Terveys

Miksi vatsa menee aina sekaisin kesällä? Lääkäri listaa 5 syytä ja kertoo, miten vaivat taltutetaan

Kun vatsa alkaa oireilla kesällä, useimmiten syynä on rutiinien muuttuminen. Lääkäri kertoo, miten kesän vatsavaivat saa selätettyä.

Rintaa polttaa, kaasua kertyy, vatsa on löysällä tai lopettaa kokonaan toimimasta. Kesälomalla vatsa saattaa alkaa oireilla tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. 

Terveystalon yleislääkäri Emilia Lagus listaa viisi syytä, mistä kesän vatsavaivat voivat johtua ja vinkkaa, miten niitä voi ennaltaehkäistä ja hoitaa. Usein apu löytyy omia elämäntapoja muokkaamalla. Helpotusta voivat tuoda myös lääkekaappiin varatut itsehoitolääkkeet, kuten ripuli-, ummetus-, närästys- ja ilmavaivalääkkeet sekä kuitulisät.

Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos vatsavaivat vaikuttavat elämänlaatuun, eivätkä omat konstit riitä. 

1. Rutiinit unohtuvat lomalla

Kesälomalla arkea rytmittävät liikuntaharrastukset voivat jäädä tauolle. Tekee mieli valvoa ja nukkua pitkään. Lounas saattaa unohtua, ja ruokailu siirtyä myöhäiseen iltaan. Aamupuuro korvautuu croissantilla, eikä salaattiakaan ehkä tule syötyä samalla tavalla kuin työpaikan ruokalassa.

Vatsa rakastaa rutiineja ja suoli liikettä. Jos päivät kuluvat riippukeinussa loikoillessa, ja ateria- ja unirytmi muuttuvat, voi suolen toiminta hidastua ja seurauksena olla ummetus. Uloste tarvitsee massaa ja nesteitä, jotta se pääsee liikkumaan suolistossa. Siksi kuitupitoiset ruoat, kuten kasvikset ja viljatuotteet, ovat tärkeitä.

Apteekissa myytävä ravintokuitulisä auttaa pitämään vatsan pehmeänä. Avun voi tuoda myös ilman reseptiä saatava ummetuslääke.

2. Grilliruoka ja alkoholi närästävät

Jos närästysoireet lisääntyvät kesälomalla, syynä saattavat olla grilliruoka ja sen kanssa nautittu kylmä huurteinen juoma. Kesä–heinäkuu on tilastollisesti ylivoimaisesti suurinta alkoholin myyntiaikaa.

Mausteiset ja rasvaiset ruoat sekä alkoholi, etenkin happamat viinit ja kuohuviinit, ärsyttävät vatsan ja suoliston limakalvoa ja vaikuttavat ruokatorven alasulkijaan. Kun sulkijalihas löystyy, mahalaukusta pääsee kulkemaan vatsan sisältöä ruokatorveen ja jopa suuhun asti. Rinnassa tuntuu polttava tunne.

Närästystä voi ennaltaehkäistä syömällä säännöllisesti pieniä aterioita ja nauttimalla närästystä aiheuttavia ruoka-aineita ja juomia kohtuudella.

Usein vatsaa alkaa korventaa makuuasennossa. Yölliseltä närästykseltä saattaa pelastaa sängyn päädyn nostaminen. Sängyn jalkojen alle voi työntää esimerkiksi kirjoja.

Nainen pitelee rintaansa ja vatsaansa, kun närästys iskee.
Moni suomalainen kärsii tietämättään palleatyrästä tai refluksista. Alkoholi ja rasvaiset ja mausteiset ruoat saattavat pahentaa mahdollisia närästysoireita.  © iStockphoto

3. Helle kuivattaa elimistön ja pilaa elintarvikkeet

Helteellä elimistö kuivuu helposti. Oireena voi olla ummetusta ja pahoinvointia. Siksi nesteitä ja suoloja pitäisi nauttia säännöllisesti. Päivittäisen nesteen tarve on yksilöllistä. Ihminen, joka tekee asfalttitöitä helteellä, voi tarvita 12 litraa nestettä päivässä. Joku toinen pärjää puolellatoista litralla.

Helteellä janon tunne saattaa tulla viiveellä. Siksi virtsan seuraaminen on parempi tapa tarkkailla nestetasapainoa. Vähentynyt virtsaamisen tarve ja tummempi väri kielivät nesteen tarpeesta.

Kesä on ruokamyrkytysten kulta-aikaa. Jos ripuli on rajua, voi syynä olla katkennut kylmäketju. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit pääsevät lämpimässä herkästi lisääntymään. Helposti pilaantuvat elintarvikkeet, kuten lihat ja kalat, kannattaa pakata kauppareissuilla kylmälaukkuun ja kypsentää huolellisesti.

4. Tuoreet herneet pierettävät

Turvottaako ja pierettääkö? Yksittäisistä ruoka-aineista tavallinen kaasun aiheuttaja on tuoreet kesäherneet. Ne sisältävät hiilihydraatteja, joista suolistobakteerit tuottavat kaasuja. Monet ovat herkkiä myös laktoosia sisältäville tuotteille, kuten jäätelölle, ja hiilihapotetuille tuotteille, kuten kivennäisvesille ja virvoitusjuomille.

Ihminen piereskelee keskimäärin 20 kertaa päivässä. Normaalin pierumäärän ylärajana pidetään 25 pierua päivässä. Suurempi pierujen määrä ei sinänsä ole vaarallista, mutta voi aiheuttaa vatsakipua ja sosiaalista haittaa. Ilmavaivoja ja vatsan turvotusta voi ennaltaehkäistä liikunnalla ja välttämällä kaasuja aiheuttavia raaka-aineita.

Tarvittaessa apteekista saa suolistokaasujen kuplia rikkovia lääkkeitä. Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä, jos vatsavaivat vaikuttavat elämänlaatuun, eivätkä omat konstit riitä.

Lue myös: Kannattaako pieruja pidätellä? Lääkäri vastaa – ja paljastaa yhden ällistyttävän asian pierujen koostumuksesta

5. Stressi saa vatsan möyrimään

Vaikka monella stressi hellittää kesäloman koettaessa, ei kaikille kesä ole vain rentouttavaa ja ihanaa aikaa. Takaraivossa voi painaa kuormittava elämäntilanne. Töissäkin on ehkä pitänyt painaa pitkää päivää, jotta ehtii saada kaiken valmiiksi. Loma saattaa puolestaan aiheuttaa paineita, kun pitäisi ehtiä tehdä sitä sun tätä. Lomareissuun pakkaaminenkaan tuskin on kenenkään herkkua.

Monet vatsavaivat ovatkin psykosomaattisia. Stressi aktivoi autonomista hermostoa ja saa siten paksusuolen supistelemaan tavallista herkemmin. Vatsa voi turvota, möyriä, kipuilla tai löystyä.

Realistiset odotukset lomaa ja kesää kohtaan voivat helpottaa stressiä ja sen aiheuttamia vatsavaivoja.

Lähteenä on käytetty myös Terveyskirjaston artikkelia: Närästys.

Lue myös Seura.fi: Miksi vatsa lakkoilee kesällä? Lue asiantuntijan vinkit

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miksi vatsa menee aina sekaisin kesällä? Lääkäri listaa 5 syytä ja kertoo, miten vaivat taltutetaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.