Terveys

Kuumeen hoito kotikonstein: lääkkeellä alas vai hikoilemalla pois? Lääkäri kertoo oikean hoidon

Kuume tappaa pöpöt ja hiki häätää kuumeen, sanoi mummo ennen. Entä nyt? Lue asiantuntijan ohjeet kuumeen hoitoon kotona.

Miten sujuu kuumeen hoito kotikonstein? Kannattaako kuumetta alentaa lääkkeillä vai vain kärvistellä ja hikoilla?

Esitimme lääkärille kysymyksiä kuumeesta ja sen hoidosta. Näin yleislääkäri Toni Vänni vastasi.

Lue myös: Saako flunssassa urheilla? Lue urheilulääkärin ohjeet

1. Mistä kuume johtuu? Jos on kuumetta, onko aina sairas?

Ei, sillä raju saunominen ja rankka liikunta voivat nostaa elimistön lämpötilaa jopa asteella. Myös henkinen rasitus kohottaa kehon lämpötilaa: stressaavan päivän jälkeen voi olla kuumeinen olo.

Tavallisin syy kuumeeseen on kuitenkin viruksen tai bakteerin aiheuttama infektio, kuten flunssa. Elimistön puolustusjärjestelmä reagoi siihen vapauttamalla välittäjäaineita, joita kulkeutuu aivojen lämpökeskukseen nostamaan kehon lämpötilaa.

Kuume on itsessään ani harvoin vaarallista. Sitä se on, jos kehon lämpötila nousee yli 42 asteen.

2. Milloin on kuumetta eli mikä on kuumeen raja?

Ihmisen normaalilämpötila on keskimäärin 37 astetta, mutta yksilölliset erot ovat suuria. Normaalilämpö vaihtelee eri ihmisillä välillä 35,8–37,8.

Ruumiinlämpömme ei ole sama koko päivää. Se voi nousta aikaisesta aamusta iltapäivään mennessä puolella asteella. Hedelmällisessä iässä olevilla naisilla kehon lämpö on korkeimmillaan kuukautiskierron keskivaiheilla, kun munasolu irtoaa.

Lue myös: Flunssarokote, vitamiinit, sarvikuono – anna porttikielto flunssapöpöille näillä vinkeillä

3. Miten kuume mitataan luotettavasti?

Kuume voidaan mitata suusta, kainalosta, peräsuolesta, korvasta tai otsalta digitaalisella, korva- tai infrapunamittarilla.

Jokaisessa mittarissa on omat kommervenkkinsä, jotka vaikuttavat lukemiin. Jos esimerkiksi korvassa on paljon vaikkua, mittari ei ole kainalossa riittävän tiivisti tai iho on kovin hikinen, tulos vääristyy. Otsamittari on mittareista vähiten tarkka.

Peräsuolesta mitattu kuume on puolisen astetta korkeampi kuin kainalosta. Eli jos kuumetta on tarpeen seurata, se mitataan aina samalla mittarilla samasta paikasta. Kotioloissa pärjää hyvin digitaalisella, kainaloon sujautettavalla mittarilla.

Kuumemittarin lukemia ei kannata tuijottaa sokeasti ja päätellä siitä, onko sairas vai ei. Tärkeintä on seurata vointia.

Kuumeen hoito kotikonstein
Kuumepotilaan kannattaa levätä, sillä kuume on kehon merkki levon tarpeesta.

4. Miksi lapsena jaksoi touhuta kuumeisena, mutta ei aikuisena?

Pienellä lapsella ruumiinlämpö on lähtökohtaisesti korkeampi kuin aikuisella. Terveillä lapsilla jo leikkiminen voi nostaa kehon lämmön 38 asteeseen.

Leikki-ikäisellä yleensä vasta 38 asteen ylittävät lukemat ovat kuumetta, mutta vastaavassa tilanteessa aikuisesta on veto poissa.

Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä vähäisempään lämmönnousuun hän yleensä reagoi. Ilmeisesti ihmisen lämmönsäätelyjärjestelmässä tapahtuu iän myötä muutoksia.

Kuume on merkki levon tarpeesta. Joskus voi olla niin, että vasta kuume havahduttaa ja pakottaa ihmisen lepäämään.

5. Tappaako kuume pöpöt ja siksi sitä ei pitäisi laskea lääkkeillä?

Virukset ja bakteerit ovat aika tarkkoja elinolojensa suhteen, eivätkä ne yleensä viihdy kuumassa. Kovassa kuumeessa viruksia ei erity limakalvoilla samalla tapaa kuin leudommissa lukemissa.

Vaikka kuumeesta on haittaa taudinaiheuttajille, siitä on haittaa myös sairastuneelle. Jos kuume tekee olon tukalaksi, sitä kannattaa laskea. Kuumeen alentaminen ei pitkitä tautia. Kuumeiselle ei ruoka maistu, ja paranemiseen tarvitaan energiaa.

6. Onnistuuko kuumeen hoito kotikonstein? Millä kuumeen saa laskemaan?

Parasetamoli laskee tehokkaasti kuumetta, ja se sopii useimmille. Sitäkään ei saa ottaa enemmän kuin pakkauksessa ohjataan, sillä suurina annoksina se vaurioittaa maksaa. Samasta syystä se ei sovi maksa- ja munuaissairaille.

