Terveys

Heikot lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa ikäviä vaivoja – näistä merkeistä tunnistat, että lantionpohjan lihaksesi kaipaavat treeniä

Virtsankarkailu, kohdun tai virtsarakon laskeuma ja kummallinen kipu ovat usein merkkejä siitä, että lantionpohjan lihakset eivät ole kunnossa. Fysioterapeutti kertoo, miten tärkeät lihakset saa kuntoon.

Mikä tahansa kehon lihasryhmä heikkenee, jos sitä ei käytä ja vahvista tarpeeksi. Niin voi käydä myös häpyluun, häntäluun ja istuinluiden välissä sijaitseville lantionpohjan lihaksille.

Lantionpohjan lihaksilla on monta tehtävää. Ne kannattelevat lantion sisällä olevia rakenteita, kuten virtsarakkoa ja peräsuolta. Naisilla ne kannattelevat kohtua ja miehillä eturauhasta. Lihakset myös ehkäisevät virtsan, ulosteen ja ilman karkailua.

”Lisäksi lantionpohjan lihakset lisäävät seksuaalista mielihyvää pitkittämällä ja vahvistamalla erektiota ja voimistalla verenkiertoa emättimessä”, kertoo lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistunut fysioterapeutti Milla Lind Fysios Tapiolasta.

Kireät ja jännittyneet lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa erilaisia kipuja, kuten yhdyntäkipua. Kipu voi tuntua myös istuessa lantionpohjan, emättimen ja välilihan alueella. Miehillä lantionpohjan ongelmiin liittyy usein erektiohäiriöitä.

Mistä lantionpohjan lihasten ongelmat johtuvat? Miten niitä voisi ehkäistä ja hoitaa? Milla Lind kertoo.

Taustalla voi olla neurologinen sairaus

Lantionpohjan ongelmille altistavat raskauden ja synnytyksen lisäksi ylipaino, tietyt lääkeaineet, tupakointi ja geneettinen alttius.

”Esimerkiksi yliaktiivisen rakon oireilut saattavat jossain määrin kulkea suvussa. Joskus lantionpohjan lihasten heikkouden taustalla voi olla neurologinen sairaus, kuten MS-tauti. Diabetes lisää myös riskiä lantionpohjan ongelmiin”, Lind toteaa.

Lantionpohjan ongelmien vuoksi kannattaa hakeutua pikaisesti fysioterapeutille tai lääkäriin. Mitä aiemmin vaivoja aletaan hoitaa, sitä helpompaa hoitaminen on. 

”Lantionpohjan fysioterapiaan voi mennä myös ilman lääkärin lähetettä. Fysioterapeutti ohjaa lantionpohjan ongelmista kärsivän tarvittaessa lääkäriin. Lantionpohjaansa voi hoidattaa fysioterapeutilla myös ennaltaehkäisevästi.”

Lue myös: Fysioterapeutti: Selkäkivut katoavat usein itsestään, mutta yksi karhunpalvelus on syytä välttää

Jumppaa lantionpohjan lihakset kuntoon!

Lantionpohjan lihasten jumppaaminen on paras tapa hoitaa ja ennaltaehkäistä lantionpohjan alueen ongelmia. Harjoittelu on tärkeää etenkin synnyttäneille naisille ja miehille, joille on tehty eturauhaseen liittyviä toimenpiteitä.

”Lantionpohjan lihaksia jumpataan supistamalla lantionpohjaa kevyesti eli rypistämällä peräaukkoa, naisilla emätintä ja virtsaputkea ja miehillä peniksen tyveä ja nostamalla niitä ikään kuin ylöspäin”, Lind neuvoo.

Käypä hoito -suosituksen mukaan supistuksia kannattaa tehdä 5 kertaa viikossa, jos lantionpohja oireilee jo. 3 kertaa viikossa riittää, jos haluaa ennaltaehkäistä vaivojen syntymistä.

Lue lisää: Lantionpohjan lihasten vahvistaminen kannattaa! Harjoitukset sormitestistä rypistykseen

Ongelmia voi myös ehkäistä

Myös elintapojen korjaaminen auttaa ehkäisemään lantionpohjan ongelmia. Esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen voi ehkäistä ongelmia. Yliaktiivista rakkoa ja siihen liittyvää virtsankarkailua voi helpottaa rakon koulutuksella.

”Rakkoa opetetaan pidentämällä vähitellen wc-käyntien välejä niin, että vessaan ei sännätä heti hädän tunteen tullessa.”

Oireista kärsivän kannattaa miettiä myös ruoka- ja juomatottumuksiaan. Hiilihapolliset juomat, kuten limut ja kuplavedet, alkoholi, kahvi, tee, sitrushedelmät ja tomaatti ärsyttävät rakkoa. Niiden käyttöä kannattaa välttää tai ainakin vähentää.

Liikunnan harrastaminenkin on tärkeää, sillä hyvä aerobinen kunto ja lihaskunto hellivät lantionpohjaa.

Lue myös Anna.fi: Lantionpohjan lihakset kuntoon – 5 vinkkiä vahvaan lantionpohjaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Heikot lantionpohjan lihakset voivat aiheuttaa ikäviä vaivoja – näistä merkeistä tunnistat, että lantionpohjan lihaksesi kaipaavat treeniä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.