Terveys

Uusi laihdutuslääke on auttanut Saria pudottamaan painoa jo 16 kiloa – ylipainoa tutkiva professori uskoo, että lääke todella toimii

Ylipainon kanssa kamppailleiden elämä on mullistumassa. Lihavuuteen on löytynyt lääkkeitä, jotka toimivat.

Eikö ­jatkuvassa nälässä ja ­makeanhimossa olekaan kyse itse­kurin puutteesta? Tai laiskuudesta? Vaan hormoneista. Tarkemmin sanottuna suolistohormonin vajeesta, jota voidaan hoitaa, sillä toimiva laihdutuslääke on tullut markkinoille.

Tämä tieto on ollut Sari Hambergille, 54, ja Elina Malmgrenille, 61, suorastaan mullistava kokemus. Molemmat ovat kamppailleet painonsa kanssa vuosien ajan.

Naiset tapaavat Helsingin Eirassa kampaamossa, jossa Elina on käynyt Sarin asiakkaana 1990-luvulta läh­tien. Vuosien myötä he ovat ystävystyneet niin, ­että voivat puhua myös herkistä ­asioista. Kuten ylipainosta.

Molemmat ovat kokeilleet parinkymmenen viime vuoden aikana kaikkia mahdollisia dieettejä, laihdutusvalmisteita ja ravitsemusohjeita, mutta kilot ovat aina palanneet ja paino jatkanut kohoa­mistaan.

Sadan kilon rajapyykki hirvitti. Vielä heillä ei ole ollut varsinaisia ylipainoon liittyviä sairauksia, mutta millainen tulevaisuus heitä odottaisi? Kuinka raihnainen vanhuus?

Laihdutuslääke oli alkujaan diabeteslääke

Vuoden alun kampaamokäynnillä Elina huomasi Sarin hoikistuneen selvästi. Sari kertoi käyttäneensä ruokahalua hillitsevää lääkettä, jonka avulla hänen painonsa oli laskenut yli kymmenen kiloa.

Lääkettä oli suositellut ­hänelle toinen vakioasiakas, lääkäri, joka oli käyttänyt alun perin diabeteksen hoitoon kehitettyä valmistetta omaan laihdutukseensa.

Elina oli kahden vuoden ajan noudattanut tiukkaa dieettiä, ensin yksityisen ravintoneuvojan ja sitten HUS:n painonhallintaryhmän tekemää. Niiden avulla hän oli onnistunut pudottamaan ­painoaan yhden kilon. Sukurasite diabeteksen puhkeaminen olisi vain ajan kysymys.

Tapaamisen jälkeen Elina varasi ajan työterveyslääkärille. Ensimmäisen Ozempic-pistoksensa hän ­otti ­tämän vuoden helmikuussa.

Nyt kampaamon peilistä katsoo kaksi tyytyväistä naista. Kolmen kuukauden käytön jälkeen Elinan paino on pudonnut kuusi kiloa. Sarilla kiloja on kadonnut 16 puolessatoista vuodessa.

”Ruokaan liittyvät mielihaluni ovat kadonneet”

Painonpudotustakin enemmän naiset iloitsevat uudesta suhteestaan ruokaan, eräänlaisesta mielen vapautumisesta.

”Ennen ruoka pyöri mielessä jatkuvasti ja mietin, mitä syön seuraavaksi. Nyt se tuntuu kaukaiselta. Ruokaan liittyvät mielihalut ovat kadonneet, enkä juokse hakemassa välipaloja pitkin päivää”, Sari kertoo.

Elinalla suurin muutos on ollut annoskokojen pieneneminen.

Sana ­lääkkeestä leviää Sari Hambergin kampaamosta. Pitkäaikaisen asiakkaan Elina Malmgrenin lisäksi ainakin viisi asiakasta on hankkinut reseptin. Myös Sarin mies on laihtunut lääkkeen ja liikunnan avulla vuodessa 14 kiloa. Elinankin mies harkitsee lääkkeen aloittamista.
Sana ­lääkkeestä leviää Sari Hambergin kampaamosta. Pitkäaikaisen asiakkaan Elina Malmgrenin lisäksi ainakin viisi asiakasta on hankkinut reseptin. Myös Sarin mies on laihtunut lääkkeen ja liikunnan avulla vuodessa 14 kiloa. Elinankin mies harkitsee lääkkeen aloittamista.

