Terveys

Hyönteisen pisto voi aiheuttaa ikävän reaktion: Katso listasta, miten pistot ja puremat hoidetaan

Hyönteisen pisto voi olla pahimmillaan jopa vaarallinen, mutta useimmiten onneksi vain ärsyttävä. Lue jutusta, miten pistoja voi hoitaa kotona ja milloin kannattaa hakeutua lääkärin pakeille.

Ihmiset reagoivat hyönteisten pistoihin ja puremiin hyvin yksilöllisesti. Yksi ei edes huomaa puremaa, kun toiselle hyönteisen pisto nostattaa iholle valtavan patin. Lisäksi allergia voi pahimmillaan aiheuttaa hyvin voimakkaita reaktioita, joita täytyy hoitaa adrenaliiniruiskeella. Hyönteisen pisto voi olla joissain tapauksissa myös hengenvaarallinen.

Pistokohta on usein inhottavan kutiseva, mutta raapiminen vain pahentaa ongelmaa. Kutinaa voi lievittää kylmäkääreen tai kevyen läpsäisyn avulla.

Miten hyttysen tai ampiaisen pistoa hoidetaan? Mitä pitää muistaa, jos punkki tai paarma puraisee? Kokosimme yhteen tärkeimmät tiedot hyönteisten pistojen ja puremien hoidosta.

1. Hyttynen aiheuttaa monille allergisia oireita

Jopa 90 prosenttia ihmisistä saa allergisia oireita hyttysenpistosta, mutta vain 10 prosenttia lasketaan hyttysallergikoiksi. Allerginen reaktio ilmenee aluksi nokkospaukamana, joka monesti häviää muutamassa tunnissa. Nokkospaukamalla tarkoitetaan tavallista punaista paukamaa, jonka moni tunnistaa juuri hyttysen pistoksi. Reaktio voimistuu uudelleen vuorokauden kuluessa ja saattaa kestää päiviä, jopa pari viikkoa. Rakkulareaktiotkaan eivät ole tavattomia.

Olet ehkä huomannut, että kesän ensimmäiset hyttysenpistot aiheuttavat voimakkaimmat reaktiot. Tämä onkin tavallista, sillä sietokyky kehittyy kesän aikana ja herkkyys pistoille palaa taas talvella.

hyönteisen pisto
Nokkospaukamalla tarkoitetaan tavallista punaista paukamaa, jonka moni tunnistaa juuri hyttysen pistoksi.

Hyttysen aiheuttamia allergiareaktioita voi hoitaa apteekista saatavalla hydrokortisonivoiteella tai antihistamiinia sisältävällä puikolla. Suun kautta otettava antihistamiini auttaa hyvin nokkosihottumareaktioon, jos sen ottaa ennen pistosta. Jos olet pistoille hyvin herkkä, kannattaa suojautua erilaisin hyttyskarkottein, joiden avulla voit välttää piston kokonaan.

Lue myös: Mietitkö, miksi hyttynen on kiinnostuneempi tietyistä ihmisistä? Tässä syy

2. Ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen pisto punoittaa

Ampiaisten ja mehiläisten pistot aiheuttavat jokaiselle myrkkyreaktion, joka saa pistokohdan punoittamaan ja turpoamaan. Ihon kuumotus on myös mahdollista. Ampiaiset ja mehiläiset pistävät vain häirittyinä, ja kimalaiset ainoastaan vahingossa. Hyttyskarkotteet eivät tepsi ampiaisiin, mehiläisiin tai kimalaisiin.

Ampiais- ja mehiläisallergiassa tulee turvotusta ja nokkospaukamia pistokohtaan ja sen ympärille. Voimakkaammassa reaktiossa myös kauas pistokohdan ulkopuolelle, usein laajoille alueille.

Ampiaisallergiset eivät tavallisesti ole allergisia mehiläisen myrkylle ja päinvastoin. Jos on kerran saanut pistosta voimakkaan allergisen reaktion, voi olla, että reaktio toistuu seuraavalla kerralla voimakkaampana tai lievempänä.

Pistokohta tulee asettaa lepoon, jotta myrkky ei pääsisi leviämään laajemmalle. Jos pistin on jäänyt ihoon, se kannattaa poistaa esimerkiksi pinsettien avulla ja desinfioida pistokohta.

Tavallista myrkkyreaktiota voi lievittää kylmän kääreen ja kortisonivoiteen avulla. Lievään allergiareaktioon puolestaan auttavat lisäksi antihistamiini ja kortisonitabletit. Anafylaktinen reaktio on allergian äärimmäisin ilmentymä, jonka hoitoon tarvitaan adrenaliinipistos.

Lue myös: Ampiaisen pisto voi olla allergiselle hengenvaarallinen: Näin erotat normaalin myrkkyreaktion ja allergian

Hyönteisen pisto voi aiheuttaa ikävän reaktion.
Tavallista myrkkyreaktiota voi lievittää kylmän kääreen ja kortisonivoiteen avulla.

3. Paarma ei hätkähdä hyttyskarkotetta

Hyttyskarkotteista ei ole juuri apua paarmojen torjumisessa, vaan ne suunnistavat kohti saalistaan kehosta lähtevän lämmön ja hiilidioksidin perusteella.

Sokkopaarmat ja suppupaarmat voivat viiltäessään ihoa aiheuttaa myrkkyreaktion, joka näkyy yleensä nokkosihottumana ja paikallisena turvotuksena.

Paarman aiheuttamia allergiareaktioita hoidetaan antihistamiineilla ja tarvittaessa kortisonitableteilla. Erityisen herkät voivat joutua turvautumaan adrenaliiniruiskeeseen.

Lue myös: Paarman purema voi saada koko raajan turpoamaan – vaatekikka auttaa suojautumaan ötököiltä

4. Punkin puremaa tulee tarkkailla

Puutiainen poistetaan pinseteillä, joilla se vedetään ulos ihosta tasaisella ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä. Puutiaisesta tulee ottaa kiinni mahdollisimman läheltä ihon pintaa. Pistokohta kannattaa desinfioida ja aluetta tulee pitää silmällä borrelioosin varalta.

Puutiaisen puremakohtaan tulee lähes kaikille 2–3 sentin läpimittainen punoitus, joka ei merkitse borreliainfektiota. Valtaosalle borrelioositartunnan saaneista tulee iholle rengasmainen ihottuma muutaman päivän tai parin viikon kuluttua puremasta. Puremakohdasta alkava vaeltava punoitus on varma merkki borrelioosista.

Hyönteisten pistoja voi yrittää ehkäistä erilaisilla karkotteilla.

Jos merkit viittaavat borrelioosiin, hakeudu lääkäriin, jotta tauti voidaan hoitaa antibiooteilla.

Lue myös: Vältä punkki ihossa – tiedätkö, missä punkki majailee ja miten suojaudut?

Hyönteisen pisto: Hakeudu lääkäriin, jos…

Lähteet: Hyönteisinfo, Terveyskirjasto

Juttua päivitetty 1.7.2020 klo 14.10.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyönteisen pisto voi aiheuttaa ikävän reaktion: Katso listasta, miten pistot ja puremat hoidetaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.