Terveys

Kärsitkö vatsavaivoista? Näin selvität helposti ja nopeasti, onko oireiden taustalla laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa samanlaisia oireita kuin ärtyvän suolen oireyhtymä ja keliakia. Siksi oikean diagnoosin selvittäminen onkin tärkeää.

Laktoosi-intoleranssi on laktoosin eli maitosokerin imeytymishäiriö, joka aiheuttaa vatsakipuja, turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia. Suomessa liki 20 prosenttia aikuisista kärsii laktoosi-intoleranssista. Silti maitotuotteita siedetään meillä paremmin kuin monissa muissa maissa.

”Aikuiset ovat kautta historian käyttäneet Suomessa sen verran maitotuotteita, että suurin osa väestöstä sietää laktoosia vielä aikuisiällä. Muualla maailmassa on varsin tavallista, että maidon juominen loppuu lapsena, jolloin laktoosista saadaan aikuisiällä oireita”, kertoo yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

Laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus, vaan se on alun perin ollut aikuiselle ihmiselle normaali tila. Lähes kaikki vastasyntyneet sietävät laktoosia ja vielä alle viisivuotiaillakin laktoosi-intoleranssia esiintyy äärimmäisen harvoin. Laktaasientsyymin aktiivisuus kuitenkin vähentyy aikuisiällä, jolloin laktoosi alkaa aiheuttaa helpommin oireita.

Lue myös: Divertikuliitti on yleinen vaiva, joka aiheuttaa kurjia suolisto-oireita – lääkäri vastaa 10+1 kysymykseen divertikuliitista ja divertikuloosista

Kuka vain voi selvittää helposti kotona, vaivaako laktoosi-intoleranssi

Useimmat laktoosi-intolerantit sietävät pieniä määriä maitosokeria ilman oireita. Vaivan vuoksi ei tarvitse heti hakeutua lääkäriin, sillä myös kotikonstein voi selvittää, onko oireiden taustalla laktoosi-intoleranssi.

”Laktoosin välttäminen on nopea ja helppo tapa selvittää, onko kyse laktoosi-intoleranssista. Jos epäilee potevansa laktoosi-intoleranssia, kannattaa jättää laktoosia sisältävät tuotteet, kuten maito ja maitotuotteet pois ruokavaliosta kahden viikon ajaksi”, Lagus toteaa.

Jotta testi olisi luotettava, kaikista laktoosia sisältävistä herkuista on pidettävä taukoa:

”Kannattaa muistaa, että esimerkiksi leivissä ja maitosuklaassakin voi olla laktoosia. Jos oireet helpottavat testiaikana, laktoosia sisältäviä ruoka-aineita voi vähitellen ottaa takaisin ruokavalioon. Mikäli oireet sen jälkeen palaavat, kyse on mitä todennäköisimmin laktoosi-intoleranssista.”

Muiden sairauksien poissulkeminen on tärkeää! 

Laktoosi-intoleranssi ei uhkaa terveyttä, vaikka siihen liittyvät oireet hankaloittavatkin elämää. Lääkäriin kannattaa kuitenkin hakeutua, jos oireet ovat todella voimakkaita tai ne eivät helpota siitä huolimatta, että laktoosin on jättänyt pois ruokavaliostaan. Monet muut sairaudet kuten ärtyvän suolen oireyhtymä ja voivat nimittäin oireilla samalla tavoin kuin laktoosi-intoleranssi.

”Ärtyvän suolen oireyhtymä ja keliakia oireilevat samalla tavoin. Etenkin keliakian poissulkeminen on tärkeää. Sitä sairastavan on äärimmäisen tärkeää välttää gluteenia sisältäviä tuotteita, jotta keliakian aiheuttamat limakalvovauriot voisivat parantua”, Lagus muistuttaa.

Laktoosi-intoleranssi diagnosoidaan lääkärissä tutkimalla, auttaako tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen oireisiin.

”Jos potilas kertoo laktoosi-intoleranssiin viittaavista oireista, kehotan häntä kokeilemaan yksi kerrallaan tiettyjen ruoka-aineiden välttämistä, jotta saadaan selville, mikä niistä aiheuttaa oireita. Ensin ruokavaliosta jätetään pois laktoosi. Jos siitä ei ole apua, seuraavaksi kokeillaan ärtyvään suoleen auttavaa FODMAP-ruokavaliota”, Lagus kertoo.