”Söin aiemmin suositusten mukaan proteiineja, rasvoja ja hiilihydraatteja, mutta määrät olivat järjettömiä. Enää en yksinkertaisesti pysty syömään niin paljon. Aamupuuron jälkeen ruoka tulee seuraavan kerran mieleen iltapäivällä. Silloin tulen kylläiseksi kevyestä keitosta.”

Nälkä naisilla ei ole, ruokaa he eivät mieti, välipalat ja mieliteko­herkut ovat jääneet pois – ja kaikki tämä ilman pakottavaa rajoittamista, kuin itsestään. Miten niin suuri muutos heidän mielessään ja kropassaan on mahdollinen?

Lue myös: Miten pitää paino kurissa? Painonhallintaryhmä auttaa Sonjaa pysymään normaalipainoisena

Lihavalla kylläisyyshormonin tuotanto hiipuu

Vastaus löytyy ­suolistohormoneista. Normaalisti toimiessaan suolisto erittää syömisen yhteydessä verenkiertoon suolisto- eli kylläisyyshormoni GLP-1:tä.

Se kulkeutuu aivojen hypotalamukseen ja ydinjatkokseen, jotka säätelevät ruokahalua ja kertovat elimistölle, milloin se on saanut tarpeeksi ravintoa. Hormoni pitää myös makeanhimon aisoissa ja säätelee vatsalaukun tyhjentymistä, jolloin olo pysyy kylläisenä pidempään.

Normaalipainoisen on helppo syödä sopivasti, koska hänen kehonsa kertoo, milloin hän on kylläinen. Lihavan ihmisen keho ei toimi näin.

”Kun ihminen on lihonut, hänen suolistohormonituotantonsa on vaimeaa. Silloin elimistö ei saa signaalia kylläisyydestä ja ihminen syö enemmän kuin olisi tarpeen”, Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön ylilääkäri, professori Kirsi Pietiläinen kertoo.

Normaalipainoisen on siis helppo syödä vain tietyn verran, koska hänen kehonsa ilmaisee, milloin hän on kylläinen. Lihavan ihmisen keho ei sitä kerro. Hänen nälkänsä jatkuu, eikä mikään pidättele makeanhimoa. Siksi hänen on hyvin vaikea säädellä syömistään ja hän lihoo lisää.

Nyt suolistohormonin toimintamekanismi tunnetaan ja sen vajetta osataan hoitaa.

Laihdutuslääke sai alkunsa jättiannoksia ahmivasta liskosta

Suolistohormoni GLP-1:n jäljille päästiin 30 vuotta sitten ­myrkyllisen gilaliskon ansiosta, kun tutkijat alkoivat ihmetellä, miten lisko pystyy syömään kerralla valtavan saaliin ja paastoamaan sen jälkeen pitkiä aikoja.

Liskon syljestä onnistuttiin eristämään ihmisen kylläisyyshormonia muistuttava proteiini, jonka todettiin eläinkokeissa vähentävän ­rottien suklaanhimoa.

Siitä alkoi suuria toiveita herättänyt ja vuosia kestänyt tutkimus, jonka tähtäimenä oli diabeteksen hoito. Ensimmäinen ihmisen omaa kylläisyys­hormonia jäljittelevä GLP-1-analogi, ”liskolääke” eksenatidi hyväksyttiin Yhdysvalloissa tyypin 2 diabeteksen hoitoon vuonna 2005.

Sittemmin saman lääkeryhmän lääkkeitä on kehitetty useita. Suomessa käytetyimpiä ovat liraglutidi ja semaglutidi, joita on käytetty jo vuosia diabeteksen hoitoon.

Laihdutuslääke otetaan joko pistoksina tai tabletteina

Ajan mittaan huomattiin, että uudet lääkkeet paitsi normalisoivat potilaan aineenvaihduntaa ja haiman toimintaa myös alentavat painoa. Niiden mahdollisuuksia lihavuuden hoidossa alettiin tutkia tarkemmin.

