eivät tyypillisesti oireile, mutta karieksen edetessä syvemmälle hammaskudokseen reikiintynyt hammas voi ilmoittaa itsestään esimerkiksi vihlonnalla.

”Kun karies etenee kohti hampaan ydintä, se voi aiheuttaa hampaan tulehtumisen. Tuolloin pelkkä hampaan paikkaaminen ei enää riitä hoidoksi, vaan tarvitaan juurihoitoa ja joskus hammas joudutaan poistamaan”, Anttonen sanoo.

Anttosen mukaan hammaslääkärin pakeille kannattaakin suunnata mieluummin aikaisin kuin liian myöhään. Ammattilaiset selvittävät kariesriskin ja tekevät sen perusteella yksilöllisen hoitosuunnitelman reikiintymisen hallitsemiseksi. Joskus pelkkä kotihoidon tehostaminen ei riitä, vaan reikiintymiskierteen katkaisuun voidaan tarvita lisäfluoria ja alkavien vaurioiden pysäytyshoitoa.

”Ja alkavat reiät sekä merkit alttiudesta reikiintymiselle huomataan helpommin hammaslääkärin vastaanotolla.”

Ennaltaehkäise karies pienillä päivittäisillä teoilla

Uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan karieksen hallintaan kuuluvat ensisijaisesti terveelliset elintavat ja hyvä hampaiden hoito läpi elämän.

Ateriarytmin tulee olla säännöllinen, jotta hampaisiin kohdistuvat happohyökkäykset jäävät minimiin. Sokeroitujen juomien ja makeisten runsasta ja toistuvaa käyttöä tulee rajoittaa. Janojuomana paras on vesi.

Hammasvälien puhdistusta suositellaan osaksi päivittäistä hampaidenhoitorutiinia – varsinkin, jos suusta löytyy alkavia reikiä. Myös fluoripitoista suuvettä voi käyttää halutessaan purskutteena.

Anttosen mukaan paras ja yksinkertaisin tapa hallita kariesta on kuitenkin hampaiden säännöllinen harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä. Pelkkä puolihuolimaton suhaisu hammasharjan kanssa ei kuitenkaan riitä.

”Vaikka aikuisväestö harjaa kahdesti päivässä, plakkia silti jää hampaan pinnoille, ja hampaat uhkaavat reikiintyä. Voi tuntua itsestään selvältä, että kaikki osaisivat harjata hampaita, mutta kuitenkaan sitä ei osata. Jokaisen suu on erilainen, ja usein tarvitaan asiantuntijatietoa siitä, miten hankalat paikat saa parhaiten harjattua puhtaiksi.”

Muut lähteet: Käypä hoito -suositus, Terveyskirjasto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Karies uhkaa yhä useammin – vain 57 % suomalaisista miehistä harjaa hampaansa kahdesti päivässä, vaikka se on paras tapa ehkäistä hampaiden reikiintymistä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.