Terveys

Kun masennus aiheuttaa fyysistä särkyä – tunnista masennuskipu

Masennus voi aiheuttaa fyysistä kipua. Kun mielialahormonien tuotanto häiriintyy, hermoston kyky käsitellä kipua vaikeutuu. Tuloksena on masennuskipu.

Masennuskipu ei ole kuviteltua, vaan sen taustalla on myös fyysisiä syitä. Kehon ja mielen tuntemukset kulkevat käsi kädessä. Kun olo on apea, kroppakin voi reistailla. Arviolta kaksi kolmesta masennuspotilaasta kärsiikin jonkinlaisesta kivusta.

Masennus laskee kipukynnystä

Monet hormonit, kuten serotoniini, dopamiini ja noradrenaliini vaikuttavat sekä mielialaan, fyysiseen jaksamiseen että kivun kokemukseen. Masennus häiritsee näiden hormonien tuotantoa. Hormonitason lasku puolestaan vaikeuttaa hermoratojen kykyä käsitellä kipua.

Särky, joka tuntuisi normaaliolosuhteissa pieneltä kolotukselta, voi tuntua masentuneena sietämättömältä. Kyse ei ole yliherkkyydestä tai huonosta asenteesta, vaan kyseessä on todellinen kipu, masennuskipu.

Depressio ja särky voimistavat toisiaan, tuloksena masennuskipu

Sen lisäksi, että masennus altistaa fyysiselle kivulle, kipu voi tuntua henkisesti raskaammalta. Kun mieli keskittyy negatiivisiin asioihin, se havaitsee särynkin herkemmin. Ajatukset voivat pyöriä jatkuvasti kivussa ja asioissa, joita kipu rajoittaa.

Masennuskipu onkin usein itseään ruokkiva kierre. Särky voi laukaista depression tai syventää sitä. Jopa kolmasosalle kroonisesta kivusta kärsivistä kehittyy myös masennus, vaikka kivun alkaessa heillä ei olisi mielialaoireita. Lisäksi aina ei ole selvää, kumpi laukaisee kumman: masennus kivun vai päinvastoin.

Alttius masennuskipuun on osittain perinnöllinen. Laajassa skotlantilaisyliopistojen tutkimuksessa havaittiin, että perimä selitti jopa 38,4 prosenttia kroonisesta kivusta. Kipupotilaiden suvuissa oli myös masennustaipumusta.

Lue myös: Ann-Marie menetti kipujen vuoksi työnsä

Masennuslääke voi auttaa fyysiseen kipuun

Masennusta ja siihen liittyvää kipua voidaan hoitaa monella tavalla. Usein tehokkainta on terapian ja sopivan lääkityksen yhdistäminen.

Monelle tulee yllätyksenä se, että masennuslääkkeet voivat helpottaa myös fyysistä kipua. Lääkkeet lisäävät mielialahormonien tuotantoa ja tehostavat tätä kautta hermoston kivunkäsittelymekanismeja. Särkylääkkeitä ei aina edes tarvita.

Osa masennuslääkkeistä helpottaa myös nukahtamista. Riittävä ja virkistävä uni korjaa elimistöä ja lievittää näin kipua.

Lue myös: Onko kipulääke haitaksi sydämelle?

Jokainen kipupotilas on yksilö

Jotta sopiva hoitomuoto löytyisi, on tärkeää, että lääkäri ymmärtää, miten monitahoisella tavalla masennus ja kipu liittyvät toisiinsa. Lääkärillä pitäisi myös olla aikaa sekä tutkia että haastatella kipupotilasta.

Ammattilaisenkin on joskus vaikea erottaa psykosomaattisia oireita fyysisistä sairauksista, sillä oireet voivat olla samanlaisia. Esimerkiksi reuma, kilpirauhassairaudet ja diabetes voivat aiheuttaa masennuksen kaltaista uupumusta, vatsaoireita ja kipuja.

Joskus suurin ongelma on fyysinen kipu, joka aiheuttaa oireena masennusta. Tällöin pelkkään psyykkiseen vointiin keskittyminen ei auta. Potilas voi turhautua ja kokea, että kehon tuntemuksiin suhtaudutaan asenneongelmana.

Toisinaan eniten hoitoa vaativa syy on psyykkinen. Tällöin kipu on terapiaa vaativan, henkisen ongelman oire. Esimerkiksi ahdistuneisuushäiriöiset käyttävät usein paljon terveyspalveluja ja huolestuvat kehon pienistäkin tuntemuksista. Kivun ja sairauspelon taustalla oleva ahdistus voi kuitenkin jäädä huomaamatta nopealla lääkärikäynnillä.

Lue myös: Fibromyalgiaa sairastava Lena: ”Tuntui nöyryyttävältä, kun vikaa fyysisiin oireisiini etsittiin korvien välistä”

Puhu kivusta

Kipupotilaan on tärkeää kiinnittää kivun lisäksi huomiota mielialaansa ja elämäntilanteeseensa. Miten särky vaikuttaa tunteisiin ja ajatuksiin? Tapahtuiko elämässä jokin muutos, kun kipu alkoi?

Kerro havainnoista lääkärille. Näin hänen on helpompi selvittää, miten psyykkiset ja fyysiset oireet liittyvät toisiinsa, ja mikä on paras hoitomuoto.

Vaikka puhuminen ei parantaisi kipua, vertaistuki on monelle kipupotilaalle henkireikä. Ajatusten jakaminen voi auttaa suhtautumaan kipuun ja sen aiheuttamiin vaikeuksiin neutraalimmin. Puhuminen voi myös lievittää masennusta ja tätä kautta kipua.

Vertaistukea saa esimerkiksi mielenterveyteen ja sairauteen liittyvistä järjestöistä sekä kroonisesta kivusta kärsivien yhdistyksestä, Suomen Kipu ry:stä.

Lue myös: Tunnista masennuksen oireet – näitä merkkejä kannattaa tarkkailla

Lähteet: Lääkärilehti, Mielenterveystalo, PLOS Medicine, Suomen kipu ry, Suomen tekonivelyhdistys, Suomen työterveyslääkäriyhdistys, WebMD

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kun masennus aiheuttaa fyysistä särkyä – tunnista masennuskipu

Sinun täytyy kommentoidaksesi.