Lupaavia tuloksia saatiin etenkin kerran viikossa annosteltavalla semaglutidilla. Sen avulla myös ­Elina ja ­Sari ovat saaneet painonsa putoamaan. Ozempic on semaglutidin pistos­annosten kauppanimi.

Sen rinnalle on juuri kehitetty tablettimuoto, kauppanimeltään Rybelsus. Virallisena lihavuuslääkkeenä on jo useamman vuoden ollut käytössä Saxenda, joka on liraglutidia.

Semaglutidi ja kerran päivässä pistettävä liraglutidi jäljittelevät ihmisen omaa kylläisyyshormonia ja toimivat sen tavoin, jopa paremmin.

”Pistoshoidolla saadaan verenkiertoon normaalitasoa suurempi suolistohormonin pitoisuus, minkä takia kylläisyysefekti on vielä voimakkaampi kuin normaalipainoisilla. Lääke vähentää myös makean- ja suolaisenhimoa sekä napostelua. Näiden vaikutusten ansiosta ihminen laihtuu”, tutkimuksia Suomessa johtanut Kirsi Pietiläinen kertoo.

”Kyse on siis aivoperäisistä mekanismeista, jotka saavat ihmisen pienentämään annoskokoja ja yksinkertaisesti syömään vähemmän.”

Nopea laihdutus sotkee suolistohormonien toiminnan

Miksi ihmisen oma suolistohormoni lakkaa toimimasta? Onko kyse synnynnäisestä taipumuksesta vai väheneekö kylläisyyshormonin eritys jossain vaiheessa elämää?

”Se olisi mielenkiintoista tietää, mutta asiaa ei ole vielä tutkittu. Tutkimus vaatisi vuosien seurannan, ­enkä ole vielä löytänyt tutkimusta, josta tämä selviäisi varmuudella”, Pietiläinen vastaa.

”Miksi kukaan ei sanonut minulle silloin 75-kiloisena, ettei minun tarvitse eikä kannata laihduttaa”, Sari manaa.
”Miksi kukaan ei sanonut minulle silloin 75-kiloisena, ettei minun tarvitse eikä kannata laihduttaa”, Sari manaa.

Elinalla ja Sarilla on asiasta aavistus. He olivat kolmikymppisiksi asti noin 75-kiloisia, normaalipainoisia naisia, mutta paino tuntui silloisten kauneusihanteiden paineissa liialta.

Elina pudotti laihdutusryhmässä lyhyessä ajassa 14 kiloa ja Sari sittemmin kielletyllä laihdutuslääkkeellä kymmenen. Kilot tulivat pian takaisin korkojen kanssa.

Molemmat uskovat, että tuo ensimmäinen rankka laihdutus sekoitti heidän suolistohormoninsa toiminnan.

Myös Kirsi Pietiläinen arvelee näin tapahtuneen.

”Kun ihminen laihduttaa, suolistohormonin eritys menee minimiin. Se on kehon yritys kertoa, että sen täytyy saada lisää ravintoa.”

Vaikuttaa siltä, että häiriinnyt­tyään suolistohormonin toiminta ei enää palaa ennalleen.

Lääkärit asenteellisia: lihavuus on itseaiheutettu tila

Suomessa yleinen mielipide ­ja lääkäreiden asenteet ylipainoisia kohtaan ovat muuta Eurooppaa tai Yhdysvaltoja tylympiä. Lihavuutta pidetään itse­aiheutettuna tilana, josta pääsee eroon tahdonvoimalla.

Lihavuushormonin aivoperäisten mekanismien ymmärtäminen ja GLP-1-analogiset lääkkeet mullistavat tällaisen ajattelun. Lääkärikunnassa tehdään tällä hetkellä asennemuokkausta siihen suuntaan, että lihavuus on hoitoa vaativa sairaus samaan tapaan kuin vaikkapa kilpirauhasen vajaatoiminta.

Myös tietoa tarvitaan, sillä kaikki lääkärit eivät vielä tunne GLP-1-analogien käyttöä lihavuuden hoidossa.

Lue myös: Liisa Pylkkänen taistelee läskifobiaa vastaan: ”Olen lihava, ja varsin moni on elämäni aikana myös kertonut sen minulle”

Laihdutuslääke ei ole mikään pikadieetti

Mehiläisensisätautilääkäri Arto Pohjola alkoi hoitaa potilaitaan GLP-1-analogeilla heti kun ne saivat myyntiluvan Suomessa.

