Terveys

Korvien soiminen ei enää loppunut – Clara, 25, alkoi nukkua pakastimen vieressä ja löysi lopulta selviytymis­keinot

Meluisan pikkujouluillan jälkeen alkanut tinnitus uuvutti Clara Kinnusen. Enää hän ei eristäydy kotiinsa välttääkseen meteliä.

Hetkittäinen korvien soiminen oli muusikoksi opiskelleelle Clara Kinnuselle, 25, tuttua. Yhtenä iltana ääni ei enää loppunutkaan.

”Muistan tinnituksen alkamisen kirkkaasti. Oli itsenäisyyspäivä vuonna 2021. Olin ollut edellisiltana työpaikkani pikkujouluissa, josta iltamme eteni työkavereiden kanssa yökerhoon tanssimaan kovaan musiikin paukkeeseen. Huomasin siellä, että musiikki kävi korviini.

Kotona nukkumaan mennessäni korvissani soi, mutta sellaista minulla oli ollut aiemminkin esimerkiksi musiikkifestareiden jälkeen. En ajatellut, että se olisi mitään poikkeavaa, ja uskoin, että se menisi yön aikana ohi.

Aamulla korvat eivät enää soineet, mutta oltuani muutaman tunnin hereillä se alkoi taas, vieläpä todella voimakkaasti. Ajattelin sen johtuvan väsymyksestä ja menin päiväunille. Se ei kuitenkaan helpottanut. Tinnitus ei enää ikinä loppunut.”

Lue myös: Korvalääkäri tyrmää tutut tavat puhdistaa korvat – listaa 7 asiaa, joita ei omille korvilleen tekisi

Korvien soiminen vaati totuttelua

”Kävin työterveyslääkärillä, mutta mitään muuta vikaa korvistani ei löytynyt. Sovimme, että jään seuraamaan tilannetta. Olin kuullut kortisonikuurista tinnituksen hoidossa, mutta selvitin, että sitä suositellaan akuuttiin kuulonalenemaan. Siksi en aloittanut kuuria. Selvisi myös, että yksi tinnituksen hoitomuodoista on ylipainehappihoito, mutta minulla ei ole ollut mahdollisuutta kokeilla sitä vielä.

Minulla tinnittää molemmissa korvissa, vasemmassa hieman enemmän. Ääni on jatkuva ja kimeä. Aluksi se häiritsi erittäin voimakkaasti. Ei ollut hetken rauhaa. Ikävöin hiljaisuutta, ja nyt kun olen menettänyt sen, osaan arvostaa sitä aivan uudella tavalla.

Olin alakuloinen ja todella uupunut, enkä saanut nukuttua. Ainakin puolisen vuotta meni totutellessa. En pystynyt kuuntelemaan musiikkia kuin todella hiljaa, ja pienikin yllättävä ääni säikäytti ja sattui korviini. Oireet vaikuttivat sosiaaliseen elämääni, ja eristäydyin usein kotiin välttääkseni meteliä. Yritin viettää aikaa metsässä ja rentoutua luonnossa, mutta siellä huomasin vain keskittyväni siihen, että tinnitus loppuisi.

Toisaalta taas välttelin hiljaisuutta, koska silloin korvien soiminen kuuluu voimakkaammin. Nukuin pakastinarkun vieressä, koska siitä kuului piippausääni, tai patjalla kylpyhuoneen lattialla, rauhallista solinaa pitävän viemärin ja humisevan patterin vieressä. Ulkopuolinen ääni vaimensi päänsisäistä ääntä ja rauhoitti mieltä.”

Muusikko Clara Kinnunen opiskelee näyttelijäksi. Korvatulppien ansiosta hän pystyy työskentelemään meluisassa teatterissa tinnituksesta huolimatta.
Muusikko Clara Kinnunen opiskelee näyttelijäksi. Korvatulppien ansiosta hän pystyy työskentelemään meluisassa teatterissa tinnituksesta huolimatta.

Kustomoidut korvatulpat pelastuksena

”Kuuloni on nykyään aiempaa arempi ja herkempi. Kuulen kovat ja korkeat äänet välillä niin, että sattuu, ja välillä taas kuulen tosi huonosti. En osaa sanoa, onko kuuloni pitkäaikaisesti heikentynyt, sillä tilanne vaihtelee.

Tinnitukseni alkaessa opiskelin Jyväskylässä muusikoksi. Minulla oli meneillään esityskausi musiikkinäytelmässä, ja pystyin esiintymään, kun käytin korvatulppia. Aloin käyttää niitä muutenkin kaikkialla, missä oli kovaäänistä musiikkia tai muuta meteliä.

Omien korvien mukaan muotoillut korvatulpat ovat suorastaan pelastaneet elämäni, vaikka niiden käyttö tuntui ensin oudolta. Laulaessa piti opetella kuuntelemaan ja tunnistamaan omaa ääntä eri tavalla kuin ilman korvatulppia, mutta harjoittelemalla opin sen.”

Lue myös Anna.fi: Tinnitus on parantumatonta korvien soimista – ”Ääni ei ole ongelma, mutta sen aiheuttama reaktio voi olla”

Lihasjumeista eroon hierontahoidoilla

”Uskon, että tinnitukseni puhkeamiseen ovat vaikuttaneet melukuormitus ja lihasjumit. Hartia- ja purentalihasten kireys voimistaa korvien soimista. Stressaantunut mielikin vaikuttaa siihen, ehkä juuri lihas­jumien kautta.

Hengitykseen, äänentuottoon ja purentaan keskittyvät Voice Massage­ -hieronta ja VoiceWell-hoito ovat auttaneet minua. Myös perinteisestä niska-hartiaseudun urheiluhieronnasta on ollut apua. Opiskelen näyttelijäksi, ja koulullamme on oma puhe­terapeutti, jolta saan hyviä ohjeita muun muassa purentalihasten hoitoon. Kuulun myös Purentalihakset rennoksi -vertaistukiryhmään Facebookissa.

Kun tinnitukseni alkoi, olin hädissäni. Vertaistuki oli minulle tärkeää. Oli mukava kuulla, että ihmiset olivat tottuneet tinnitukseen ja oppineet elämään sen kanssa. Nyt minä puolestani haluan rohkaista kohtalo­tovereita, ettei tinnitusta kannata säikähtää. Vastaan mielelläni tinnitukseen liittyviin kysymyksiin Instagram-tililläni ckinnnu.

Olen jo tottunut korvien soimiseen. Kuulen sen kyllä, kun on oikein hiljaista, mutta kun en keskity siihen, se ei kuulu vahvasti eikä häiritse paljoakaan. Ajan kanssa kuuloni herkkyys on hieman helpottanut. Olen pikkuhiljaa alkanut totuttaa itseäni meluun, johon törmään teatterialalla ja muusikkona paljon. Luulen, että tinnitus ja korvatulpat tulevat kulkemaan mukanani läpi elämän.”

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 9/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Korvien soiminen ei enää loppunut – Clara, 25, alkoi nukkua pakastimen vieressä ja löysi lopulta selviytymis­keinot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.