Terveys

Osa suomalaisista on jo rokotettu kolmannen kerran koronaa vastaan – asiantuntija kertoo, kenelle kolmas koronarokotus on elintärkeä

Onko kolmas koronarokotus jo jaossa? Kenelle lisäannosta suositellaan? Voiko rokotteesta tulla jotain haittavaikutuksia?

Kolmas koronarokotus – kuka sen saa, milloin ja miksi? Selvitimme vastaukset yleisiin kysymyksiin kolmanteen koronarokoteannokseen liittyen.

Lue myös: Pelottaako koronarokotteen ottaminen? Asiantuntijat kumoavat 6 yleistä syytä jättää rokotus väliin

1. Kenelle kolmas koronarokotus on suositeltava?

Tällä hetkellä THL suosittelee kolmannen rokoteannoksen antamista 12 vuotta täyttäneille, joilla on sairauden tai sen hoidon vuoksi voimakas immuunipuute. Kolmas rokoteannos täydentää heidän suojaansa, joka jää tutkimusten mukaan usein puutteelliseksi kahden rokoteannoksen jälkeen.

Lisäksi kolmatta rokotetta suositellaan niille naisille ja 30 vuotta täyttäneille miehille, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä annosvälillä. Lyhyellä aikavälillä tarkoitetaan alle 6 viikon väliä kahden aiemman rokoteannoksen välillä. Kolmas annos voidaan antaa, jos toisen rokotteen antamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.

2. Ketkä kuuluvat immuunipuutteisten ryhmään?

Voimakkaasti immuunipuutteisiksi luetaan henkilöt, joille on tehty elinsiirto tai kantasolusiirto. Myös henkilöt, joilla on vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos, dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta, tai pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV. Myös immunosuppressiivinen syöpähoito ja autoimmuunisairauksien hoitoon tarkoitetut immunosuppressiiviset biologiset lääkkeet tai JAK-estäjät heikentävät immuunipuolustusta. Lisäksi muu lääkärin arvioima vaikea-asteinen immuunipuute kuuluu tähän ryhmään.

Immuunipuutteisten ryhmä ei siis ole sama kuin aiemmilta rokotekierroksilta tutut riskiryhmät 1 ja 2. Koko listan imuuunipuutteisten ryhmästä löydät THL:n sivuilta.

3. Annetaanko kolmansia koronarokotteita jo nyt?

Väestön rokotuksista vastaavat kunnat. HUS:n mukaan Uudenmaan kunnat ovat jo aloittaneet rokotukset THL:n linjausten mukaisesti.

Ensimmäisenä rokotetaan terveydenhuoltohenkilöstöä, joka toimii koronapotilaiden kanssa. Lisäksi ryhmään kuuluu myös esimerkiksi hoivakotien iäkkäitä asukkaita, heitä hoitavaa henkilökuntaa ja voimakkaasti immuunipuutteisia. Suurin osa heistä sai ensimmäiset rokotteensa lyhyellä, 3–4 viikon välillä silloisen ohjeistuksen mukaisesti.

Lue myös Seura.fi: Monet maat kaunistelevat koronakuolematilastoja – Venäjälläkin uhriluku luultavasti neljä kertaa ilmoitettua suurempi

4. Mitä valmistetta kolmantena rokoteannoksena annetaan?

THL:n mukaan kolmas rokoteannos on lähtökohtaisesti samaa valmistetta kuin toinenkin rokoteannos. Vakavista allergioista, saatavuusongelmista tai muista erityisistä syistä johtuen myös muuta valmistetta voidaan antaa. Nykyisten tutkimusten mukaan eri rokotevalmisteiden käyttäminen eri annoskerroilla on yhtä tehokasta ja turvallista kuin samaa valmistetta käytettäessä.

5. Miksi kolmatta rokotetta tarvitaan?

Kolmannen koronarokoteannoksen tarkoituksena on parantaa rokotteen antamaa suojaa. Tutkimuksien mukaan rokotesuoja heikkenee ajan myötä ainakin silloin, jos rokote on annettu lyhyellä annosvälillä. Suurin osa Suomessa ensimmäisenä rokotetuista sai rokotteensa lyhyellä, 3–4 viikon annosvälillä, ja toisesta rokoteannoksesta on nyt kulunut jo pitkä aika. Myöhemmin annosväliä on pidennetty, sillä sen on todettu parantavan rokotteen antamaa suojaa.

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, sillä heidän vasteensa kahdelle rokoteannokselle jää usein heikommaksi kuin muilla saman ikäisillä. Tutkimusten mukaan kolmas annos nostaa heillä suojan samalle tasolle kuin muilla.

THL:n mukaan myös muilla henkilöillä kolmannen annoksen on todettu pienentävän koronainfektion ja varsinkin vakavan koronataudin riskiä.

6. Voiko kolmannesta annoksesta tulla haittoja?

THL:n mukaan kolmannen rokotuksen mahdolliset haitat ovat samoja kuin ensimmäisillä ja toisillakin annoksilla.

THL kuitenkin suosittelee, ettei kolmatta rokoteannosta anneta toistaiseksi alle 30-vuotiaille miehille. mRNA-rokotteen saaneilla on ilmennyt sydänlihastulehdusta enemmän kuin väestöllä keskimäärin. Riski on suurempi nuorilla miehillä toisen rokoteannoksen jälkeen – mutta tapaukset ovat silti hyvin harvinaisia. Tämä suositus ikärajasta ei kuitenkaan koska niitä, jotka ovat voimakkaasti immuunipuutteisia –  heillä riski sairastua vakavaan koronatautiin on huomattavasti suurempi kuin muilla saman ikäisillä.

Lähteet: THL, HUS. Lisätietoa on antanut HUS:n viestintäpäällikkö Niina Kauppinen. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Osa suomalaisista on jo rokotettu kolmannen kerran koronaa vastaan – asiantuntija kertoo, kenelle kolmas koronarokotus on elintärkeä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.