Geenitesti otetaan avuksi tarvittaessa. Testi kertoo sen, onko oma geenityyppi sellainen, että oireilu voisi johtua laktoosi-intoleranssista.

”Vaikka geenitestin tulos olisi positiivinen, eli henkilöllä olisi sellaiset geenit, että intoleranssi on mahdollinen, se ei silti tarkoita sitä, että on laktoosi-intoleranssi. Monet geeniä kantavista sietävät laktoosia hyvin. Positiivinen geenilöydös vaatii aina oireet laktoosiin liittyen, joten vaivan selvittämiseksi on jätettävä laktoosituotteet pois kahdeksi viikoksi, jotta nähdään, millainen vaikutus laktoosin välttämisellä on vointiin.”

Näin hoidat laktoosi-intoleranssia kotona

Laktoosia sisältävien ruoka-aineiden välttäminen on olennainen osa laktoosi-intoleranssin hoitoa.

”Aluksi pyritään siihen, ettei potilaalla olisi enää oireita. Kun oireettomuus on saavutettu, laktoosia sisältäviä ruoka-aineita tuodaan pikkuhiljaa takaisin ruokavalioon ja katsotaan, missä vaiheessa oireilu alkaa uudestaan.”

Laktoosin sietokyky vaihtelee suuresti. Vain kokeilemalla selviää, missä oma raja kulkee.

”Suuri osa laktoosille yliherkistä pystyy juomaan ainakin lasillisen maitoa. Joillekin vasta neljäs lasillinen aiheuttaa oireita. Lääkkeiden sisältämä laktoosi aiheuttaa oireita vain harvoille. Toisille pienikin määrä maitosuklaata saattaa aiheuttaa voimakkaita oireita”, Lagus kertoo.

Laktoosi-intoleranssiin ei ole varsinaista lääkehoitoa. Laktoosin sietokykyä voi tilapäisesti parantaa laktaasientsyymiä sisältävillä tableteilla, jotka edesauttavat laktoosin pilkkoutumista.

Nykyään tarjolla on runsaasti erilaisia vähälaktoosisia tuotteita, jotka sopivat monille laktoosi-intoleranssia poteville. Laktoosi-intoleranssista kärsivän on tärkeä huolehtia siitä, että saa ruokavaliostaan tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Jos vitamiinien saanti mietityttää, kannattaa käydä ravitsemusterapeutin vastaanotolla selvittämässä, sisältääkö oma ruokavalio riittävästi tärkeitä ravintoaineita.

”Aikuisen elimistö tarvitsee kalsiumia, mutta sitä saadaan usein muualtakin kuin maitotuotteista. Kalkkitabletteja kannattaa ehdottomasti syödä maitotuotteiden poisjättämisen jälkeen, koska kalsiumia tarvitaan esimerkiksi osteoporoosin ehkäisyyn. Jos valtaosa proteiinista on aiemmin saatu maitotuotteista, proteiinin lähteeksi on keksittävä jotain muuta. Vaihtoehtoja on nykyään monia, eikä eläinperäisen ruokavalion tarvitse olla ensisijainen proteiinin lähde”, Lagus tietää.

Laktoosi-intoleranssin oireet saattavat vuosien kuluessa helpottaa.

”Vaikka geenit pysyvät samana, laktoosi-intoleranssin oireet riippuvat muistakin tekijöistä. Esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä tai keliakia yhdessä laktoosi-intoleranssin kanssa saattavat pahentaa oireita. Kun ärtyvä suoli tai keliakia on hoidossa, laktoosin sietokykykin saattaa parantua.”

Lue myös Anna.fi: Colitis ulcerosa on krooninen suolistosairaus, josta yhä useampi suomalainen kärsii – nämä oireet kertovat siitä, että on hyvä hakeutua tutkimuksiin

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kärsitkö vatsavaivoista? Näin selvität helposti ja nopeasti, onko oireiden taustalla laktoosi-intoleranssi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.