Terveys

Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja terveillekin – 8 keinoa helpottaa oireita

Katupöly heikentää ilmanlaatua ja aiheuttaa terveyshaittoja jopa muuten terveille. Onneksi haitoilta on mahdollista suojautua.

Katupöly heikentää ilmanlaatua keväisin etenkin kaupunkien keskustoissa ja vilkkaiden teiden varsilla. Pölykausi kestää noin kolme kuukautta ja pahimmillaan se on yleensä maalis–huhtikuussa.

Katupölyjaksojen pituus ja voimakkuus sekä niihin liittyvät ihmisten kokemat haitat vaihtelevat eri vuosina, sillä kevätsäätkin vaihtelevat.

Haitat lisääntyvät, kun sää vaihtuu nopeasti talvisesta aurinkoiseksi ja lämpimäksi ja teiden pinnat kuivuvat muutamassa päivässä. Aurinkoisina ja kuivina päivinä liikennevirrat nostavat talven aikana kertynyttä pölyä ilmaan, jolloin ilmanlaatu heikkenee. Ilmanlaatu paranee, kun sataa ja tienpinnat kostuvat.

Katupölyn haittoja voidaan torjua lyhytaikaisesti esimerkiksi ruiskuttamalla teille katupölyä sitovaa suolaliuosta. Lopullisesti tilanne paranee, kun hiekoitushiekka poistetaan, kadut pestään ja jäljelle jäänyt hienompi aines harjataan pois tienpinnoilta.

Lue myös: Piinaako siitepölyallergia? 10 vinkkiä oireiden selättämiseen

Katupöly voi olla terveysriski

Tyypillisiä katupölyn aiheuttamia ärsytysoireita ovat nuha, yskä sekä kurkun ja silmien kutina. Oireet voivat vaivata myös terveitä. Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmiin kuuluville, kuten astmaatikoille, pienille lapsille, iäkkäille sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastaville.

Katupöly pahentaa usein sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Katupölyn aiheuttamat terveyshaitat ovat samanlaisia kuin ne, joita syntyy liikenteen pakokaasuille ja puunpolton savuille altistumisessa. Kaupungeissa katupöly on yksi pahimpia terveyshaittoja aiheuttavista ilmansaasteista talvikauden puulämmityksen savujen jälkeen.

Katupölyssä olevien keuhkoihin kulkeutuvien pienhiukkasten on arvioitu aiheuttavan Suomessa vuosittain jopa 50–60 ennenaikaista kuolemaa.

Lue myös: Voiko hengityssuojain estää flunssan? Asiantuntija: Nämä 2 muuta keinoa toimivat paremmin – jotain hyötyä suojasta kuitenkin on!

Katupöly vaivaa keväisin kaupunkien keskustoissa ja vilkkaiden teiden varsilla.

8 keinoa helpottaa katupölyn oireita

  1. Siirry puhtaampaan ilmaan, sisälle tai kauemmas liikenteestä.
  2. Vältä raskasta liikuntaa vilkkaiden katujen varsilla.
  3. Hoida ja lääkitse oireitasi.
  4. Jos kuulut riskiryhmiin, vältä ulkoilua, kun ilmanlaatu on huono. Pääkaupunkiseudun ilmanlaatua voit seurata HSY:n sivuilta. Koko maan tilanne löytyy Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.
  5. Pidä ikkunat kiinni.
  6. Hanki kotiisi tehokkaat tuloilmasuodattimet ja pidä ne kunnossa. Suodattimet on hyvä vaihtaa keväisin ja syksyisin.
  7. Kuivata pyykit sisällä.
  8. Hengityssuojain on hyvä apu keväistä katupölyä ja siitepölyä vastaan. Hengityssuojaimessa pitää olla uloshengitysventtiili, ja sen pitää istua kasvoilla riittävän tiiviisti.

Lähteet: HSY, THL

Kommentoi

Kommentoi juttua: Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja terveillekin – 8 keinoa helpottaa oireita

Sinun täytyy kommentoidaksesi.