”Semaglutidi tuli apteekkeihin vuoden 2019 alussa, ja aika pian ­ilmeni, että se on laihdutuslääkkeenä tehokkain. Esimerkiksi satakiloisten naispotilaiden painonlasku on ollut ­10–20 prosentin luokkaa. Ensimmäiset 5–10 kiloa lähtevät puolessa vuodessa ja loput myöhemmin, yhdessä tai kahdessa vuodessa.”

Pikadieetistä ei siis ole kyse, vaan paino putoaa vähitellen.

Iso osa Pohjolan potilaista on diabeetikkoja. Heillä laihtumisen terveysvaikutukset ovat selviä.

”Kun paino putoaa, sokeritaudin hoitovaste paranee olennaisesti. Jotkut pääsevät insuliinista tai muusta sokeritautilääkityksestä kokonaan eroon. Tuki- ja liikuntaelinvaivat vähenevät, ja uniapnea helpottuu. Myös verenpaine- ja kolesterolilääkitystä pystytään usein keventämään”, Pohjola kertoo.

Ihmiset, joilla lääke toimii, ovat hyvin kiitollisia.

”Heidän elämänlaatunsa on parantunut, kun väsymys on väistynyt ja yleinen terveydentila kohentunut. Myös itsetunto nousee, kun peiliä ei tarvitse juosta karkuun. Monelle ­tämä on ollut ihan mullistava juttu.”

Lääkkeestä on monille apua hurjasti, mutta joillakin se ei toimi

Niin hyviä tuloksia kuin lääkkeillä onkin saatu, kaikkia ne eivät auta. Sitä tuskaillaan muun muassa Facebookin Ozempic-ryhmissä, joissa osa kertoo huimista painonpudotuksista, kun toisilla paino ei ole liikahtanut suuntaan eikä toiseen.

”Jakauma noudattelee Gaussin käyrää: keskellä on iso joukko niitä, jotka hyötyvät lääkkeestä paljon. Toinen häntä ei reagoi lääkkeeseen mitenkään, ja toinen häntä on niitä, jotka reagoivat siihen todella voimakkaasti”, Kirsi Pietiläinen kertoo.

Ozempicin suurin annoskoko on tällä hetkellä yksi milligramma viikossa – se Elinalla ja Sarillakin on käytössä. Varsinaiseen lihavuuden hoitoon semaglutidi on tulossa Wegovy-nimisenä yli tuplasti isommalla 2,4 milligramman annoksella.

GLP-1-analogien kehitys- ja tutkimustyö jatkuu. Uusin, vielä kokeellinen tirtsapedi on kokeiden mukaan vielä semaglutidiakin tehokkaampaa. Sitä saaneet potilaat pudottivat painoaan noin 22,5 prosenttia. Lääke ei ole vielä markkinoilla.

Elinan harrastuksiin joogaan ja salsaan on tullut painonlaskun myötä uutta potkua ja iloa. ”­Energian ­lisääntynyt määrä on suorastaan ­pelottavaa.”
Elinan harrastuksiin joogaan ja salsaan on tullut painonlaskun myötä uutta potkua ja iloa. ”Energian ­lisääntynyt määrä on suorastaan ­pelottavaa.”

”Isompien annoskokojen tehokkaammat lääkkeet ovat iso mullistus. Ne muuttavat pelikentän ratkaisevasti”, Kirsi Pietiläinen ­sanoo.

Toisaalta jo yhden milligramman viikoittainen annos toimii monilla.

Lääkettä pitää syödä loppuelämä, mutta ehkä pienempi annostus riittää

Elina ja Sari uskovat, että aikanaan he lopettavat semaglutidin käytön ja alkavat tasapainotella syömisen kanssa ilman lääkkeen tuomaa tukea.

”En kuvittele pääseväni 75-kiloiseksi. Lopetan sitten, kun tunnen oloni hyväksi ja terveeksi”, Sari sanoo.

Elina tavoittelee normaalia paino­indeksiä. Siinä vaiheessa hän uskoo jo tottuneensa pienempiin annoksiin.

