Terveys

Kyyn purema pitää aina näyttää lääkärille – kyypakkauksesta ei välttämättä ole hyötyä

Kyy on Suomen ainoa luonnonvaraisena elävä myrkyllinen käärme. Kyyn purema voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa hengenvaaran.

Kyy puree Suomessa vuosittain noin sataa ihmistä. Viimeksi kyyn purema johti kuolemaan yli kaksikymmentä vuotta sitten. Kyyn purema vaatii kuitenkin aina lääkärillä käyntiä.

Yleensä kyyt kaikkoavat ihmisten tieltä, mutta yllätettyinä tai uhattuna ne voivat purra. Pitkävartiset saappaat ja tömistely ovat parhaat keinot suojautua kyyn puremalta, sillä kyy ei kuule hyvin mutta se aistii maan tärinän.

Miltä kyyn purema näyttää?

Kyyn myrkkyhampaiden purema näkyy yleensä iholla kahtena pienenä pistona, jotka ovat 3–4 millimetrin päässä toisistaan. Puremakohta ei aina ole yhtä selkeä ja se voi olla myös muun näköinen.

Lue myös: Kyyt heräilevät talven jälkeen – 5 eläinlääkärin vinkkiä koiranomistajalle!

Millaisia oireita kyyn purema aiheuttaa?

Kyyn myrkky sisältää erilaisia kudosta vaurioittavia aineita, jotka aiheuttavat ensin paikallisia oireita.

Paikalliset oireet kehittyvät purema-alueelle pian. Tyypilliset kyyn pureman oireet ovat:

Noin neljäsosalle kehittyy myös vakavampia yleisoireita, kun myrkky leviää muualle elimistöön verenkierron mukana.

Tyypillisiä vakavampia kyyn pureman oireita ovat:

Kyyn purema voi aiheuttaa allergisen reaktion. Tällöin ilmenee nopeasti vakavia oireita, kuten kurkunpään turvotusta, hengenahdistusta tai tukehtumisen tunnetta. Vaikeassa tapauksessa purruksi joutunut voi mennä sokkiin.

Kyyn purema vaati käynnin lääkärillä.
Kyyn purema on aina syy hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Hoida kyyn purema ilman tulehduskipulääkkeitä

Jos kyy puree, kannattaa pysyä rauhallisena. Älä koske tai puristele puremakohtaa millään tavoin. Vältä lihastyötä, sillä puremakohtaa saisi liikuttaa mahdollisimman vähän. Liikkuminen nopeuttaa myrkyn leviämistä kehossa. Jos mahdollista, purruksi tullut kannattaa kantaa pois puremapaikalta.

Jos purema on raajassa, raaja kannattaa lastoittaa ja pitää kohoasennossa. Kohoasento hidastaa turvotuksen kehittymistä. Älä yritä imeä myrkkyä pois.

Raajaan ei pidä laittaa kiristyssidettä.

Kyypakkauksen tabletteja voi ottaa. Niiden hyötyä ei ole osoitettu tutkimuksissa, mutta niistä ei ole haittakaan. Sen sijaan tulehduskipulääkkeitä ei pidä antaa.

Kun kyy puree, vie purtu aina lääkäriin

Kyyn puremaksi joutunut on aina toimitettava lääkärin arvioitavaksi.

Oireiset potilaat, alle 15-vuotiaat lapset, etenkin pikkulapset, vaikkei heillä olisi oireita, raskaana olevat, vanhukset ja vakavasti sairaat tulisi saada lääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Samoin jos puremakohta on pään tai kaulan alueella tai henkilöllä ei ole voimassa olevaa tetanusrokotetta, kannattaa lääkäriin suunnata nopeasti.

Lue myös: Kyy, rantakäärme vai vaskitsa? Näin tunnistat luikertelijat

Lähteet: Terveyskirjasto, HUS, Klinik, Sammakkolampi

Oletko nähnyt kyytä tai onko sinua purrut kyy? Kerro kokemuksistasi kommenteissa.

Juttua muokattu 23.5.2023: Korjattu ohjeet kyyn pureman hoitamiseksi viimeisimmän tiedon mukaisiksi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kyyn purema pitää aina näyttää lääkärille – kyypakkauksesta ei välttämättä ole hyötyä

Päivikki

Saattoipa miestäni purra kyy. Olimme ulkomailla kyläilemässä. Joku tökkäsi kyynärpäähän puutarhatuolissa istuessa. Siinä vaiheessa ei kymmemmin tuntunut eikä kiinnittänyt asiaan enempää huomiota. Seuraavana päivänä vielä vähän aristi ja katsoin jälkeä. Kyyn puremalta se näytti. Kaksi pientä reikää nätisti vierekkäin ja punoittava hieman turvonnut kohta. Mitään hoitoa ei etsitty, kun ei enempää oireita ollut.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.