Kurkkukipu
Terveys

Kurkkukipu ei aina kerro flunssasta – erikoislääkäri kertoo, miksi kurkku kipeytyy ja mikä on paras hoitokeino

Auttaako hunaja? Milloin lääkäriin? Kysyimme erikoislääkäriltä, mistä kurkkukipu johtuu.

Kun nielu ja kaula kipuilevat, puhutaan tutummin kurkkukivusta. Kurkkukipu voi johtua monesta eri syystä.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta Terveystalosta jakaa kurkkukivun kolmeen kategoriaan: akuuttiin, toistuvaan ja krooniseen kurkkukipuun. Hän paljastaa Kotilieden pyynnöstä hoitokeinot kunkintyyppiseen kurkkukipuun.

Lue myös: Eikö palan tunne kurkussa lähde nielemällä tai rykimällä pois? Näin hoidat ikävää mutta yleistä vaivaa

1. Akuutti kurkkukipu alkaa ja loppuu nopeasti – syypäänä virus tai bakteeri

Akuutin kurkkukivun aiheuttajista virukset ovat selkeä ykkönen, Kimmo Saloranta sanoo.

”Ylähengitystieviruksia löytyy satoja erilaisia. Ne ovat hyvin tavallisia akuutin kurkkukivun aiheuttajia.”

Virustulehdus aiheuttaa kipeän kurkun lisäksi usein myös muita flunssaoireita: päänsärkyä, nenän tukkoisuutta ja vuotamista, yskää tai vilunväristyksiä. Yleensä flunssanpoikanen paranee itsestään 3–5 päivässä.

Akuutti kurkkukipu voi olla myös bakteerin aiheuttama. Tavallisin bakteeritulehdus on angiina, jonka syypää on useimmiten streptokokki A. Silloin oireena on voimakkaasti aristava nielu, peitteet nielurisoissa ja nopeasti nouseva kuume. Nuhaa ja yskää ei kuitenkaan tyypillisesti ole.

Toinen angiinaa muistuttava tauti on virustauti mononukleoosi. Siihen liittyy kuumeilua, kurkkukipua ja suurentuneita imusolmukkeita.

Lue myös Anna.fi: Kärsitkö kuivasta nenästä? Älä tee tätä yleistä virhettä

2. Toistuva kurkkukipu on salakalava – vaivaavatko nielurisat?

Toistuvassa kurkkukivussa kurkku kipeytyy muutamaksi päiväksi ja helpottaa sitten. Ennen kuin huomaatkaan, piinallinen kipu kuitenkin palaa. Taasko?

”Tämä on hankala välimuoto, jonka taustalla saattaa olla kroonistunut nielurisatulehdus”, Saloranta kertoo.

Kovan kurkkukivun lisäksi kroonisessa nielurisatulehduksessa nielusta irtoaa pahanhajuista ja inhottavan makuista bakteerisakkaa, proppua.

3. Krooninen kurkkukipu kiusaa koko ajan – syy saattaa löytyä arjestasi

Kroonisessa kurkkukivussa kuvioon astuvat ulkoiset tekijät. Kurkun jatkuvaa kipuilua voi aiheuttaa niin kodin kuin työpaikan pöly, kuiva huoneilma tai liuottimet. Kuorsaus ja etenkin tupakointi aiheuttaa monilla kurkkukipua. Myös lihasperäiset jumit voivat olla syypäänä.

”Pitkittyneet niska-hartiaseudun ongelmat voivat ajan kanssa siirtyä kaulan etupinnalle. Siitä alkaa kummallinen kurkkukipu ja palan tunne kurkussa”, Saloranta kertoo.

Kurkkukipu voi säteillä nielun ja kurkun alueelta myös korviin.

Milloin lääkäriin?

Usein kurkkukipu paranee itsekseen levolla ja kotikonsteilla. Lääkärin pakeille kannattaa kuitenkin suunnata, jos olo muuttuu erityisen kurjaksi: yleistila huononee, kuume nousee korkeaksi tai kurkkukipuisella on hengitysvaikeuksia.

Myös silloin lääkärireissu on tarpeellinen, jos nielemisestä tulee mahdotonta, suu ei aukea tai puhe puuroutuu, samoin jos voimakas kipu paikantuu äkillisesti vain toiselle puolelle kurkkua.

”Ja jos oireet jatkuvat yli kolme viikkoa, lääkäriin kannattaa mennä. Silloin on tärkeä sulkea pois vakavat taudit”, Saloranta toteaa.

Muut lähteet: Terveyskirjasto, Terveystalo

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kurkkukipu ei aina kerro flunssasta – erikoislääkäri kertoo, miksi kurkku kipeytyy ja mikä on paras hoitokeino

Sinun täytyy kommentoidaksesi.