Terveys

Kylmät kädet ja jalat: Mistä johtuu ja milloin on syytä huolestua sormien ja varpaiden palelusta?

Iäkkäillä ihmisillä sormien ja varpaiden palelu voi johtua huonosta ääreisverenkierrosta, mutta nuorella ihmisellä kyse on todennäköisesti siitä, että elimistö priorisoi energiaa ja lämpöä johonkin toiseen kohtaan kehoa. Listasimme viisi asiaa, jotka voivat aiheuttaa käsien ja jalkojen kylmäämistä.

Kylmät kädet ja jalat ovat yleinen ongelma, jonka taustalla voi toisinaan olla jopa sairaus. Usein syytä ei ole huoleen, mutta joissakin tapauksissa käsien ja jalkojen palelu voi olla oire, joka vaatii lääkärin konsultaatiota. Listasimme viisi syytä siihen, miksi jalkoja ja käsiä palelee.

Lue myös: Miten pukeutua pakkasella? Lastentarhanopettajan ohjeet kerrospukeutumiseen!

Kylmät kädet ja jalat nuorella ihmisellä eivät useinkaan viesti sairaudesta

Nuorella ihmisellä kylmät kädet ja jalat eivät yleensä tarkoita, että verenkierrossa tai verisuonistossa olisi vikaa. Kyse on sen sijaan elimistön lämmönsäätelystä ja ihon pintaverenkierron säätelystä. Tilanteissa, joissa elimistö pyrkii säästämään lämpöä tai energiaa, keho vetää ensimmäisenä suppuun ääreisosien verenkiertoa.

Tämä voi johtua esimerkiksi epäsäännöllisestä tai riittämättömästä syömisestä. Mikäli keho ei saa tarpeeksi energiaa, elimistö pyrkii korjaamaan ongelmaa vähentämällä energian joutumista hukkaan ja pienentää pintaverenkierron volyymia.

Koska tahdosta riippumaton hermosto säätelee ihon verenkiertoa, henkilön henkinen tila voi vaikuttaa kehon ääreisosien ihon verenkiertoon. Jännittyneen tai hermostuneen ihmisen kädet ja jalat voivat olla kylmät myös tästä syystä.

Ongelmaa voi yrittää korjata kiinnittämällä huomiota riittävään ja säännölliseen ravitsemukseen. Myös päivittäinen, reipas liikunta voi auttaa, sillä liikunta lämmittää tehokkaasti ja lisää verenkiertoa. Kannattaa kiinnittää huomiota myös lämpimään pukeutumiseen, vaikka saattaakin olla, että jos keholla on voimakas tarve säästää energiaa, jalat ja kädet tuntuvat vaatekerroksista huolimatta kylmiltä.

Tyypillistä on, että kylmistä käsistä ja jaloista kärsivät erityisesti hoikat ja nuoret naiset.

Lue myös: Huono ääreisverenkierto aiheuttaa käsien ja jalkojen palelua – taustalla hoitoa vaativa sairaus

Huono ääreisverenkierto aiheuttaa käsien ja jalkojen palelua iäkkäillä ihmisillä

Toisinaan kylmät kädet ja jalat saattavat olla seuraus huonosta ääreisverenkierrosta. Heikko ääreisverenkierto on valtimosairauden eli valtimokovettumataudin oire. Palelua esiintyy, koska raajoihin verta kuljettaa yhä pienemmät ja pienemmät verisuonet, ja valtimosuonien ahtautuessa aiempaa pienempi verimäärä pääsee kulkeutumaan kehon ääreisosiin. Käsiin ja jalkoihin on myös pisin matka kuljettaa verta, ja lisäksi raajat ovat prioriteettilistalla viimeisenä siinä, minne verta täytyy kehossa kuljettaa.

Kuten valtimosairauksia, myös huonoa ääreisverenkiertoa esiintyy todennäköisemmin iäkkäillä ihmisillä. Mikäli nuoren ihmisen kädet ja jalat palelevat, kyse on harvoin heikosta ääreisverenkierrosta.

Huono ääreisverenkierto on kuitenkin oire, joka kertoo hoitoa vaativasta sairaudesta. Jos iäkkäällä ihmisellä on oireena jalkojen ja käsien palelemista, voidaan olettaa, että taustalla on valtimosairaus, joka pitää todeta tutkimuksilla. Huonoa ääreisverenkiertoa hoidetaan elämäntapamuutoksilla ja vaikeissa tapauksissa turvaudutaan pallolaajennukseen, stentteihin tai verisuoniproteeseihin.

Iän myötä kehon lämmönsäätelymekanismien toiminta heikkenee. Myös se aiheuttaa herkistymistä kylmälle.

huono ääreisverenkierto, kylmät jalat ja kädet, kylmät kädet ja jalat

Kylmät kädet ja jalat voi johtua tupakoinnista

Tupakointi ahtauttaa valtimoita ja voi yhtenä osatekijänä aiheuttaa valtimosairauksia. Yksi keskeinen tekijä huonon ääreisverenkierron hoitamisessa on elintapojen kuntoon laittaminen. Tärkeässä osassa on tupakoinnin lopettaminen sekä kolesteroliarvojen saaminen alas.

Myös nuoren ihmisen kohdalla tupakoiminen tai nuuskan käyttö saa aikaan käsien ja jalkojen palelemista, sillä tupakan ja nuuskan sisältämä nikotiini supistaa pintaverisuonia. Tämä saa ihon tuntumaan kylmältä.

Jalkojen ja käsien palelu voi olla oire kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Kylmät jalat ja kädet voivat kertoa myös kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa eräänlaisen säästöliekin elimistössä, mikä puolestaan aiheuttaa palelua ja myös kehon ääreisosien palelua. Kilpirauhasen vajaatoimintaan kuitenkin liittyy usein myös muita oireita, muun muassa väsymystä, masennusta, vatsavaivoja, painonnousua ja hiustenlähtöä.

Lue myös: Paleltaa, muisti pätkii ja mieli on maassa? Oireet voivat johtua kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Jotkin lääkeet voivat aiheuttaa sormien ja varpaiden palelua

On myös lääkkeitä, jotka saattavat helposti saada jalat ja kädet kylmiksi. Esimerkiksi beetasalpaajalääkkeet, joita voidaan käyttää sydämen rytmihäiriöihin tai verenpainelääkkeenä, on tyypillinen lääkeaineryhmä, joka aiheuttaa raajojen kylmäämistä.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Jyväskylän Terveystalosta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kylmät kädet ja jalat: Mistä johtuu ja milloin on syytä huolestua sormien ja varpaiden palelusta?

Anneli

Tyttö on hulissaan kun sisälläkin kädet on kylmänä, mittari näyttää 24 lämpö sisällä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.