Jos kuumeeseen liittyy lihaskipuja, voi ottaa ibuprofeenia. Se lievittää sekä kuumetta että tulehduskipua. Siihen liittyy mahasuolikanavan haittoja, ja siksi se ei ole ensisijainen kuumelääke.

Huoneen viilentäminen tuulettamalla ja ihon pyyhkiminen haaleassa vedessä kostutetuilla pyyhkeillä laskee hivenen lämpöä – mutta vain hetkeksi.

7. Voiko kuumeen hikoilla pois?

Hikoilu laskee ihon pintalämpötilaa, mutta se ei vaikuta kuumeen taustalla olevaan taudinaiheuttajaan. Kuumeisena saunominen on tukalaa ja kuormittaa sydäntä haitallisesti. Samasta syystä kovin kuumeista ihmistä ei parane peitellä paksujen vällyjen alle.

Kun kuume laskee, ihmistä hikoiluttaa. Kun kuume on nousussa, viluttaa, ja silloin täkki on tarpeen.

Kuume ja siihen liittyvä hikoilu lisäävät nesteen tarvetta. Kuumeisena pitää muistaa juoda.

8. Tarvitaanko töihin menon ja kuumetaudin välissä kuumeettomia päiviä?

Jos työ on fyysisesti kevyttä, tauti on ollut lievä eikä työmatka ole rankka, töihin voi mennä yhden kuumeettoman päivän jälkeen.

Vointi on tässäkin tärkein: joidenkin infektioiden jälkeen ruumiinlämpö voi jäädä viikoiksikin tavallista hivenen korkeammaksi, eikä se ole vaarallista.

Mutta jos työ nostaa sykettä, sen ja taudin väliin pitää jättää pari päivää ja varmistua, että tauti on varmasti voitettu. Sykkeen nosto kuumeisena lisää sydänlihastulehduksen ja siihen liittyvän rytmihäiriön vaaraa.

9. Miten kuumeen jälkeen palataan liikkumaan?

Kuumeen jälkeen on hyvä pitää yhtä monta lepopäivää kuin kuume kiusasi. Toipilaana liikkuminen ei kohota kuntoa.

Liikkeelle lähdetään ja rasitusta lisätään vähitellen. Jumppaaja voi alkuun venytellä ja juoksija kävellä.

Jos lähtee liikkeelle liian pian liian isoilla kierroksilla, tauti palaa. Tai sitten ihminen ei ehdi parantua aiemmasta taudista kunnolla, jolloin uusi tauti iskee tavallista herkemmin.

Lue lisää: Saako flunssassa urheilla? Lue nämä urheilulääkärin 10 tärkeää neuvoa ennen kuin treenaat

10. Koska kuumeeseen tarvitaan lääkäriä?

Jos aikuisella ihmisellä on viisi päivää 38 astetta tai enemmän kuumetta, pitää lähteä lääkäriin. Vastaanotolle pitää tulla varhemminkin, jos vointi on huono: hengittäminen vaikeutuu tai vessassa käynti vie voimat.

Lääkäriin kannattaa lähteä matalammillakin lukemilla, jos ne vaivaavat pitkään. Jotkut autoimmuunitaudit, kuten sidekudossairaus SLE, suolistoinfektiot ja syövät nostavat ruumiinlämpöä. Jotkut taudit, kuten krooninen väsymysoireyhtymä, tekevät kuumeisen olon, vaikka ne eivät nosta ruumiinlämpöä.

Jotta tietää normaalilämpönsä, sitä voi joskus seurata parin päivän ajan ja katsoa siitä keskiarvo. Tätä ei tarvitse toistaa, sillä aikuisen ihmisen ruumiinlämpö on melko vakio.

Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä vähäisempään lämmönnousuun hän yleensä reagoi.

11. Miksi rokotuksesta tulee kuumetta?

Lämmönnousu pari päivää pistoksen jälkeen on tavallinen, lievä rokotusreaktio. Se on merkki siitä, että rokote toimii.

Rokotteessa elimistöön tuodaan pieni määrä tautia aiheuttavaa heikennettyä tai tapettua mikrobia tai sen osaa. Kun elimistö tunnistaa sen, sen omat puolustusmekanismit käynnistyvät, mikä voi aiheuttaa kuumeen. Kuume laskee yleensä parissa päivässä.

Pikkuinen nuhakuume ei estä rokottamista. Todella kuumeista ei yleensä rokoteta, sillä kuume voi teoriassa vaikuttaa rokotteen tehoon.

Asiantuntijana yleislääkäri Toni Vänni, Terveystalosta.

Lue myös: Missä influenssarokote kannattaa ottaa? Onko se yhtä kattava julkisella ja yksityisellä?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuumeen hoito kotikonstein: lääkkeellä alas vai hikoilemalla pois? Lääkäri kertoo oikean hoidon

Toivikki

Pitkä oli sepustus mut vastausta en kesymykseeni saanut !!!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.