Kirsi Pietiläinen ja Arto ­Pohjola näkevät asian toisin. Heidän mukaansa paino alkaa todennäköisesti nousta, kun lääkkeen lopettaa. Ihmisen oma suolistohormonin tuotanto kun ei lääkityksellä parane.

”Lihavuus on samanlainen pitkäaikaissairaus kuin muutkin ja tarvitsee hoidon, joka on pitkäaikainen tai kestää loppuelämän. Ideologisesti se on sama kuin diabeteksen hoidossa, niin se pitäisi mieltää”, Pietiläinen sanoo.

Pohjolakaan ei näe pitkäaikaiskäytölle estettä. Ylläpitoannos voisi kuitenkin olla painotavoitteensa saavuttaneelle pienempi.

Lue myös Seura.fi: Lihavuusleikkaus vei Sannasta puolet – Vuosien jojolaihdutus loppui viimein

Onko lääke lihavuuteen vain rikkaiden saatavilla?

Suurin este saada lääkkeen laajempaan käyttöön on korkea hinta. Neljän viikon Ozempic-pistoskynä maksaa noin 120 euroa. Kela-korvattavuuden perusteet ovat moni­mutkaisia, ja suurimmalle osalle hoito ei ole korvattavaa.

”Kun 2,4 milligramman lääke tulee markkinoille, se tuskin on aluksi Kela-korvattava ollenkaan”, Pietiläinen arvioi.

Hänen mukaansa tehokkaat lihavuuslääkkeet olisi tärkeää saada Kela-korvauksen piiriin.

”Muuten lääkitys on vain varakkaiden saavutettavissa.”

Myös Sari ja Elina ihmettelevät, miksi toimivaksi todettu lääke ei ole laajemmin Kela-korvattava.

”Pitääkö ensin tulla niin ylipainoiseksi että sairastuu diabetekseen tai korkeaan verenpaineeseen? Eikö voisi ajatella ennaltaehkäisyn tulevan paljon halvemmaksi?”

Jotkut Sarin ystävät eivät ole pystyneet hankkimaan Ozempicia sen kalleuden takia. Hän ja Elina ovat kuitenkin valmiita panostamaan siihen terveytensä vuoksi.

Kun vatsamakkarat ja vyötärölihavuus ovat vaivanneet vuosien, ­jopa vuosikymmenten ajan, tuntuu ihmeelliseltä, miten helppoa on yhtäkkiä lakata varpaankynnet, solmia kengännauhat, maata vatsallaan, taipua joogassa uusiin asentoihin.

Ja saada verikokeista tulos, jossa hälyttävät kolesteroli- ja sokeriarvot ovat muisto vain.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 14/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Uusi laihdutuslääke on auttanut Saria pudottamaan painoa jo 16 kiloa – ylipainoa tutkiva professori uskoo, että lääke todella toimii

Pirjo

Ystäväni käyttää tätä diabetes lääkettä juuri diabeteksen hoitoon eikä sitä ole helppoa saada, koska se menee kaikille laihduttajille jotka eivät sitä tarvitsisi. Osa heistä ei edes ylipainoisia!! Näin lääkettä todella tarvitsevat eivät sitä saa ja chemistit eivät ehdi saada varastoa näitten laihduttajien viedessä lääkkeen! Täällä Australiassa useat diabeetikot edelleen joutuvat olemaan ilman lääkitystään! Onkos se oikein, ettei sairauteen lääkettä käyttävät joutuvat henkensä kaupalla etsimään sitä ja laihduttajat saavat sen helposti itselleen. Maailma on epäreilu. Ajatelkaa omaisianne, ehkä heistä joku olisi tämän lääkkeen tarpeessa ollakseen hengissä, ehkä äitisi!

Pirjo

No ehkä ei kannata Australiasta käsin kommentoida asiaa noin. Meillä on hyvinkin tiukat kriteerit sille kuka lääkkeen saa

Lukija437059

Ozempic ei ole laihdutuslääke! Se on tarkoitettu diabeteksen hoitoon ja on erittäin epäeettistä, että lääkärit määräävät vaikeasti saatavissa olevaa lääkettä laihdutukseen ja sitä ei riitä diabetestä sairastaville.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.