Tarinat

Saako koiraa ulkoiluttaa, pitääkö hankkia kotivara? Kokosimme vastaukset 6 kysymykseen koronaviruksesta – näitä sinäkin saatat miettiä juuri nyt

Koronavirus kuohuttaa koko Suomea. Mitä nyt saa ja mitä ei saa tehdä? Keräsimme yhteen THL:n vastaukset kuuteen käytännön kysymykseen koronasta.

Koronavirus on nyt saavuttanut Suomen, ja sairastuneiden määrä nousee jatkuvasti. Karanteenissa on jo moni työpaikka ja koulu. Toistaiseksi Suomessa tiedetään jokaisen sairaustapauksen tartuntaketju, mutta tilanne voi pian riistäytyä käsistä, ellei jokainen tee käytännön muutoksia arkeensa.

”Jos me emme rajoita poskisuudelmia, halauksia ja kokoontumista, isolla ja pienellä joukolla, käy niin, että epidemia leviää hyvin nopeasti,” THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo.

Miten koronaviruksen aikaan tulee toimia? THL kehottaa välttämään paikkoja, joissa on paljon ihmisiä, myös ostoskeskuksia.
THL kehottaa välttämään paikkoja, joissa on paljon ihmisiä, myös ostoskeskuksia. ”Meidän pitäisi toimia yhdessä niin, että epidemian läpi päästäisin mahdollisimman vähin vaurioin,” THL:n johtaja  Kuva: iStockphoto

Lue myös: Ulkona kävelemisestä jopa 206 euron sakko – Italiassa asuva suomalainen Jatta, 38, kertoo, miten koronavirus on saanut Rooman sekaisin

THL:n mukaan voi olla, että kolmasosa suomalaisista sairastuu virukseen. Ihmiset voivat kuitenkin vaikuttaa viruksen leviämiseen omalla toiminnallaan.

”Olemme siinä tilanteessa, että pitää tehdä kaikkensa sen eteen, että haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Meidän täytyy loiventaa tätä käyrää [tartuntojen määrään nousua], jotta terveydenhuolto pystyy tuottamaan palvelut heille, jotka ovat oikeasti sairaita.”

Sen lisäksi, että jokainen pitää huolen omasta käsihygieniastaan ja välttää kasvojen koskettelua, jokainen voi noudatta joitakin käytännön sääntöjä, jotta koronavirus ei leviä niin nopeasti.

Kokosimme yhteen vastaukset viiteen kysymykseen koronaviruksesta, jotka mietityttävät monia juuri nyt:

1. Mitä teen, jos minulle tulee flunssan oireita?

Jos sinulla on hengitysinfektion oireita, kurkkukipua, lihassärkyä, kuumetta, nuhaa tai yskää, pysy kotona. Oireet voivat olla hyvinkin lieviä.

Sama koskee lapsia. Jos lapsellasi on oireita, älä vie lasta päiväkotiin tai kouluun.

”Tauti on valtaosalla todella lievä ja se pitää sairastaa kotona”, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo.

Salminen korostaa, että jos oireet ovat lieviä, ei pidä soittaa terveyskeskukseen tai lähteä lääkäriin. Terveyspalveluja tarvitsevat tällä hetkellä erityisesti riskiryhmään kuuluvat ihmiset, kuten perussairauksia sairastavat ja yli 70-vuotiaat.

Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja sinun täytyy välttämättä päästä ulos, käytä hengityssuojainta ja pidä etäisyyttä muihin ihmisiin.

Lue myös: Käsienpesu on tehokkain tapa ehkäistä flunssaa – tiedätkö, kuinka monta kertaa päivässä on tarpeeksi?

Koronavirus - mitä saa ja mitä ei saa tehdä? THL ei suosittele ikäihmisten tapaamista ylipäätään, edes oireettomana.
Ikäihmisiin voidaan pitää nyt yhteyttä ainoastaan puhelimitse. THL ei suosittele ikäihmisten tapaamista ylipäätään, edes oireettomana. Kuva: iStockphoto

2. Keille koronavirus on vaarallinen? Saanko tavata isoäitiäni tai muita riskiryhmiin kuuluvia?

Älä mene tapaamaan ikäihmisiä, eli yli 70-vuotiaita henkilöitä, tai vie lastasi isovanhemmille. Älä tapaa sairaalapotilaita tai muita perussairauksia sairastavia henkilöitä. Perussairauksiin kuuluvat muun muassa diabetes ja sydän- tai keuhkosairaudet.

