Terveys

Korkea verenpaine voi johtaa aivohalvaukseen tai sydäninfarktiin – moni kärsii vaarallisesta tilasta tietämättään

Korkea verenpaine on yksi merkittävimmistä elinvuosia vähentävistä tekijöistä ja voi hoitamattomana johtaa vakaviin sairauksiin.

Korkea verenpaine eli kohonnut verenpaine on terveysriski, johon moni suomalainen suhtautuu liian kevyesti, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotteessaan.

Kohonnut verenpaine on yksi merkittävimmistä elinvuosia vähentävistä tekijöistä, ja hoitamattomana se voi pahimmillaan johtaa aivohalvaukseen, sydämen vajaatoimintaan tai valtimotautiin, josta seurauksena voi olla sydäninfarkti.

Vain joka viidennen aikuisen suomalaisen verenpaine on ihanteellisella tasolla. THL:n mukaan lähes puolet yli 30 vuotiaista miehistä ja kolmasosa yli 30 vuotiaista naisista kärsi vuonna 2017 korkeasta verenpaineesta Suomessa.

Lue myös: Korkea kolesteroli voi tappaa jo kolmekymppisenä – moni kärsii tietämättään perinnöllisestä häiriöstä

Milloin verenpaine on korkea?

Verenpaine on korkea, kun yläarvo on vähintään 140 tai ala-arvo yli 90. Tarkkailua verenpaine vaatii, mikäli yläarvo on 130–139 ja ala-arvo 85–89. Normaali yläpainelukema on 130 ja alapainelukema puolestaan 85.

Mikäli verenpaine on 160/100, lääkäriin on hyvä hakeutua välittömästi. Muuten verenpainetta voi seurailla joitakin kuukausia mittaamalla sen säännöllisesti. Samalla kohonneesta verenpaineesta kärsivä voi yrittää muuttaa elintapojaan terveellisemmiksi.

Miksi korkea verenpaine on riski?

Kohonnut verenpaine tunnettiin ennen nimellä verenpainetauti. Se on yksi merkittävimmistä terveitä elinvuosia vähentävä tekijä, joten kyse ei ole pikkujutusta. Kestäessään vuosia korkea verenpaine rasittaa merkittävästi valtimoita ja sydäntä ja voi sen vuoksi johtaa monenlaisiin sairauksiin.

Esimerkiksi riski sairastua aivohalvaukseen tai sydäninfarktiin kasvaa suoraan suhteessa siihen, mikä henkilön verenpaine on. Myös sydämen vajaatoiminta on mahdollinen seuraus kohonneesta verenpaineesta.

Lisäksi korkea verenpaine voi aiheuttaa munuaisvaurion, vahingoittaa silmiä tai saada aikaan sydämen vasemman kammion liikakasvun.

Verenpaineesta huolehtiminen on myös tehokas keino ehkäistä dementiaa.

kohonnut verenpaine eli korkea verenpaine on merkittävä terveitä elinvuosia vähentävä tekijä

Millaisia oireita kohonnut verenpaine aiheuttaa?

Moni on kuullut vanhan kansan kertovan juttuja siitä, että korkea verenpaine kohisee korvissa ja aiheuttaa huimausta. Näin voi toki olla, mutta välttämättä korkeakaan verenpaine ei oireile millään tavalla.

Varmin tapa saada selville korkea verenpaine on mitata se verenpainemittarilla. Verenpaine voi olla huolestuttavan korkea ilman minkäänlaisia oireita, joten olisi tärkeää mitata tai mittauttaa verenpaine säännöllisesti.

Lue myös: Huono ääreisverenkierto aiheuttaa käsien ja jalkojen palelua – Taustalla sairaus, joka vaatii hoitoa

Mistä kohonnut verenpaine johtuu?

Tyypillisesti verenpaine kohoaa iän mukana, ja verenpaine onkin korkea yleensä vanhoilla ihmisillä.

Yksi merkittävimmistä syistä korkealle verenpaineelle on se, että suomalaiset käyttävät liikaa suolaa. THL:n mukaan yli 95 prosenttia 18–74-vuotiaista sai liikaa suolaa ruokavaliostaan vuonna 2017.

Muita korkean verenpaineen taustalla vaikuttavia tekijöitä ovat: 

Miten korkeaa verenpainetta voi hoitaa?

Kohonnut verenpaine vaatii aina hoitoa. Elintapamuutokset ovat keskeisessä osassa kohonneen verenpaineen kotihoidossa.

Suolan määrän pudottaminen ruokavaliossa 5 grammaan päivässä laskee verenpaineen yläarvoa keskimäärin 6 mmHg ja ala-arvoa 4 mmHg.

Ylipainoisella painon pudottaminen 4–8 kiloa ja tupakoitsijoilla sauhuttelun lopettaminen ovat ensiaskeleita kohti matalampaa verenpainetta.

Tärkeää on myös lisätä ruokavalioon täysjyvätuotteita, hedelmiä ja vihanneksia. Lisäksi kaliumin ja magnesiumin määrien lisääminen alentaa verenpainetta. Lakritsituotteiden syömistä kannattaa välttää.

Riittävästä liikunnasta huolehtiminen vaikuttaa myös positiivisesti verenpaineeseen. Olisi hyvä liikkua vähintään 30 minuuttia reippaasti kävellen useina päivinä viikossa.

Mikäli elintapamuutokset yksinään eivät riitä alentamaan verenpainetta, aloitetaan verenpainelääkitys. Se tehoaa kuitenkin parhaimmin, mikäli terveellisistä elintavoista pyrkii huolehtimaan myös lääkityksen rinnalla.

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitosTerveyskirjasto Duodecim, Käypä hoito, Mehiläinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Korkea verenpaine voi johtaa aivohalvaukseen tai sydäninfarktiin – moni kärsii vaarallisesta tilasta tietämättään

Hiilarit vähiin

Korkea verenpaine on todellinen ongelma. Suola liittyy siihen sillä tavalla, että jatkuva runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio pitää verensokerin ja veren insuliinitason koholla. Veren kohonnut insuliinitaso estää munuaisten normaalin kyvyn erittää suolaa virtsaan ja se johtaa verenpaineen nousuun. Jättämällä hiilihydraatit vähiin, niin veren insuliinitaso ja munuaisten toiminta normalisoitua eikä suola ole enää niin pelättävä asia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.