”Tämä on tietysti tylsää. Yhteyttä voi pitää toisella tapaa. On monia muita tapoja, kuten soittaminen tai viestien lähettäminen.”

Taudin leviämisen estäminen on erityisen tärkeää nimen omaan riskiryhmiin kuuluvien suojelemisen takia. Koronavirus todetaan useammin ikääntyneillä henkilöillä ja perustautia sairastavilla henkilöillä.

3. Peruutanko suunnitellun matkani ulkomaille?

Kuten hallitus jo aiemmin esitti, muut kuin välttämättömät työmatkat kannattaa perua ja lomamatkat on syytä siirtää. Jos lähtee matkalle, siitä on tehtävä matkustusilmoitus.

”On syytä miettiä, kannattaako juuri nyt lähteä ulkomaille matkoille. Jos bisnes on matkan peruuntuessa vaarassa, pitäisi ainakin välttää isoja ihmisjoukkoja.”

Ulkomaille matkustava työntekijä sopii poissaolosta ja työhön paluun ajankohdasta työnantajan kanssa.

Lue myös: Tuntuvatko koronaviruksen takia asetetut rajoitukset sinusta liioittelulta? Lue tämä juttu – saatat muuttaa mielesi

4. Voinko mennä kävelylle, urheilemaan tai ostoksille?

Tilaisuuksia, joissa on paljon ihmisiä, kannattaa välttää. Vältä siis ostoskeskuksia, äläkä osallistu ryhmäliikuntatunneille tai tapahtumiin. Myös pienikokoiset tapaamiset on syytä perua.

Kaikkea ulkoilua ei ole kielletty. Koiraa saa ulkoiluttaa ja ruokaostoksia saa tehdä, kunhan välttää lähikontaktia muihin ihmisiin.

”Ulkona liikkumista ei ole kielletty, mutta pidetään mielessä etäisyys toisiin ihmisiin. Suomi on onneksi harvaan asuttu maa, joten sikäli tämä on mahdollista.”

Suuremmat shoppailut kannattaa jättää väliin, koska väkijoukoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

”Jos ajatellaan isoja ostoskeskuksia, tällä hetkellä ei ole ehkä kovin viisasta viettää siellä kovin paljon aikaa.”

5. Miten koronavirus vaikuttaa työelämään? Kannattaako minun jäädä etätöihin?

Etätöitä on suosittava, jos työn luonne sen sallii. Etätöitä suositellaan myös niille, joilla ei ole oireita.

”Lisätään puhelinneuvotteluja ja etätöitä niissä töissä, joissa se on mahdollista. THL on siirtänyt seminaareja ja kokouksia tulevaisuuteen. Näin pitäisi toimia myös työpaikoilla voimallisesti.”

6. Kannattaako minun hankkia kotivara?

Kotivaralla tarkoitetaan sitä, että kotiin hankittua ruokaa ja muita välttämättömyyksiä on niin paljon, että hätätilanteessa ne riittäisivät jopa viikoksi. Varautumissuositus on 72 tuntia eli kolme vuorokautta.

Virallisen kannan mukaan kotivaraa ei ole nyt välttämätöntä hankkia.

”Tällä hetkellä käytettävissä olevan tiedon perusteella ei ole sellaista tilannetta, että me tarvitsisimme sitä kotivaraa, ja myöskään hamstraamiselle ei ole tarvetta”, Salminen kertoo.

Hänen oma suosituksensa on kuitenkin hieman erilainen.

”Oma suositus on kotivara. Viranomaiset ovat aina ylläpitäneet tiettyä listaa tarvikkeista, jotka olisi hyvä löytyä kotoa”, Salminen kertoo.

Lue Kotilieden ohjeet kotivaran kokoamiseen tästä: Kotivara on selviytymispaketti hätätilanteen varalle: Nämä 13 asiaa pitää löytyä joka kodista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Saako koiraa ulkoiluttaa, pitääkö hankkia kotivara? Kokosimme vastaukset 6 kysymykseen koronaviruksesta – näitä sinäkin saatat miettiä juuri nyt

Ihmelogiikka

Kysymys 7. Olen käymässä maassa, jossa vähemmän koronatartuntoja kuin Suomessa, alle 10 todettua tartuntaa. Tulen Suomeen suoralla lennolla. Pitääkö minunkin olla 14 vrk kotikaranteenissa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.